ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Νικητής η ΝΔ, αλλά με ποσοστά Σαμαρά του 2015

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξερχόμενος από τριπλή διάσπαση, χάνει περίπου 400.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2023.- Ανάλογες απώλειες από το ΠΑΣΟΚ, τη Νίκη, το ΚΚΕ και την Πλεύση

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕ ΒΟΥΛΩΜΕΝΑ ΑΥΤΙΑ!

Από το σύνολο των 9.605.244 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν για να ψηφίσουν μόλις 3.891.466 πολίτες, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φτάσει μόλις το 41,05% και η αποχή να εκτοξευθεί στο ποσοστό ρεκόρ του 59,5%.

Μεγάλος νικητής της κάλπης αναδείχθηκε χθες η αποχή, καθώς κατέγραψε ποσοστό – ρεκόρ όλων των εποχών, με το σχεδόν 60% των εκλογέων να γυρίζουν την πλάτη στις ευρωεκλογές. Τα εκλογικά τμήματα άδεια, οι παραλίες γεμάτες:

Τα ποσοστά αποχής στις δύο προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2019 και το 2014 ήταν 41,3% και 40,67% αντίστοιχα, αλλά τότε οι εκλογές ήταν διπλές, καθώς διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των εκλογέων.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποχής σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα καταγράφεται το 2009 με 47,46%, που και τότε ήταν «μονές».

Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη τους στην ΝΔ, που έχασε 1,1 εκατ. ψήφοφόρους της σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, όπου πια από 41% σημείωσε πτώση κατά 13 μονάδες κια δεν πήρε, ούτε το 33% του 2019. Αντιθέτως επέστρεψε στα ποσοστά Σαμαρά του 2015!

Ο Βελλόπουλος με την Ελληνική Λύση κέρδισε περίπου 100.000 ψήφους σε απόλυτο νούμερο, προσελκύοντας τους Σπαρτιάτες του Ηλία Κασιδιάρη, που αποκλείστηκαν

Επίσης ακόμη 100.000 ψήφους μάζεψε η κα Αφροδίτη Λατινοπούλου με την Φωνή της Λογικής, που επίσης προσέλκυσε μέρος των Σπαρτιατών. Αυξημένοι είναι και οι Πατριώτες του Εμφετζιόγλου.

Στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξερχόμενος από τριπλή διάσπαση, χάνει περίπου 400.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2023.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται με απώλεια 200.000 ψήφων, ενώ το ΚΚΕ και η Νίκη, υπέστησαν απώλειες αρκετών δεκάτων χιλιάδων, σε σχέση πάντα με τις εκλογές του 2013. Περίπου 50.000 ψήφους απώλεσε και η Πλεύση της κας Κωνσταντοπούλου, παρά την απόκτηση έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κάποιες δεκάδες χιλιάδες απώλεσε και το ΜέΡΑ  25 του κ. Βαρουφάκη, που απέτυχε να πιάσει το 3% της εισόδου, ενώ για την  παρθενική παρουσία της Νέας Αριστεράς σήμανε η παταγώδης αποτυχία, παρά τις βεβαιότητες ότι θα υπερσκελίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προσέγγισε τις 90.000, αλλά δεν πέρασε το όριο του 3%. Κόλλησε στο 2,4% όπως και το ΜέΡΑ 25.

Οι Δημοκράτες του Αχαιού Ανδρ. Λοβέρδου σκόνταψαν στο όριο εισόδου, αν και έλαβαν 50.000 ψήφους, αλλά η πρωτη τους καταγραφή ήταν απογοητευτική!

Το σύνολο της πολιτικής Οικολογίας του 2023, φαίνεται να κέρδισε, ανν και σε μικρό αριθμό, Ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη, που είχε αποσχισθεί από την συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αυτή ήταν η εικόνα που αποτυπώθηκε χθες στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Κυρίως η ακροδεξιά πολιτική Μητσοτάκη αποθάρρυνε απ΄ την κάλπη εξ αιτίας υπουργών του (Σκέρτσος, Γεωργιάδης κ.α.) ακόμη και δικούς του ψηφοφόρους, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αλαζονεία, το ψέμα  και το θράσος.  

Οι πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα ενός έτους, το γεγονός ότι επικρατεί η αντίληψη ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αρνητικό ρεκόρ της αποχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη αποχή είχε καταγραφεί στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 (46,26%), λίγες εβδομάδες από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου του ίδιου έτους ενώ ακολουθεί αυτή του Σεπτεμβρίου του 2015 (43,84%), χρονιά όπου είχαν προηγηθεί οι εκλογές του Ιανουαρίου.

Φλώρινα, Κεφαλονιά, Λακωνία, Δωδεκάνησα και Ευρυτανία είναι οι πέντε εκλογικές περιφέρειες με αποχή – ρεκόρ και ποσοστά που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμη και το 70%. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Δήμο Πρεσπών από τους 6.136 εγγεγραμμένους, πήγε στην ευρωκάλπη μόλις το 14,91%.

Αποχή, όμως, έβγαλε και η κάλπη στην Α’ Αθηνών, όπου περίπου το 61,4% επέλεξε να απέχει ενώ στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής το ποσοστό έφτασε το 63%. Ποσοστά άνω του 60% έχουν όλες οι εκλογικές περιφέρειες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Νέα Αριστερά, Χαρίτσης: Συνεχίζουν με βουλωμένα αυτιά!

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης, δεν έλαβε υπόψη του το μήνυμα των Αριστερών. Μίλησε επικριτικά για όλους τους άλλου εκτός από το κόμμα του, που υπέστη δεινή ήττα!

 Υποστήριξε ότι «σήμερα, κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Το ρεκόρ της αποχής, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της άκρας δεξιάς, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για τη Δημοκρατία».

«Γι' αυτήν την κατάσταση φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση, η οποία αποδοκιμάστηκε στις κάλπες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η πολιτική της Δεξιάς αποτελεί τον καλύτερο χορηγό της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «για τη Νέα Αριστερά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, παρά την πολύ συγκινητική προσπάθεια των μελών μας σε όλη τη χώρα», τους οποίους και ευχαρίστησε από καρδιάς.

«Η Αριστερά, όμως, πάντοτε στα δύσκολα κρίνεται. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: