ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Να παραταθεί άμεσα η προθεσμία προσαρμογής

 Αλ. Μεϊκόπουλος: Να παραταθεί άμεσα η προθεσμία προσαρμογής των Καταστατικών των αθλητικών φορέων



Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για τα καταστατικά των αθλητικών φορέων.- Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Να παραταθεί άμεσα η προθεσμία εναρμόνισης των καταστατικών των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών – που εκπνέει στις 30.6.2024 – προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ειδικής αθλητικής τους αναγνώρισης, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Προχωρώντας σε κοινοβουλευτική Ερώτηση την οποία συνυπέγραψαν συνολικά 18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε ότι: «Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο απώλειας της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης βρίσκονται εκατοντάδες αθλητικοί φορείς της χώρας εξαιτίας της αλλαγής στη διαδικασία διενέργειας προελέγχου για την εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού σωματείου».

Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με το ν.5085/2024 - και συγκεκριμένα στο άρθρο 21 - τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία προσαρμογής του καταστατικού των αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων και αθλητικών ομοσπονδιών η 30η Ιουνίου 2024 ενώ η παρέλευση άπρακτης της ως άνω προθεσμίας επιφέρει την αυτοδίκαια άρση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

Ο κ. Μεϊκόπουλος επισημαίνει, στην συνέχεια της ερώτησής του, ότι η πρόσφατη αλλαγή που επέφερε ο ν.5095/2024, δυνάμει του άρθρου 19 για τη «Διενέργεια προελέγχου για την εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού σωματείου Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 787 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», δυσχεραίνει την εμπρόθεσμη συμμόρφωση των αθλητικών φορέων με την ως άνω προθεσμία αφού η νέα διαδικασία χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα χρονοβόρα. Ο Βουλευτής Μαγνησίας τονίζει ότι ειδικά για τους φορείς που εκκίνησαν τη διαδικασία εντός του Ιουνίου καθίσταται αδύνατη η τήρηση της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου.

Στην ερώτηση, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλούν τον αρμόδιο Υπουργό ναπροβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παραταθεί, για εύλογο χρονικό διάστημα, η προθεσμία προσαρμογής του καταστατικού των αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων και αθλητικών ομοσπονδιών ώστε να μην απωλέσουν αδίκως την ειδική αθλητική αναγνώριση.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: Με απώλεια της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης κινδυνεύουν αθλητικά σωματεία της χώρας εξαιτίας της αλλαγής στη διαδικασία διενέργειας προελέγχου για την εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού σωματείου

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο απώλειας της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης βρίσκονται εκατοντάδες αθλητικοί σύλλογοι της χώρας εξαιτίας της αλλαγής στη διαδικασία διενέργειας προελέγχου για την εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού σωματείου.
Σύμφωνα με το νόμο 5085/2024 και συγκεκριμένα στο άρθρο 21 τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία προσαρμογής του καταστατικού των αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων και αθλητικών ομοσπονδιών, η 30η Ιουνίου 2024. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «Έως την 30ή.6.2024, τα αθλητικά σωματεία, οι αθλητικές ενώσεις και οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να τροποποιήσουν το καταστατικό τους, με σκοπό την προσαρμογή του στα άρθρα 2, 3, 5, 11, 14, 20, 22 και 24 του ν. 2725/1999 (Α’ 121.» ενώ η παρέλευση άπρακτης της ως άνω προθεσμίας επιφέρει την αυτοδίκαια άρση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.
Παράλληλα, με μεταγενέστερο νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα με το νόμο 5095/2024, δυνάμει του άρθρου 19 για τη" Διενέργεια προελέγχου για την εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού σωματείου Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 787 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας" προβλέπεται ότι "Όταν ζητείται κατά τον νόμο να διαταχθεί η εγγραφή σωματείου στο βιβλίο που τηρείται για αυτόν τον σκοπό, ή η τροποποίηση του καταστατικού ή η εξουσιοδότηση για τη σύγκληση της συνέλευσης σωματείου και τη ρύθμιση της προεδρίας της ή η διάλυση σωματείου, αρμόδιος είναι ο Ειρηνοδίκης της περιφέρειας που έχει έδρα το σωματείο. Ο Ειρηνοδίκης στις υποθέσεις του πρώτου εδαφίου επικουρείται από δικηγόρο ο οποίος διενεργεί προέλεγχο της αίτησης ως προς τα απαιτούμενα κατά νόμον τυπικά στοιχεία της και τα συνοδευτικά έγγραφά της".
Σχετικά με την ως άνω αναφερόμενη διαδικασία του ν.5095/2024 που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2024 - ήτοι μεταγενέστερα της τεθείσας από το ν.5085/2024 καταληκτικής ημερομηνίας υποχρέωσης εναρμόνισης των καταστατικών των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών- μεγάλος αριθμός αθλητικών φορέων και δικηγόρων τη χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα χρονοβόρα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολη η εμπρόθεσμη συμμόρφωσή τους. Ειδικά για τους φορείς που ξεκίνησαν τη διαδικασία εντός του μηνός Ιουνίου καθίσταται αδύνατη.
Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παραταθεί, για εύλογο χρονικό διάστημα, η προθεσμία προσαρμογής του καταστατικού των αθλητικών σωματείων, αθλητικών ενώσεων και αθλητικών ομοσπονδιών ώστε να μην απολέσουν αδίκως την ειδική αθλητική αναγνώριση;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Δούρου Ειρήνη

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γεώργιος

Κασιμάτη Νίνα

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπάρκας Κων/νος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τζάκρη Θεοδώρα

Ψυχογιός Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: