ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αγιάς Λάρισας

 

Ο πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, με τον Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα

Τον κεντρικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις πολιτικές του περιβάλλοντος υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δήμαρχο Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των υποδομών ανακύκλωσης, λειτουργίας αποκεντρωμένων φορέων προστατευόμενων περιοχών, ενώ επανέλαβε την προσήλωση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να έχουν οι Δήμοι την πολιτική ευθύνη και τη διαχείριση του νερού και της άρδευσης.

«Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την περιοδεία μας στη Λάρισα από το Δήμο Αγιάς, διότι σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θέλουμε να αναδείξουμε ότι οι Δήμοι έχουν ένα ιδιαίτερο ρόλο και θέλουμε αυτό το μήνυμα να σταλεί και στην ΚΕΔΕ της οποίας ο Δήμαρχος είναι μέλος του ΔΣ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ το περιβάλλον είναι το απαραίτητο στοιχείο πολιτικής για την επόμενη μέρα, για όλες τις δραστηριότητες, κοινωνικές και οικονομικές. Για το λόγο αυτό οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ένα κεντρικό ρολό στην πολιτική του περιβάλλοντος.

Εδώ, στην Αγιά, υπήρχαν Φορείς προστατευόμενων περιοχών Natura, και η Αυτοδιοίκηση συμμετείχε στη διοίκηση, η οποία καταργήθηκε όπως και το σύνολο της τοπικής συμμετοχής και εκπροσώπησης.

Ένα δεύτερο ζήτημα που γνωρίζω ότι ταλανίζει την αυτοδιοίκηση είναι ο εξοπλισμός για την ανακύκλωση. Γιατί δεν μπορούμε να περάσουμε σε μια κυκλική οικονομία αν δεν έχουν οι Δήμοι υποδομές ανακύκλωσης. Και την τελευταία πενταετία πάμε προς τα πίσω.

Κάναμε πολλές προσπάθειες ως Κυβέρνηση το 2015-2019 για το Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων -ο Δήμος είχε κάνει πολλές προσπάθειες στη διαχείριση λυμάτων- και πρέπει να ολοκληρωθούν σε όλη την Ελλάδα για τους οικισμούς που έχουμε υποχρέωση απέναντι στην Ευρώπη.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαραίτητο είναι να μείνει η δημοτική διαχείριση και ιδιοκτησία στις ΔΕΥΑ. Οι Δήμοι πρέπει να έχουν την πολιτική ευθύνη και τη διαχείριση του νερού και της άρδευσης. Είναι θέματα ταυτοτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ».

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Αγιάς διατύπωσε την κάθετη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη συγχώνευση και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, σημειώνοντας τον κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζουν: «Οι ΔΕΥΑ είναι δημοτικές επιχειρήσεις που παρέχουν κοινωνικό ρόλο και θα είμαστε απέναντι σε κάθε σκέψη ενοποίησης και στο βάθος ιδιωτικοποίησης του νερού. Βλέπουμε τι γίνεται με την ΑΕ που έχει συσταθεί για τη διαχείριση του νερού της άρδευσης του νερού της Θεσσαλίας και σε αυτό θα μας βρει απέναντι η εκάστοτε κυβέρνηση. Είμαστε εδώ για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών και το θερμικό ρόλο της αυτοδιοίκησης. Αν της αφαιρέσεις το νερό και τα απορρίμματα δεν θα έχει κάτι άλλο».

Στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος μαζί με τον Δήμαρχο Αγιάς επισκέφτηκε το χώρο που βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά πάρκα του Δήμου, συνολικής ισχύος 2MW.

Ένα έργο που εντάχθηκε το 2019 στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» με 100% επιχορήγηση και πλέον καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της ΔΕΥΑ Αγιάς.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, κατήγγειλε την κυβέρνηση που έχει απαγορεύσει την σύνδεση των ενεργειακών κοινοτήτων και των έργων αυτοπαραγωγής των ΟΤΑ με το δίκτυο υπογραμμίζοντας «ότι αν δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση η δυνατότητα υλοποίησης έργων όπως αυτά θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και να μειώσει δραστικά το κόστος κατανάλωσης για όλες τις ΔΕΥΑ, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για το δημοτικό φωτισμό και τα κτίρια αλλά και για την άρδευση. Όμως οι επιλογές της κυβέρνησης αφήνουν τους δήμους εκτός δικτύων και άρα εκτός των έργων της φτηνής πράσινης ενέργειας.

 Συνάντηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, με τον Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: