Φωτο αρχείου ΕΛΑΣ. |
Αντιμέτωποι με οκτώ κακουργηματικές και δύο πλημμεληματικές κατηγορίες, βρίσκονται τα 16 άτομα που συνελήφθησαν για την υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων του ΕΟΠΥΥ από τις οποίες φέρονται να αποκόμισαν 3,5 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση που αφορούσε εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων, εμπλέκονται γιατροί και ιδιοκτήτες φαρμακείων. Οι ίδιοι συνταγογραφούσαν εικονικά φάρμακα και τα χρέωναν στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να τα παραδίδουν στους ασθενείς. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές, ενώ κατασχέθηκαν, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ.
Ειδικότερα, οι πλημμεληματικές κατηγορείς που αντιμετωπίζουν οι 16 συλληφθέντες αφορούν στην «κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων» και στη «βία κατά υπαλλήλου». Τα 8 κακουργήματα είναι:
- διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης,
- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,
- απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ,
- ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ,
- πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000,
- διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό,
- παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 και
- «ξέπλυμα μαύρου» χρήματος
Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν και αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία.
Μέσω των γιατρών ψευδείς συνταγογραφήσεις
Τα μέλη του κυκλώματος εξέδιδαν μέσω των γιατρών ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ κυρίως μεταναστών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή έμεναν σε δομές φιλοξενίας, γεγονός το οποίο καθιστούσε δύσκολο τον εντοπισμό τους και ταυτόχρονα οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση, λόγω ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, και της δύσκολης πρόσβασής τους στα δεδομένα.
Τα μέλη του κυκλώματος επεδίωκαν να χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ανασφάλιστων ατόμων, των οποίων η συμμετοχή στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν μηδενική. Ανάμεσα στις συνταγογραφήσεις εντοπίσθηκαν πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν σε άτομα, τα οποία είτε είχαν απελαθεί ή ήταν έγκλειστα σε φυλακές και σε ΚΥΤ.
Στη συνέχεια τα μέλη του κυκλώματος προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, με παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων και πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους.
Όσον αφορά στα ψευδώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με την έρευαν των αρχών σε αυτά περιλαμβάνονταν ακόμη και ναρκωτικά ή άλλες ψυχοτρόπες ουσίες. Επιπλέον μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και ορισμένα φάρμακα σε έλλειψη.
Η περεταίρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων αλλά και των γιατρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματά μέσω έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε τραπεζικές θυρίδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και μία ιδιοκτήτρια φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο, καθώς ευαίσθητα φάρμακα και εμβόλια (ηπατίτιδα) αποθηκεύονταν εκτός ψύξης γεγονός το οποίο τα καθιστούσε επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου