ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ανάληψη πρωτοβουλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Ανάληψη πρωτοβουλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε η Ρ. Δούρου από τον Ούγγρο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής


Στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησε η Ρ. Δούρου από τον Ούγγρο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής


Η απάντηση στην αυξανόμενη αβεβαιότητα είναι η προώθηση και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας και ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, που μπορεί να καταστήσει την ΕΕ πόλο σταθερότητας και δημοκρατίας σε έναν κατακερματισμένο, πολυπολικό κόσμο. Είναι περισσότερη Δημοκρατία, ισχυροποίηση της Ευρωβουλής. Αυτά, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε η Ρένα Δούρου στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατά την οποία ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Γιάνος Μπόκα παρουσίασε τις προτεραιότητες της χώρας του που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Ο ίδιος ωστόσο άφησε αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το τραμπικής έμπνευσης σύνθημα περί “μεγάλης Ευρώπης”, περί της στάσης έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών και περί της συμπεριφοράς της Βουδαπέστης έναντι ευρωπαϊκών οργάνων που έχουν ασκήσει κριτική στις δικές της παραβιάσεις του κράτους δικαίου και θεμελιωδών ευρωπαϊκών ελευθεριών...

Μισός αιώνας παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο

“Φέτος κλείνει μισός αιώνας παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής της βόρειας Κύπρου. Για εμάς είναι κάτι για το οποίο πονάμε, αιμορραγούμε 50 συναπτά χρόνια κύριε Υπουργέ. Και διεκδικούμε ως κράτος – μέλος στον πυρήνα της Ευρωζώνης, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Διεκδικούμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα”. “Σας καλούμε, συνέχισε η Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο της εξάμηνης προεδρίας, να αναλάβει η Ουγγαρία σχετικές πρωτοβουλίες”.

“Ειδικά σήμερα που περισσότερο από ποτέ άλλοτε απαιτούνται πρωτοβουλίες ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, σε Ουκρανία και Γάζα, που θα καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιόπιστο διεθνή δρώντα. Έναν δρώντα που δεν ξεχνά και δεν αδιαφορεί μπροστά στον κίνδυνο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου”, υπογράμμισε η τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διεκδικούμε μια αυτόνομη ΕΕ που δεν θα εκβιάζεται από την Τουρκία

“Διεκδικούμε, λοιπόν, μια αυτόνομη Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν θα εκβιάζεται από την Τουρκία του κυρίου Ερντογάν, αλλά, θα θέτει η ίδια τους όρους και τις προϋποθέσεις του ευρωτουρκικού διαλόγου και τις προϋποθέσεις αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας, έχοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελλάδος και της Κύπρου”.

“Δυστυχώς όμως, σήμερα οι λαοί και οι κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνουν αυτό που λέμε στην Ελλάδα και παντού, ένα business as usual. Δεν αλλάζει ρότα η ΕΕ, είτε πρόκειται για εξωτερική πολιτική, είτε για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της”.

“Απέναντι σε αυτές τις λογικές, εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχουμε καλέσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση εναλλακτικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή του κράτους δικαίου, καθώς και τη στρατηγική αυτονομία γιατί αλλιώς το να ομνύουμε υπέρ της δημοκρατίας και ανόδου την ακροδεξιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, λίγη σημασία έχει”.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, η Ρένα Δούρου στηλίτευσε τη στάση Ελλάδας και Ουγγαρίας: “η χώρα σας τάσσεται υπέρ της λιγότερης Ευρώπης, υπέρ της επιστροφής στον απομονωτισμό χωρίς ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

“Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή πράσινη αριστερά, παλεύουμε για στρατηγική αυτονομία που απαιτεί νέα πνοή στην πολιτική ενοποίηση σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση με περαιτέρω αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Παλεύουμε για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση από άβουλος παρατηρητής και ουραγός της βορειοατλαντικής συμμαχίας, πόλος ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο”.

Κακό νέο η νέα θητεία της φον ντερ Λάιεν

Στο πλαίσιο αυτό, παρατήρησε η ίδια, η διαφαινόμενη νέα θητεία της κας φον ντερ Λάιεν στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αρνητική εξέλιξη που μαρτυρά ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα επιμένει στα λάθη του, καθώς επιδοκιμάζει μια από τις πλέον λανθασμένες πολιτικές του επιλογές στο πρόσφατο παρελθόν. Δυστυχώς, η κυρία φον ντερ Λάιεν συνέτεινε στο να διευρυνθεί το έλλειμμα ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο και σε μία πρωτοφανή αδυναμία χάραξης αυτόνομης πολιτικής που τόσο έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σειρά ζητημάτων όπως είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ισοπέδωση της Γάζας από το Ισραήλ.

... αναπάντητα 3 κρίσιμα ερωτήματα για την Ουγγρική προεδρία

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Ρένα Δούρου έθεσε τρία καίρια ερωτήματα σχετικά με την ουγγρική προεδρία που όμως έμειναν αναπάντητα από τον Υπουργό. “Πρώτον τι σημαίνει για το μέλλον ΕΕ το τραμπικής έμπνευσης σύνθημα της ουγγρικής προεδρίας “να κάνουμε την Ευρώπη μεγάλη ξανά”; Δεύτερον τι στάση θα κρατήσει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία η χώρα του είχε απορρίψει και που πλέον αποτελεί κομμάτι της νομοθεσίας της ΕΕ και προαπαιτούμενο της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ένωση; Και τρίτον, πως θα συμπεριφερθεί η Ουγγαρία σε θεσμούς και όργανα της ΕΕ, όπως η Ευρωβουλή, που έχουν ασκήσει κριτική σχετικά με παραβιάσεις από τη Βουδαπέστη του κράτους δικαίου και θεμελιωδών ευρωπαϊκών ελευθεριών;”

Δεν υπάρχουν σχόλια: