ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

22 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: για τις τρίτεκνες μητέρες εκπαιδευτικούς

 

 

Να σταματήσει η υποχρεωτική χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών μετά τη λήξη της τρίμηνης άδειας μητρότητας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: «Να σταματήσει η υποχρεωτική χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών στις τρίτεκνες μητέρες εκπαιδευτικούς μετά τη λήξη της τρίμηνης άδειας μητρότητας»

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για την περίπτωση τρίτεκνης εκπαιδευτικού, η οποία επιθυμεί να λάβει την τρίμηνη άδεια μητρότητας με αποδοχές, ωστόσο, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, την ενημέρωσε ότι μετά τη λήξη της τρίμηνης άδειας, θα πρέπει να λάβει άδεια άνευ αποδοχών μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Τούτο σημαίνει ότι η εκπαιδευτικός θα στερηθεί το μισθό της καθώς θα τεθεί σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς η ίδια να έχει επιλέξει τη χορήγησή της.
Σύμφωνα με το άρθρο 52 του Υ.Κ. όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 18 του Ν.3801/2009 «σε εκπαιδευτικούς, οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Η άδεια κύησης χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντα γιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου επίσης άδειας λοχείας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο επίσης άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών».
Επίσης, ο γονέας εκπαιδευτικός δικαιούται εννεάμηνη άδεια ανατροφής ή μειωμένο ωράριο ή εξάμηνη άδεια ανατροφής.
«Ο γονέας εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ.2 του άρθ. 53 του Υ.Κ για την ανατροφή του παιδιού του, δηλαδή την άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές, μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του. Την άδεια αυτή δικαιούται και ο γονέας εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει υιοθετήσει τέκνο (αριθ. 582/2004 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους). Εναλλακτικά, η μητέρα εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει τη μείωση του υποχρεωτικού διδακτικού της ωραρίου, κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, με παράλληλη απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες της παρ. 8 του άρθ. 13 του Ν. 1566/1985 (παρ. 2α άρθ. 53 του Ν. 2721/1999 ΦΕΚ112 τ. Α΄ ), εφόσον το παιδί είναι ηλικίας έως (2) ετών.»
Τέλος, σύμφωνα με την παλαιότερη εγκύκλιο με αριθ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/ 5.5.2014, η οποία ωστόσο δεν έχει ανακληθεί ή τροποποιηθεί μέχρι σήμερα προβλέπονται τα εξής:
«3. ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ (παρ. 1, τελευταίο εδάφιο) ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΕΚΝΟΥ (παρ.1 πρώτο εδάφιο) και μόνο στην περίπτωση που αυτή δεν έχει εξαντληθεί στο σύνολό της (3 έτη), χορηγείται εφάπαξ με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω. Για το ίδιο παιδί δικαίωμα χρήσης της άδειας αυτής έχει ο ένας από τους δύο γονείς (δηλαδή αν σε μια οικογένεια υπάρχουν π.χ 4 παιδιά μπορεί ο πατέρας εκπαιδευτικός να πάρει την τρίμηνη άδεια για το τρίτο παιδί και η μητέρα εκπαιδευτικός για το τέταρτο).
Η τρίμηνη άδεια χορηγείται στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεωτικά είτε αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας, είτε μετά τη λήξη της άδειας ανατροφής, είτε με την έναρξη του σχολικού έτους. Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας θα πρέπει να υποβάλλεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της.
Από την παραπάνω εγκύκλιο δεν προκύπτει η υποχρεωτική χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών μετά την επιστροφή της εκπαιδευτικού στο σχολείο. Επίσης, δεν έχει εκδοθεί πρόσφατη εγκύκλιος με την οποία να λύνεται το συγκεκριμένο ζήτημα με αποτέλεσμα οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να εφαρμόζουν με διαφορετικό τρόπο την πρόβλεψη της εγκυκλίου.
Επειδή σε μια χώρα, όπως η δική μας, που το δημογραφικό πρόβλημα είναι τεράστιο κοινωνικό, πολίτικό αλλά και εθνικό ζήτημα η στήριξη της μητέρας και της οικογένειας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Υπάρχει πρόβλεψη να εκδοθεί εγκύκλιος, η οποία να ρυθμίζει το ζήτημα της επιστροφής στην εργασία για τις τρίτεκνες μητέρες εκπαιδευτικούς, μετά τη χορήγηση της τρίμηνης άδειας μητρότητας με αποδοχές, ώστε να υπάρξει ομοιόμορφη εφαρμογή της διάταξης από όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Καλαματιανός Διονύσιος Χαράλαμπος

Κασιμάτης Ειρήνη (Νίνα)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: