ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


Εγκατάσταση εργολάβου στον οδικό άξονα Πογωνιά – Πλαγιά της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Ένα έργο τουριστικής ανάδειξης και ανάπτυξης της  δυτικής Αιτωλοακαρνανίας τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης, την Τρίτη 19 Μάιου 2020, έπειτα από χρόνια καθήλωση.

Πρόκειται για το έργο συντήρησης και βελτίωσης του οδικού άξονα Πογωνιάς – Πλαγιάς, στο οποίο εγκαταστάθηκε εργολάβος και στην εγκατάσταση παραβρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Συνεταιρισμών, Μιχαήλ Γούδας, ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας, Γιώργος Αποστολάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αγγελική Χαλιμούδρα και Γιώργος Κοντογιάννης, η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, κ.ά.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που χωροθετείται από τη θέση «Βαθυαβάλι» έως και τα όρια του οικισμού Πλαγιάς, ανέρχεται σε 6,3 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  Περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις και εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, με τις οποίες θα ολοκληρωθούν εργασίες που είχαν ξεκινήσει με παλαιότερη εργολαβία, αλλά δεν περατώθηκαν, ενώ προβλέπεται και η πλήρης κατασκευή άλλων τμημάτων δρόμου, καθώς επίσης η σύνδεσή του με τους υπάρχοντες δημοτικούς δρόμους στην περιοχή.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της ήδη υπάρχουσας οδού με τοπικές διαπλατύνσεις, κατασκευή τεχνικών έργων, κατασκευή οδοστρωσίας-ασφαλτικών, κατασκευή τεχνικών απορροής όμβριων, τοίχοι αντιστήριξης, κατασκευή επιχωμάτων και τοποθέτηση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης. Παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας και αναβαθμίζουν την ποιότητα των καθημερινών μετακινήσεων των κατοίκων.
«Σήμερα κλείνουμε άλλο ένα κεφάλαιο πολλών ετών, για έναν ακόμα δρόμο που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προ πολλού. Και συνεχίζουμε… Για να τελειώσουμε το συντομότερο με τις εκκρεμότητες του χθες και να ανοίξουμε τους δρόμους του αύριο, για τη Δυτική Ελλάδα που θέλουμε και ονειρευόμαστε», σχολίασε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ)
 Παγκόσμια ημέρα ατόμων με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου. Η Πανευρωπαϊκή οργάνωση ασθενών με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, η European Federation of Crohn’s and Colitis’ Associations (EFCCA), ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, το Παράρτημα της Πάτρας αλλά και οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, ενώνουν τις προσπάθειές προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των δύο αυτών ιδιοπαθών φλεγμονωδών Νόσων του ανθρωπίνου εντέρου. Τα ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Στην ιατρική κατατάσσονται στα αυτοάνοσα νοσήματα.
«Άνθρωποι με ορατή ή μη αναπηρία,  είναι άνθρωποι ξεχωριστοί με δεξιότητες που μπορούν να φέρουν την αλλαγή για μια ζωή χωρίς περιορισμούς. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στοχεύει και διεκδικεί μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη σε αυτή την αλλαγή που μπορεί να γίνει από τέτοιους ανθρώπους. Ας σταθούμε δίπλα σε όσους διατρανώνουν το σύνθημα: Η ιδιαιτερότητά μας είναι η δύναμή μας», επισήμανε στη δήλωσή του αναφορικά με την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα Υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος.
Στο πλαίσιο της παγκόσμια ημέρας, θα φωταγωγηθεί το βράδυ 21:00-23:00, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης».

Επίσκεψη Τάκη Παπαδόπουλου στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών
Το 2ο Γυμνάσιο Πατρών επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Τάκης Παπαδόπουλος, με αφορμή την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Α', Β' τάξης Λυκείων στα σχολεία, μετά την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19.
O κ. Παπαδόπουλος ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και στις αίθουσες διδασκαλίας από τον Διευθυντή, Αντώνη Γεράνιο, διαπιστώνοντας την πλήρη εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας που έχουν συστήσει το Υπουργείο Παιδείας και ο ΕΟΔΥ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, σημειώνοντας την σημασία που έχει, «να συνεχίσουμε όλοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, να προστατευόμαστε και να προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, σε μία τόσο ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά».
                     «Η επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία, αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας. Έχει μεγάλη σημασία – και όχι μόνο εκπαιδευτική – να συνεχιστεί και να τελειώσει η σχολική χρονιά όπως ξεκίνησε, δηλαδή με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στις σχολικές τάξεις. Κατά την σημερινή μου επίσκεψη διαπίστωσα πως τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από όλους μας τα μέτρα προστασίας και είναι απόλυτα συνειδητοποιημένα. Επίσης, ότι οι εκπαιδευτικοί διατηρούν πολύ υψηλό ηθικό αλλά και μεγάλο ζήλο για να ολοκληρώσουν την σχολική χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αυτά είναι δύο συμπεράσματα που με κάνουν πολύ αισιόδοξο για τη συνέχεια. Η κοινωνία μας είναι αποφασισμένη να νικήσει τον κορωνοϊό και να μην του επιτρέψει να απειλεί τις ζωές και την καθημερινότητά μας» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα παρακολουθεί στενά τη συνέχιση και ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή όπου υπάρχει ανάγκη.

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χ Μπονάνου με το προεδρείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος συναντήθηκε την Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, με το προεδρείο των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Π.Ε. Αχαΐας. Ο πρόεδρος Γεώργιος Παπακωνσταντίνου και ο γραμματέας Παναγιώτης Αγγελακόπουλος ζήτησαν την παρέμβαση της Περιφέρειας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Οι επαγγελματίες τόνισαν ότι είναι από τους κλάδους του τουρισμού που επλήγησαν βάναυσα λόγω του κορωνοϊού και ζήτησαν υποστηρικτικά μέτρα από την κυβέρνηση.
Τόνισαν ότι αποτελούν το 80% του τουρισμού της χώρας μας, διότι η ομαλή λειτουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, αεροπορικών πτήσεων και μεταφοράς επιβατών προϋποθέτει την ύπαρξη τουριστικών λεωφορείων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, όπου σε ανοικτή ακρόαση υπήρξε κατάθεση των απόψεων του κλάδου και προφορική ανταλλαγή απόψεων. Ο Υπουργός υποσχέθηκε να μελετήσει τα αιτήματα και να απαντήσει άμεσα για όσα μπορούν να επιλυθούν.

Τεχνικά και Γεωλογικά προβλήματα της παράκτιας διάβρωσης – Νέο εκπαιδευτικό βίντεο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου TRITON

Οι τεχνικές και γεωλογικές πτυχές της παράκτιας διάβρωσης αναλύονται στο πέμπτο εκπαιδευτικό βίντεο του ευρωπαϊκού έργου «TRITON». Πρόκειται για ένα σύνθετο φαινόμενο που επηρεάζει τα φυσικά και ανθρώπινα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα. Το βίντεο ασχολείται με το ζήτημα της αξιολόγησης της διάβρωσης των ακτών από τεχνική και γεωλογική άποψη.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αξιολόγησης της τρωτότητας των παράκτιων περιοχών για την ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Από τα πιο εφαρμοσμένα εργαλεία είναι ο δείκτης ευπάθειας των παράκτιων περιοχών που επιτρέπει την ταξινόμηση διαφορετικών περιοχών ανάλογα με την περιβαλλοντική και κοινωνικοοικονομική τρωτότητά τους σε σχέση με ακραία θαλάσσια γεγονότα. Οι ακτές της Απουλίας έχουν βαθμολογία τρωτότητας από μέτρια έως υψηλή: αυτή η τιμή οφείλεται κυρίως στην υψηλή εξέλιξη της ακτής, αλλά σχετίζεται και με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα της περιοχής.
Στο πλαίσιο του έργου «TRITON», οι εταίροι χρησιμοποίησαν αυτήν τη μεθοδολογία, σε συνδυασμό με άλλα πολύπλοκα συστήματα για να παρέχουν στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και στα ενδιαφερόμενα μέρη αποτελεσματικά και δυναμικά εργαλεία για την ανάλυση της εξέλιξης της ακτής, ώστε να τους επιτρέψουν να κατανοήσουν τις περιοχές κινδύνου όπου είναι πιο επείγον να έχουμε δράσεις προσαρμογής.
Το βίντεο περιέχει συνεντεύξεις με τους: Elisa Furlan και Silvia Torresan από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή (CMCC), Ηλία Φακίρη, του Πανεπιστημίου Πατρών και Simona Bramato, του Πανεπιστημίου του Salento και του Δήμου Specchia.
Το βίντεο δημιουργήθηκε ως μέρος του έργου «TRITON» Interreg Ελλάδας – Ιταλίας, του οποίου η Περιφέρεια της Απουλίας είναι ο Επικεφαλής Εταίρος και στο οποίο το ARTI (Περιφερειακός Οργανισμός για την Τεχνολογία και την Καινοτομία) παρέχει τεχνική βοήθεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: