ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Το «Πέτρινα Χρόνια» τίμησαν τους απαγχονισθέντες


Και τα θύματα του ναζισμού που έφθασαν σε ολόκληρη την Ευρώπη κοντά στα 50 εκατομμύρια

Με λίγα λουλούδια που κατατέθηκαν στη βάση της αναθηματικής στήλης με τα ονόματα των απαγχονισμένων πατριωτών στα Ψηλαλώνια Πατρών, από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες του, τσολιάδες των ευζωνικού τάγματος του δωσίλογου συνταγματάρχη Ν. Κουρκουλάκου, στις 9 Μαΐου 1944,  ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, διά του προέδρου του Θανάση Κολλιτσίδα τίμησε σήμερα την μνήμη τους.

Παράλληλα απότισε φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού που έφθασαν σε ολόκληρη την Ευρώπη κοντά στα 50 εκατομμύρια κατά την διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα των λαών της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Θαν. Κολλιτσίδας, στην προσωπική του σελίδα στο Fb, έγραψε τα παρακάτω:

«Προσκύνημα στο μνημείο εκεί που οι Ναζί κρέμασαν 11 αγωνιστές της Ελευθερίας (Ψηλα Αλώνια). Λίγα λουλούδια από το Σύλλογο "ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ"».

Σύμφωνα με τα στοιχεία 275 γερμανικές  μεραρχίες βρέθηκαν απέναντι στις ενωμένες συμμαχικές δυνάμεις, εκ των οποίων 12 μεραρχίες ήρθαν αντιμέτωπες  με το ελληνικό αντιστασιακό κίνημα που εμψυχωτής του ήταν ο ΕΛΑΣ και άλλες οργανώσεις. Εξ αυτών  μόνο στις τάξεις της ΕΠΟΝ είχαν στρατευτεί 630.000 νέοι, ενώ το ΕΑΜ υπολογίζετο πως αντιπροσώπευε το 80% του λαού της υπαίθρου.

Το μεγάλο όμως βάρους του πολέμου το σήκωσε αναντίρρητα η Σοβιετική Ένωση που αντιμετωπίζοντας στον ανατολικό χώρο 200 γερμανικές μεραρχίες έδωσε στα πολεμικά μέτωπα του αντιφασιστικού Αγώνα 20 εκατομμύρια νεκρούς και άλλα 10 εκατομμύρια υπέκυψαν από αρρώστιες και κακουχίες.   

Παράλληλα οι ενωμένοι σύμμαχοι στη Δύση που αντιμετώπισαν στη Δυτική Ευρώπη 75 γερμανικές πλήρωσαν το τίμημα με 375 χιλ. νεκρούς η Βρετανία και 405 χιλ. οι ΗΠΑ.

Και στις 9 Μαΐου, ώρα 12.43 τα μεσάνυχτα του 1945 υπογράφεται η παράδοση των ενόπλων δυνάμεων του  Γ'  Ράϊχ.

Νωρίτερα από τις 30 Απριλίου τα σοβιετικά στρατεύματα καταλαμβάνουν με έφοδο το κέντρο του Βερολίνου, μετά από δύο εβδομάδες μαχών, που είχαν ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου 1945. Και γίνονται κυρίαρχοι του γερμανικού Ράιχσταγκ, της γερμανικής Βουλής, που δεν λειτουργούσε από το 1933 αφού με μία προβοκάτσια οι ναζί την είχαν κάψει. 

Στον κορυφή του που δέσποζε το άγαλμα της Γερμανίας, σύμβολο δύναμης του ναζισμού, στήθηκε, ώρα 9.50 μμ, η σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο από τον επιλοχία Μιχαήλ Γιεγκόροφ και τον λοχία Μελίτον Καντάρια.

Ενημερώθηκε γι αυτό ο στρατάρχης Ζούκοφ, από τον διοικητή της 3ης στρατιάς: «Κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω σύντροφε στρατάρχη» ήταν το μήνυμα στην ανώτερη διοίκηση, αλλά...  

Δεν εμέλλετο να παραμείνει άνω των 24 ωρών αυτή σημαία καθώς οι ναζί την κομμάτιασαν με πυροβολισμούς. Αυτά λέει ο σοβιετικός φωτογράφος Γεβγκένι Χαλντέι, που τράβηξε την φωτογραφία

Στις 1η Μαΐου ανακοινώθηκε η αυτοκτονία του Χίτλερ στο υπόγειο καταφύγιό του, ενώ την επόμενη ημέρα ώρα 3 μμ σταμάτησε κάθε αντίσταση των Γερμανών.   

Τότε μία νέα σημαία, αυτή που είναι γνωστή από τη δημοσίευση της στο περιοδικό Ογκόνιοκ, στις 2 Μαΐου του 1945 στήθηκε στη θέση της κατεστραμμένης, την οποία προσκόμισε ο φωτογράφος και την παράδωσε σε τρεις άλλους πολεμιστές διαφορετικούς από τους πρώτους για να απαθανατίσει το γεγονός.

Υπάρχει σύγχυση απόψεων για το ποιοι ήσαν αυτοί νέοι άνδρες, μα πιο κοντινή εκδοχή φέρει να είναι οι Αλεξέι Κοβάλεφ, ο οποίος κρατά την σημαία και οι Αμπντουλακίμ Ιζμαΐλοφ, που βραβεύτηκε το 1996 ως ήρωας της Ρωσίας και ο Λεονίντ Γκορίτσεφ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: