ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Μητσοτάκης: Υπέρ ιδιωτικών πανεπιστημίων εδώ και τώρα!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να τελειώσει τα δημόσια πανεπιστήμια και μάλιστα χωρίς συνταγματική αναθεώρηση αλλά από την πίσω πόρτα. Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του στην Βουλή προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ μέσω διακρατικών συμφωνιών.

«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμασε τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Σε αυτό τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, πέταξε το μπαλάκι στον Νίκο Ανδρουλάκη, καλώντας τον να πει «ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως άλλωστε είχε δηλώσει προεκλογικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε ότι θα κινηθεί άμεσα υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, απευθύνοντας κάλεσμα στον Ν. Ανδρουλάκη για να «σταματήσει το κρατικό μονοπώλιο στην Παιδεία».

«Εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο 2006 όταν ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε τελικά να μην στηρίξει την αναθεώρηση του αρ. 16, μετά από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις και τη σθεναρή αντίσταση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 28 του Συντάγματος (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ, σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας».

Κρεσέντο παροχολογίας με ακοστολόγητες δεσμεύσεις

Κατά τα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με τη γνωστή αλαζονεία την οποία ως πυροκροτητής αύξησε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, κατά την πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή αναφέρθηκε και στους βασικούς πυλώνες της διακυβέρνησης τους την επόμενη τετραετία.

Ο ίδιος αναφέροντας ότι «δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες» έκανε μία μικρή αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του την τετραετία 2019 - 2023 αναφέροντας ότι μειώθηκαν 50 περίπου φόροι και εισφορές, ενώ παραδέχθηκε ότι οι μισθοί στη χώρα παραμένουν χαμηλοί.

Ακόμη, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σύστημα Υγείας το οποίο άντεξε μεν, σύμφωνα με τον ίδιο αλλά αναδείχθηκαν οι παθογένειες του ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεταναστευτικό λέγοντας μάλιστα ότι «θωρακίσαμε τα σύνορά μας, περιορίζοντας τις μεταναστευτικές ροές».

«Η χώρα είναι ελεύθερη από εποπτείες» παραδέχθηκε με καθυστέρηση αρκετών ετών ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε τους στόχους της νέας κυβέρνησής του.

Ο ίδιος λανσάροντας το αφήγημα του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού προχώρησε σε ένα κρεσέντο παροχολογίας με σειρά ακοστολόγητων δεσμεύσεων. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους, πρόωρη αποπληρωμή των δημοσίων δανείων του πρώτου μνημονίου, λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ «αρκετά κάτω από το 140% ως το 2027», υποχώρηση στο 8% της ανεργίας μέχρι το τέλος την τετραετίας, και για εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται το market pass, ενώ σημείωσε ότι μονιμοποιείται το youth pass των 150 ευρώ που δίνεται στους νέους μετά το σχολείο. Επιπλέον, δήλωσε ότι από 1/1/24 έρχεται το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με αυξήσεις και ειδικότερα αυξήσεις σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ και αναφέρθηκε σε τρεις ελαφρύνσεις:

  • Μείωση φόρου κατά 1.000 στις οικογένειες με παιδιά
  • Μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για κάθε σπίτι το οποίο είναι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές
  • Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στη χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους όσων πλήττονται από την προσωπική διαφορά, χρήματα τα οποία θα προκύψουν από το πλεόνασμα των εσόδων στο δημόσιο.

Ακόμη για τους συνταξιούχους δήλωσε ότι καταργείται η παρακράτηση του 30% της σύνταξής τους για την περίπτωση που εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση ενώ τέλος έκανε λόγο για δημιουργία ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα κοστολογεί τα προγράμματα των κομμάτων.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο ακοστολόγητης παροχολογίας, ανέφερε πως στο τέλος της τετραετίας οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού θα τον φτάσουν στα 950 ευρώ, ενώ εξήγγειλε ετήσια αύξηση συντάξεων που θα ξεπερνά το 3%, όπως επίσης μείωση τεκμηρίων, υποχώρηση ασφαλιστικών εισφορών και σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: