ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Εντατικά ερευνούν οι εισαγγελείς το σκάνδαλο Novartis

Δικαστικές πηγές τονίζουν, ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει κάθε πιθανή ένδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου σε ενδεχόμενη διάπραξη του κακουργήματος της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων στην εξεταζόμενη υπόθεση.
 
Ήδη προκύπτουν σοβαρά στοιχεία που "δένουν" μαρτυρικές καταθέσεις με άλλο συλλεγέν υλικό
 
«Εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν έχει η Βουλή».
 
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του σήμερα στον ρ/σ Alpha 989.

Ωστόσο εντατικούς ρυθμούς λαμβάνει πλέον η έρευνα για την υπόθεση της Novartis με αιχμή του δόρατος το διερευνώμενο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορία που προς το παρόν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς εξετάζουν το ενδεχόμενο διάπραξης της για το σύνολο των εμπλεκομένων προσώπων, πολιτικών και μη.

Δικαστικές πηγές τονίζουν, ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει κάθε πιθανή ένδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου σε ενδεχόμενη διάπραξη του κακουργήματος της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων στην εξεταζόμενη υπόθεση. Μάλιστα οι πληροφορίες από την μεγάλη έρευνα αναφέρουν ότι ήδη προκύπτουν σοβαρά στοιχεία που "δένουν" μαρτυρικές καταθέσεις με άλλο συλλεγέν υλικό.


Εισαγγελικές πηγές τονίζουν ότι μελετώνται εξονυχιστικά υπουργικές αποφάσεις με αναφερόμενες χρηματικές καταβολές και αναφορές σε κατασχεθέν υλικό , όπως ημερολόγια και άλλα. Η διασταύρωση αυτή είναι, όπως λέγεται σε δικαστικούς κύκλους, κρίσιμη καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δεν θα ήταν επαρκές αποδεικτικό μέσο «αν δεν συμπίπτουν ισχυρισμοί με γεγονότα».

 Δικαστικές πηγές επιμένουν πως σε ότι αφορά την δωροδοκία, υπάρχει « χρονική σύνδεση των καταθέσεων με συγκεκριμένες κανονιστικές πράξεις». Πάντως στην φάση αυτή της εισαγγελικής έρευνας, φαίνεται πως στο πιο ώριμο στάδιο βρίσκεται το σκέλος που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, μεταξύ αυτών και κρατικών υπαλλήλων και προσώπων που βρίσκονταν στο περιβάλλον υπουργών, ενώ εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί σε ότι αφορά γιατρούς. Μάλιστα όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές η λίστα δωροδοκηθέντων γιατρών «αυξάνεται εντυπωσιακά».

Οι Εισαγγελείς διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από την έρευνα για τα λεγόμενα "Panama papers" και άλλες λίστες. 

Στο μεταξύ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989 δήλωσε:
 
«Εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν έχει η Βουλή, την έχει η τακτική δικαιοσύνη, η εισαγγελία επί της ουσίας»,  «Αλλά, τελικά», σημείωσε, «αυτός ο οποίος θα κρίνει, σε τελευταία ανάλυση, τα νομικά αυτά ζητήματα εφόσον η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής θεωρήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα, είναι η εισαγγελία».

Επισήμανε ότι η προανακριτική για την υπόθεση Novartis θα συγκροτηθεί με βουλευτές από όλα τα κόμματα, θα συζητήσει επί των πραγματικών και νομικών ζητημάτων που θα τεθούν ενώπιον της, από εκεί και πέρα θα αποφασίσει τον τρόπο που θα κινηθεί για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα: Υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων; Πότε έχουν τελεστεί αυτά τα αδικήματα; Υπό ποιες συνθήκες έχουν τελεστεί αυτά; Ποιος έχει την αρμοδιότητα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μιας προκαταρκτικής εξέτασης, να ασκήσει τις ποινικές διώξεις, να ολοκληρώσει την ανάκριση εφόσον φτάσουν σε αυτό το σημείο; 

Και από κει και πέρα η υπόθεση να οδηγηθεί και στο ακροατήριο εφόσον αποδειχτεί ότι υπάρχουν πράγματι αδικήματα. Αυτή είναι η διαδικασία, εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η προανακριτική επιτροπή θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: