ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τα κερατιάτικα του 1995

Μετά από 22χρόνια, με απόφαση του Υπ. Εσωτ. Πάνου Σκουρλέτη αποζημιώθηκαν με 5 εκ. ευρώ, συν τόκους 15 ετών, οι βλαφθέντες της πολυκατοικίας  από το σεισμό, Αιγιώτες!


Ήταν Ιούνιος του 1995 όταν ο φονικός σεισμός των 6,1 ρίχτερ χτύπησε το Αίγιο, αφήνοντας πίσω του δεκάδες θύματα. Στη μοιραία πολυκατοικία της οδού Δεσποτοπούλου, αλλά και στο ξενοδοχείο “Ελίκη” στα Βαλιμίτικα, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος ενός γεγονότος που θα μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες των Αιγιωτών.

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι συγγενείς των θυμάτων στην πολυκατοικία που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, προχώρησαν σε αγωγές ζητώντας αποζημιώσεις ύψους 2.550.492 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν το 1999 και το 2000 πέντε αγωγές από 26 δικαιούχους με τα εξής ποσά: α) 78.000 ευρώ, β) 1.579.998 ευρώ, γ) 347.043 ευρώ, δ) 421.724 ευρώ, ε) 123.727 ευρώ. Μετά από ένα μαραθώνιο δικαστικών αγώνων οι αποφάσεις αυτές τελεσιδίκησαν το Δεκέμβριο του 2015 με το τελικό ποσό της συνολικής απαίτησης να φτάνει τα 5.056.324 ευρώ, αφού η αρχική απαίτηση είχε τόκους 15 ετών με επιτόκιο 6%.

Ο “κλήρος” για τη μεγάλη αυτή αποζημίωση έπεσε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 5 εκ. ευρώ είναι τα ετήσια λειτουργικά έξοδα όλης της Περιφέρειας και η απαίτηση των συγγενών των θυμάτων του μεγάλου σεισμού, μόνο εύκολο δεν ήταν να πληρωθεί.

Άμεση αντίδραση από τον Περιφερειάρχη

 

Έτσι, μετά τον γολγοθά των οικογενειών, ήρθε ο γολγοθάς του Περιφερειάρχη, θέμα που είχε αποκαλύψει πρώτη η “ΠΡΩΤΗ της Αιγιάλειας” (ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ), όπως και σήμερα που αποκαλύπτουμε πως οι συγγενείς εξοφλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, αποζημιώθηκαν ολοσχερώς οι 21 δικαιούχοι με το ποσό των 4.951.248 ευρώ και μέχρι την Παρασκευή είχαν ειδοποιηθεί πως θα αποζημιώνονταν άλλοι τέσσερις ενώ ένας έχει αποβιώσει και η Περιφέρεια θα περιμένει τους κληρονόμους. (Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι αμοιβές των δικηγόρων).

Πως όμως ο Απόστολος Κατσιφάρας κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να ξεπεράσει αυτο το ανυπέρβλητο “εμπόδιο”, αφού η δίκαιη αυτή απαίτηση ξεπερνούσε τις δυνατότητες της Υπηρεσίας που προΐσταται;

Μόλις ενημερώθηκε για τις αγωγές ο Περιφερειάρχης, κάλεσε αμέσως στο γραφείο του τους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τις οικογένειες και παρουσία του Αιγιώτη περιφερειακού συμβούλου και δικηγόρου Χρήστου Μπούνια, συζητήθηκαν τα χρονικά περιθώρια που είχαν και προτάθηκαν λύσεις.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας δεσμεύτηκε να βρει τα χρήματα, κάτι που κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο χωρίς εντέλει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. “Το σοκ ήταν μεγάλο”, αναφέρει στο “protionline.gr” ο Απόστολος Κατσιφάρας, “γιατί βρεθήκαμε να χρωστάμε ένα μεγάλο ποσό, εκεί που δεν χρωστάγαμε τίποτα”.

Άρχισε ένας μαραθώνιος επαφών πρώτα με το Λογιστήριο του Κράτους, μετά με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και στη συνέχεια με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Με συντονίστρια της όλης προσπάθειας την Εκτελεστική Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Διονυσία Μαράτου και με συνεχείς πιέσεις του Περιφερειάρχη, το συνολικό ποσό των 5.056.324 ευρώ εντάχθηκε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της χώρας και το ποσό με την υπογραφή του νέου Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, κατευθύνθηκε προς το Παρακαταθηκών και Δανείων προς εκταμίευση.

Μετά από αυτή την ευχάριστη εξέλιξη και πριν η πίστωση χρόνου που ειχαν δώσει οι δικηγόροι εξαντληθεί, ο Απόστολος Κατσιφάρας έχοντας εξασφαλίσει το κονδύλι στις 19 Δεκεμβρίου του 2016, πέρασε την αποζημίωση στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2017.

Η εμπειρία, η ικανότητα, οι καλές σχέσεις με τις υπηρεσίες του κράτους, έφεραν αίσιο τέλος. Ο Κατσιφάρας κινήθηκε αθόρυβα, μεθοδικά και προ παντός αποτελεσματικά. Το πήρε στην κυριολεξία πάνω του και πλέον οι πληγείσες οικογένειες έχουν λάβει τα χρήματα που τους επιδικάστηκαν, γι αυτούς που χάθηκαν.

protionline

Δεν υπάρχουν σχόλια: