ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη για την 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας

 

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: Μέχρι να συνεννοηθούν στη Ν.Δ. αν είναι καλές ή όχι οι ΤΟ.Μ.Υ., ας απαντήσουν πότε θα λειτουργήσει η 2η ΤΟ.Μ.Υ. στη Λαμία

Στη Βουλή επανέφερε το θέμα της καθυστέρησης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. στη Λαμία ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Σαρακιώτης ζήτησε οι κάτοικοι της Λαμίας να ενημερωθούν άμεσα και με σαφήνεια για το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. στο Παγκράτι, η οποία είχε προβλεφθεί από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά έως και σήμερα, 5 χρόνια μετά, καθυστερεί η έναρξη λειτουργίας της με ευθύνη της Κυβέρνησης της Ν.Δ..

Όπως επεσήμανε, κατά την πρωτολογία του, ο κ. Σαρακιώτης: «Τα προηγούμενα χρόνια, μία από τις εμβληματικότερες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα της Πρωτοβάθμιας ήταν η θεσμοθέτηση και ίδρυση των ΤΟ.Μ.Υ.. Ο νόμος ήταν του 2017 και εντός λίγων μηνών άνοιξαν 127 ΤΟ.Μ.Υ. σε ολόκληρη τη χώρα. Πέραν του γεγονότος ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000.000 επισκέψεις ασθενών στις εν λόγω υπηρεσίες, υλοποιήθηκαν και δράσεις, οι οποίες εξαιτίας του διεπιστημονικού χαρακτήρα αυτών των δομών, είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Το 2018, εγκαινιάστηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα η 1η ΤΟ.Μ.Υ. στη Λαμία (εγκαταστάσεις Π.Ε.Λ.), αλλά έκτοτε εκκρεμεί η λειτουργία της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. στην περιοχή του Παγκρατίου Λαμίας. Και το ερώτημα είναι πολύ απλό, κ. Υπουργέ: Πότε θα ανοίξει η 2η ΤΟ.Μ.Υ. στη Λαμία;»

Στο πλαίσιο της απάντησής του, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους δεν απάντησε επί της ουσίας στην ερώτηση και δεν παρέθεσε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας της δομής. Ωστόσο, εξήρε τη λειτουργία των ΤΟ.Μ.Υ. δημιουργώντας εύλογες απορίες, καθώς είχε προηγηθεί ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε απολύτως διαφορετικό μήκος κύματος, με το Βουλευτή Φθιώτιδας να τονίζει: «Θα συμφωνήσω με όσα επισημαίνετε για την αξία και τη λειτουργία των ΤΟ.Μ.Υ., αλλά πριν 5 λεπτά (!) ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε κατά λέξη: “Είναι μόνο για να τις βλέπουμε τις ΤΟ.Μ.Υ.!” Αντιθέτως, εσείς είχατε το πολιτικό θάρρος να εξάρετε τη λειτουργία τους, αλλά ο Υπουργός φαίνεται να έχει μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Αποφασίστε εν τέλει: Οι ΤΟ.Μ.Υ. είναι “μόνο να τις βλέπουμε”, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης προ 5 λεπτών, ή χρησιμεύουν και στηρίζουν πραγματικά την Πρωτοβάθμια Υγεία;»

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης πρόσθεσε: «Έχουν περάσει 6 χρόνια από την ίδρυση της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Πότε επιτέλους θα ανοίξει και θα λειτουργήσει; Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, είχα καταθέσει ερώτηση προς τον κ. Πλεύρη και είχε απαντήσει, πριν 2 χρόνια, ότι “γίνεται αξιολόγηση αυτή τη στιγμή προκειμένου να ολοκληρωθεί και είναι μέσα στις δεσμεύσεις μας η ανάπτυξη όλων αυτών των δομών στο αμέσως προσεχές διάστημα”! Φαντάζομαι ότι δεν εννοούσε ότι το “αμέσως προσεχές διάστημα” είναι… 2,5 χρόνια μετά! Μάλιστα, συνέχισε ο κ. Πλεύρης τότε ότι “πράγματι ολοκληρώθηκαν οι προκηρύξεις και βάλαμε παραπάνω κόσμο προκειμένου να μπορέσουν να αξιολογηθούν επειδή είναι δέσμευση της χώρας και επειδή επιθυμούμε το άνοιγμα αυτών των δομών να γίνει εντός του έτους”! Δηλαδή του 2022 και έχουμε φθάσει στα μέσα του 2024! Αν θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν κίνητρα, δώστε κίνητρα για να στελεχωθούν. Το 2018, πώς στελεχώθηκαν 127 ΤΟ.Μ.Υ.; Επί ημερών σας, δεν έχει στελεχωθεί καμία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: