ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Ρ. Θρασκιά: Ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης στα κολλέγια

 

Σημεία ομιλίας στην Ολομέλεια της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, επί της κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια

Καλούμαστε να κυρώσουμε τη Σύμβαση της Λισαβόνας - 25 χρόνια από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ, αλλά μόλις 3 μήνες μετά την ψήφιση του ν.5094/2024, του αντισυνταγματικού νόμου της ΝΔ για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Κι επειδή δεν μιλάμε για τυχαιότητα, αυτή η συγχρονικότητα μας δημιουργεί τεράστια αγωνία.

Καμία άλλη κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως δεν διανοήθηκε να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι και δεν έφερε τη συγκεκριμένη Σύμβαση προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακριβώς διότι αυτή θα μπορούσε να προσκρούει στο ελληνικό Σύνταγμα μέσω της αναγνώρισης επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων ιδιωτικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων του εξωτερικού που δεν πληρούν τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, με μία από τις σημαντικότερες αυτή της διάρκειας των σπουδών.

Τι προκύπτει από τους ορισμούς που δίνονται στην εν λόγω Σύμβαση; Ότι κάθε μεταλυκειακή και μεταδευτεροβάθμια δομή αποτελεί τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Και τι γίνεται με τον σαφή διαχωρισμό της ανώτατης από την ανώτερη εκπαίδευση; Προφανώς είναι πιο βολικό να χάνεται κάπου στη μετάφραση.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή η κύρωση θα σημάνει πρακτικά την εξίσωση των τριετών προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού με τα τετραετή και πενταετή πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ. Έναν απόλυτο εξισωτισμό προς τα κάτω.

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που φέρνετε την εν λόγω Σύμβαση προς κύρωση; Μήπως είναι ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης στα κολλέγια που αποκτούν τη δυνατότητα να «πιστοποιούν» αυτοτελώς περιόδους σπουδών για όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των κρατών που μετέχουν στην Σύμβαση;

Και που πάει, στ’ αλήθεια, η ποιότητα; Χάνεται κι αυτή; Γιατί η υπονόμευσή της προκύπτει ακόμη πιο εμφατικά από τη δυνατότητα απόδοσης πτυχίων σε φοιτητές που ξεκινούν τη φοίτησή τους σε έναν φορέα και την ολοκληρώνουν σε άλλο διαφορετικής χώρας.

Η διασφάλιση των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων δεν λύνεται με μια «επιφύλαξη» μη εφαρμογής ενός άρθρου της Σύμβασης.

Και, φυσικά, δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη και για το άρθρο της Σύμβασης που καταπατά ευθέως τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας ως προς την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, ανοίγοντας ακόμη ένα «παραθυράκι» παράκαμψης των Πανελληνίων Εξετάσεων και επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι στα δημόσια πανεπιστήμια η πρόσβαση θα προκύπτει από τη βάσανο της εξέτασης, ενώ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αρκεί η καταβολή διδάκτρων.

Κυρώνετε σήμερα μια Σύμβαση που θέτει εμφατικά την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και ακαδημαϊκών προσόντων που δεν συμβαδίζουν με τη συνταγματική τάξη. Στρώνετε με ροδοπέταλα τον δρόμο που έχετε ήδη ανοίξει προς την ανωτατοποίηση των κολλεγίων. Νομιμοποιείτε τις τριετείς σπουδές αλλά και την εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς Πανελλαδικές, εντείνοντας ακόμη περαιτέρω τις ανισότητες. Διαλύετε κάθε όριο μεταξύ ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης. Προσθέτετε στη φαρέτρα σας την εν λόγω Σύμβαση ως ένα άλλο όπλο ενάντια στην παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Αντί να συζητάμε για όλα αυτά που πραγματικά θα ενίσχυαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του δημόσιου πανεπιστημίου, ώστε να φτάσει -τουλάχιστον- στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό.

Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα επιμείνουμε στο όραμά μας για ένα ισχυρό, ποιοτικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Για όλους.

 

 Ρ. Θρασκιά: Ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης στα κολλέγια

Γιατί για εμάς, η παιδεία είναι ένα καθολικό κοινωνικό δικαίωμα και η στήριξή της είναι θέμα δικαιοσύνης και ταυτόχρονα ισότητας. Κι είναι μια μάχη που θα τη δίνουμε καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: