ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ομιλία Σίας Αναγνωστοπούλου στη Βουλή για το Παιδί


«Αντιδημογραφική πολιτική είναι η περικοπή του προϋπολογισμού για την κοινωνική πρόνοια, η περικοπή του επιδόματος στέγασης, η περικοπή των επιδομάτων για τα παιδιά» τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις».


Αναλυτικά η ομιλία:
«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρυσι συντάχθηκε η δεύτερη Έκθεση -μετά από πολλά χρόνια- της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, μία Επιτροπή στην οποία είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Αυτή η Έκθεση υπογράφτηκε και από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με τους οποίους, οφείλω να ομολογήσω, συνεργαστήκαμε -με τον κ Χαρακόπουλο ειδικά- πάρα πολύ καλά.
Η Έκθεση αυτή είναι προϊόν επιστημονικών υπομνημάτων, επιστημονικών αναλύσεων, καταθέσεων φορέων κ.λπ.. Εμείς κάναμε μία συμπύκνωση στα πορίσματα όλων αυτών.
Όταν, όμως, έρχεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, και μας λέει ότι το επίδομα των 2.000 ευρώ -με το οποίο συμφωνούμε- θα λύσει το δημογραφικό πρόβλημα, τότε κανένας δεν διάβασε αυτή την Έκθεση. Σας συστήνω, λοιπόν, να τη διαβάσετε οπωσδήποτε.
Πρώτον, η ισχυρή κοινωνική πρόνοια είναι το πρώτο βασικό μέτρο για την αντιμετώπιση της δημογραφικής πραγματικότητας, η οποία δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τη χώρα μας. Τι σημαίνει «κοινωνική πρόνοια»; Αυτό που δεν είχε κάνει το ελληνικό κράτος επί πάρα πολλά χρόνια και προσπάθησε να το κάνει η δική μας η κυβέρνηση από το 2015 μέχρι το 2019. Όταν περικόπτετε κατά 400 εκατομμύρια ευρώ το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, περικόπτετε το επίδομα στέγασης, τα επιδόματα για τα παιδιά, τότε δεν μπορείτε να αντισταθμίσετε με αυτά τα 2.000 ευρώ καμία κοινωνική πρόνοια.
Αφήστε, δε, το γεγονός ότι επί τεσσερισήμισι χρόνια μπολιάσατε την κοινωνία πως η επιδοματική πολιτική είναι μία πολιτική εγκλωβισμού στη φτώχεια κ.λπ., γιατί δεν είχατε ποτέ στη στρατηγική σας το τι σημαίνει κράτος πρόνοιας. Και ήρθαν επιστήμονες και κυρίως από χώρες οι οποίες αντιμετώπισαν δημογραφικό πρόβλημα και κατόρθωσαν να ανασχέσουν τη δημογραφική πτώση, όπως είναι η Γαλλία -ήρθαν επιστήμονες και από τη Σουηδία- για να μας πούνε πως έγινε. Άρα, η περικοπή των επιδομάτων είναι αντιδημογραφική και δεν αντισταθμίζεται με τίποτα.
Δεύτερον, η αντιμετώπιση του παιδιού. Μία κοινωνία η οποία όντως έχει μέλημα το δημογραφικό, βάζει στο επίκεντρο το παιδί, οποιοδήποτε παιδί.
Όταν  βάζετε ως προϋπόθεση, το θέμα της σχολικής διαρροής και το κάνετε κριτήριο για να μην παίρνει η οικογένεια του παιδιού επίδομα, κάνετε δύο πράγματα. Πρώτον, δεν αντιμετωπίζετε το μείζον πρόβλημα της σχολικής διαρροής που ανέβηκε στα χρόνια της κρίσης και δεύτερον, υπογείως και κάτω από το τραπέζι δεν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα των παιδιών των οικογενειών Ρομά. Γιατί περί αυτών πρόκειται. Εκεί συναντάμε τη μεγαλύτερη διαρροή.
Κι αυτοί είναι Έλληνες πολίτες, δικαιούνται το επίδομα, δεν μπορείτε να το κόψετε εκεί και πάτε να το κόψετε με αυτόν τον τρόπο. Εκεί όμως χρειάζονται άλλες πολιτικές. Είναι αντιδημογραφική πολιτική και αυτό, για να μην πω οτιδήποτε άλλο.
Να σημειώσω επίσης, επειδή άκουσα και τον κ. Μπογδάνο που είπε ότι μέσα στο διεθνισμό μας δίναμε περισσότερη σημασία στα παιδιά γενικώς και όχι στα ελληνόπουλα. Αυτά δεν πρέπει να ακούγονται σε αυτή την Αίθουσα. Δεν πρέπει να ακούγονται για έναν απλό λόγο: Το ελληνικό κράτος δεν είχε πολιτική για το παιδί. Ο πιο σημαντικός δείκτης, ο οποίος έπρεπε να μας έχει θορυβήσει, είναι ότι επί χρόνια η παιδική φτώχεια ήταν η υψηλότερη της Ευρώπης, ακόμα και σε περιόδους μεγάλης ανάπτυξης, γιατί δεν είχαμε πολιτική για το παιδί. Όλα αυτά είναι εκ του ακροδεξιού πονηρού και δεν πρέπει να ακούγονται.
Τρίτο θέμα: Σε όλη την Έκθεση ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας δημογραφικής πολιτικής είναι η εναρμόνιση οικογενειακής ζωής με επαγγελματική ζωή. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτο-πρώτο, που έχουμε θέσει στην Έκθεση, στα συμπεράσματα, και το έθεσαν οι επιστήμονες,  είναι η ενίσχυση των ελέγχων από το κράτος των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών συνθηκών, κυρίως σε ό,τι αφορά και τις γυναίκες και τους άντρες για τα δικαιώματά τους κ.λπ. Τι κάνατε; Αντιδημογραφική πολιτική, περιορίσατε τους ελέγχους του ΣΕΠΕ. Αντί εκεί να γίνει πιο ενισχυμένη αυτή η πολιτική,  την περιορίσατε. Δεύτερο, είναι η διαπαιδαγώγηση από το σχολείο για την ισότητα των φύλων, για τη δημογραφική πολιτική, είναι και η χειραφέτηση των φύλων, η χειραφέτηση της γυναίκας, τα ίσα δικαιώματα. Δεν είναι «φορτώνουμε και το δημογραφικό στη γυναίκα». Άρα τι κάνουμε; Εκπαιδευτική πολιτική. Τις θεματικές εβδομάδες τις ξέρετε; Ήταν σεμινάρια για την οδική ασφάλεια και την αντιμετώπιση των τροχαίων, που όλοι οι φορείς μας είπαν ότι χάνουμε τουλάχιστον μία γενιά από τα τροχαία, ισότητα των φύλων, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κ.λπ. Το ΙΕΠ τι λέει τώρα; Να καταργηθεί η θεματική εβδομάδα. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Εργασίας συμφωνεί, αντιδημογραφική πολιτική και πολλά άλλα.
Και ένα τελευταίο: Ακούω για τη δημογραφική πολιτική και δεν ακούω ένα πράγμα, που υπάρχει εδώ, στα συμπεράσματα, πώς δηλαδή θα έχουμε ενεργή και υγιή ηλικιωμένη γενιά, τη γενιά των ηλικιωμένων, που εκεί επίσης χρειάζονται ενισχυμένες πολιτικές, επέκταση της βοήθειας στο σπίτι, επέκταση των κέντρων φροντίδας κ.λπ.. Όλα αυτά δεν υπάρχουν πουθενά και μιλάμε για το δημογραφικό έτσι. Άρα λοιπόν αν θέλουμε να μιλήσουμε για μια δημογραφική πολιτική, ευχαρίστως να μιλήσουμε, αλλά θα μιλήσουμε πια με πραγματικούς όρους, ούτε με ιδεοληψίες ούτε με όλα αυτά που οδήγησαν στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: