ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Μήνυμα Χαράς Καφαντάρη, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μήνυμα της συντονίστριας του Τμήματος Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλους ΚΕ, Χαράς Καφαντάρη, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Συντονίστριας του Τμήματος Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλους ΚΕ του κόμματος

«Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και η Ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την επέλαση της Κλιματικής Αλλαγής, με τις δυσμενείς συνέπειές της. Η έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας, οι δασικές πυρκαγιές οι πλημμύρες, η ερημοποίηση περιοχών, είναι χαρακτηριστικά δείγματα από το Μέλλον, αν δεν υπάρξουν πολιτικές ανάσχεσης και προσαρμογής, μέσα από διεθνείς συνεργασίες και παγκόσμια κινητοποίηση.. Για οκτώ, συνεχόμενα, χρόνια, η άνοδος της θερμοκρασίας, από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, ξεπερνά τον 1,5ο C, που αποτελεί στόχο από το Σύμφωνο των Παρισίων. 

Η Ανθρωπότητα όμως, υπό τον ΟΗΕ, προσπαθεί να αντιδράσει. Από το 1992 στην συνδιάσκεψη του Ρίο, στο Πρωτόκολλο του Κυότο έφθασε η στιγμή του Συμφώνου του Παρισιού (2015) για την αποδοχή μιας διεθνούς συμφωνίας για την ανάληψη δράσης ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής. 

Η διεθνής κοινότητα έχει αποδείξει ότι, η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο φέρνει αποτελέσματα, εφόσον υπάρχει η κοινή αντίληψη, η πολιτική βούληση και τηρούνται οι διεθνείς συμβάσεις. Χαρακτηριστικό θετικό παράδειγμα αποτελεί το γνωστό «πρωτόκολλο του Μόντρεαλ», για την προστασία της στιβάδας του όζοντος.

Όμως η κατάσταση, παρά το Σύμφωνο του Παρισιού, δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. 

Οι προσπάθειες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την μείωση των συνεπειών που αυτή προκαλεί, δεν έχουν επιταχυνθεί. 

Οι Διεθνείς Συνδιασκέψεις για το Κλίμα τείνουν να καταλήξουν σε «κοσμικά γεγονότα», μόνο με διαπιστώσεις, χωρίς αντίκρισμα και ουσιαστικές δεσμεύσεις. 

Βέβαια αυτές τις ημέρες διεξάγεται στη Βόννη διάσκεψη του ΟΗΕ με συμμετοχή 198 χωρών σηματοδοτώντας το ενδιάμεσο σημείο της  COP 29, που θα γίνει το Νοέμβρη στο Αζερμπαιζάν. 

Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων, την χρηματοδότηση για το κλίμα, τα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα των χωρών, τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και τα εθνικά σχέδια προσαρμογής.

Δυστυχώς όμως στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, στη δημόσια συζήτηση, το Περιβάλλον ήταν ο μεγάλος απών… Τη στιγμή μάλιστα που διανύουμε την εποχή της Πράσινης μετάβασης και η Ε.Ε. έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους κλιματικής  ουδετερότητας  για το 2050.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως  το κατ’ εξοχήν  και ιστορικά «Πράσινο» κόμμα προτείνει:

Επιτάχυνση της κλιματικής ουδετερότητας στο πλαίσιο του Συμφώνου των Παρισίων και των 17 στόχων βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με μείωση κατά 65%των αέριων ρύπων μέχρι το 2030 και κλιματική ουδετερότητα το 2035.

Αύξηση δημοσίων επενδύσεων  σε ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων και βιώσιμες μεταφορές.

Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Ενεργειακή μετάβαση με Δικαιοσύνη για όλους.

Δημόσιο έλεγχο της ενέργειας και του Νερού.

Επανασχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με στήριξη του αγροτικού κόσμου, εξασφαλίζοντας διατροφική επάρκεια στη χώρα.

Αντίθετα: Η κυβέρνηση ΝΔ, με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, εδώ και πέντε χρόνια, ξεπερνώντας ακόμα και τον εαυτό της, προώθησε  πολιτικές ενάντια στο Περιβάλλον, με την χωρίς σχεδιασμό βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του Νερού, αλλά και μια σειρά  αντι περιβαλλοντικούς νόμους.

Τέλος,

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα, με δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξή της, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και η Κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει τις όποιες πιθανές ευθύνες, σε ατομικό επίπεδο, αντί ενός σύγχρονου συστήματος Πολιτικής Προστασίας, στηριγμένου σε επιστημονικά δεδομένα της εποχής μας, ικανού να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: