ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Η Αυγή παραμένει με κυριακάτικο φύλλο και ενίσχυση του σάιτ

 

Β. Κεχαγιά: Να ψηφίσει η κυβέρνηση την τροπολογία που καταθέσαμε στη Βουλή ώστε να αναρτώνται στη Διαύγεια όλες οι οικονομικές πράξεις και συναλλαγές των πολιτικών κομμάτων

 

Σημεία από τη συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλας Κεχαγιά, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και τους δημοσιογράφους Νικόλ Λειβαδάρη και Ευθύμη Χειμάρα, παραχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 και μεταξύ άλλων τόνισε:

 

Για το αν ήταν αναπόφευκτη η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής

Β. Κεχαγιά: Πραγματικά ήταν αναπόφευκτη αυτή η επιλογή, να κλείσει το καθημερινό φύλλο της Αυγής. Τα οικονομικά του κόμματος είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Έγιναν όλο αυτό το διάστημα πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες για να διατηρηθεί η «Αυγή» στο σύνολό της, δηλαδή και η καθημερινή έκδοση και το κυριακάτικο φύλλο. Θέλω να διευκρινίσω ότι η «Αυγή» ως τίτλος παραμένει: θα κυκλοφορεί κανονικά το κυριακάτικο φύλλο. Αναστέλλεται η έκδοση του καθημερινού φύλλου, για λόγους περιορισμού των δαπανών.

 

Για την ανακοίνωση των εργαζομένων ότι το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου είναι μια πολιτική κίνηση, με πολιτικά κίνητρα, και όχι οικονομική.

Β. Κεχαγιά: Αυτό που εδράζεται; Ήταν πολιτική κίνηση για ποιο λόγο; Για να «τιμωρήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ τους εργαζόμενους; Για ποιο λόγο;

 

Για το αν θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας

Οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος αλλά και από το ΔΣ της «Αυγής», το οποίο πήρε και την οριστική απόφαση για την αναστολή του καθημερινού φύλλου, αναφέρονται στη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων και στην ενσωμάτωσή τους, στην αξιοποίησή τους, στο κυριακάτικο φύλλο και στην ενίσχυση του σάιτ της «Αυγής», ένα πολύ δυναμικό σάιτ. Άρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στέκομαι στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου που βγήκε χθες το απόγευμα και στα όσα είπε ο οικονομικός διευθυντής της Κουμουνδούρου απευθυνόμενος στους εργαζόμενους.

...Tότε γιατί παραμένει η Αυγή ως κυριακάτικο φύλλο; Γιατί οι εργαζόμενοι παραμένουν και θα ενισχύσουν το σάιτ της Αυγής; Που εδράζεται αυτή η κατηγορία;

 

Για το αν θα υπάρξουν ανάλογες περικοπές, εξορθολογισμός των υποχρεώσεων και αλλαγές και στο κόμμα, στο προσωπικό του κόμματος, ενδεχομένως και σε συνεργάτες.

Β. Κεχαγιά: Για συνεργάτες δεν μπορώ να μιλήσω και έχω την αίσθηση ότι δεν θα υπάρξουν απομακρύνσεις ή λύσεις συμβάσεων. Αυτό που ξέρω είναι ότι απαιτείται εξυγίανση και ένας οικονομικός εξορθολογισμός, δηλαδή περιορισμός δαπανών ή, αν θέλετε, αναζήτηση πόρων για να μπορέσει και το κόμμα και ο πολιτικός φορέας που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και τα κομματικά μέσα που τον πλαισιώνουν, να έχουν την κατάλληλη λειτουργία και να είναι βιώσιμα. Αυτό το έχει περιγράψει ο κ. Κασσελάκης και στην ανάρτησή του - μια ανάρτηση που χαρακτηρίστηκε και ως μανιφέστο, διακήρυξη, τις προηγούμενες ημέρες - λέγοντας ότι θα απαιτηθούν - πέρα από το όποιο συναίσθημα υπάρχει, αλλά κυριαρχεί το συναίσθημα της ευθύνης, θέλω να ξέρετε - επίπονες διαδικασίες. Η πρώτη επίπονη διαδικασία είναι η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής. Κι εγώ, επειδή έχω διατελέσει διευθύντρια της Αυγής το προηγούμενο διάστημα, είμαι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση να βλέπω και να βιώνω από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου αυτή την εξέλιξη. Το αντιλαμβάνεστε. Δεν έχει σημασία το ότι η Αυγή στο καθημερινό της φύλλο είχε ως μέσο όρο πωλήσεων 750 φύλλα. Έχει σημασία ο συμβολισμός και η δύναμη της ελεύθερης έκφρασης. Άρα, επαναλαμβάνω, όλα τα άλλα που ακούγονται είναι εκ του περισσού.

 

Για την αποχώρηση από το όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ των κ. Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα, «και μάλιστα με αιχμές για τον τρόπο που λειτουργεί το κόμμα, μίλησαν για μετάλλαξη και έθεσαν και ένα ζήτημα περί άκομψης διατύπωσης από τον κ. Κασσελάκη για τη φράση "ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ"».

Β. Κεχαγιά: Ποτέ δεν έχω σχολιάσει, από τη θέση που βρίσκομαι, δηλώσεις στελεχών, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μου, να σχολιάζω τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος. Είναι μια πολιτική κίνηση να αποχωρήσεις, δεν μπορώ όμως να σχολιάσω όμως το περιεχόμενο των όσων λένε. Εγώ ως εκπρόσωπος Τύπου αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλουν να έχουν οργανωτική ανάμιξη - προς ώρας; για πάντα; - με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνω ότι παραμένουν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και έχω να σχολιάσω απλώς ότι είναι μια σεβαστή απόφαση.

 

Απαντώντας στην ερώτηση «τι σημαίνει η φράση "ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ" που χρησιμοποιεί ο κ. Κασσελάκης, επειδή έχουν ακουστεί πάρα πολλές απόψεις και κριτική ότι δείχνει μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα».

Β. Κεχαγιά: Θα σας πω. Έκανε και μια νέα ανάρτηση σήμερα ο κ. Κασσελάκης και αναφέρεται σε αυτήν την φράση, η οποία, όπως λέτε, έχει προκαλέσει διάφορες συζητήσεις. Είπε ότι ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον περιγράφει, χωρίς να έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη, είναι αυτό που λέμε "ο ΣΥΡΙΖΑ που με εκφράζει, στα μάτια τα δικά μου και στη δική μου θεώρηση". Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ο δικός μου, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο είμαι ιδιοκτήτης, θέλω να είναι ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει οικονομικές εξαρτήσεις και δεν θα στηρίζεται σε "μαύρα". Και θα σας προλάβω στην επόμενη ερώτησή σας, γιατί είναι η επίμαχη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες: Όχι, δεν έχουμε πει ποτέ αυτό, ότι υπήρχαν μαύρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι μια συζήτηση που διεξάγεται παραπλεύρως και από διάφορα συστήματα. Εμείς λέμε ότι δεν θέλουμε να έχουμε εξαρτήσεις από "μαύρα". Γι` αυτό και έκανε την περιγραφή στον δικό του, αξιακό ΣΥΡΙΖΑ.

 

Απαντώντας στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «όμως στην πρώτη του ανάρτηση ο κ. Κασσελάκης αναφέρεται και σε "μαύρα", είπε ότι στον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχουν μαύρα, γεγονός που ερμηνεύθηκε ότι ενδεχομένως στον ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα υπήρχαν μαύρα. Και είχαμε και την δήλωση του κ. Ευ. Αποστολάκη ότι σε όλα τα κόμματα στην Ελλάδα υπάρχουν μαύρα, το γνωρίζουμε, άρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπάρχουν "μαύρα" και έχει στοιχεία επ` αυτού ο κ. Κασσελάκης, δεν έπρεπε τεκμηριωμένα ο ΣΥΡΙΖΑ να τα θέσει υπόψιν των αρμόδιων αρχών;»

Β. Κεχαγιά: Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν άφησε υπαινιγμούς για το εσωτερικό του κόμματος, ούτε υπαινίχθηκε ότι υπήρχαν "μαύρα" στον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι λειτουργούσε με βάση "μαύρα" ή μαύρες σακούλες. Αναφερόταν γενικώς σε όσα γνωρίζουμε ότι τεκταίνονται στο πολιτικό σύστημα διαχρονικά. Και μάλιστα ήρθε και προσδιόρισε και είπε ότι η βασίλισσα - αρχόντισσα των "μαύρων" είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Έκανε μια συγκεκριμένη καταγγελία. Αυτήν την καταγγελία τη συνόδευσε από τη σημερινή παρότρυνση - πρόκληση προς τη Νέα Δημοκρατία να οριστούν ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι σε βάθος δεκαετίας να ελέγξουν τα οικονομικά των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σηκώνει το γάντι - άκουγα προηγουμένως και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κ. Μαρινάκη, και τον πρωθυπουργό - αλλά πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Δηλαδή λέει: αν έχει στοιχεία ο κύριος Κασσελάκης να πάει στον εισαγγελέα. Εμείς εξακολουθούμε να προκαλούμε την κυβέρνηση, αν θέλει να είναι διαφανής ως πολιτική παράταξη, είτε να ψηφίσει την τροπολογία, τη ρύθμιση που καταθέσαμε στη Βουλή ώστε να αναρτώνται στη Διαύγεια όλες οι οικονομικές πράξεις και συναλλαγές πολιτικών κομμάτων και οι ρυθμίσεις των δανείων και των χρεών τους, αλλά και των πολιτικών προσώπων που τα πλαισιώνουν. Και συγχρόνως να πάμε στους ορκωτούς λογιστές, να έρθουν οι ορκωτοί λογιστές και να διερευνήσουν τα οικονομικά των κομμάτων.

 

Απαντώντας στο ερώτημα αν ο κ. Κασσελάκης επιτέθηκε μέσα από το κείμενο - μανιφέστο του στον Αλέξη Τσίπρα, «γιατί στο ίδιο μανιφέστο λέει "δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ", ότι "ένα σύστημα συγκεκριμένο δίνει τις λύσεις, εμφανίζει μεσσίες", λίγες μέρες αφού είχε προηγηθεί η διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα. Είπε ότι παρέλαβε ένα οικονομικό χάος. Αν τα συνδέσει κανείς όλα αυτά, μάλλον μοιάζει με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα».

Β. Κεχαγιά: Ο Στ. Κασσελάκης δεν επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, επιτέθηκε σε ένα σύστημα που κατά την άποψή του προσπαθεί να επιβάλλει και εξελίξεις και πρόσωπα. Είναι ένα σύστημα το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης απλώς περιγράφει, δεν κατονομάζει, επομένως εγώ δεν μπορώ να προτρέξω του Προέδρου μας και να παραθέσω στοιχεία. Παραπέμποντας όμως στην ίδια ανάρτηση, μπορώ να σας πω ότι αναφέρει σε μια αποστροφή της δήλωσής του, της διακήρυξής του, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει κάποια στοιχεία. Ας μείνουμε σε αυτό και ας περιμένουμε τον ίδιο τον Στέφανο Κασελλάκη να ανοίξει τα χαρτιά του.

 

Απαντώντας στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «το μήνυμα που αποστέλλεται είναι ότι μάλλον είναι επιφυλακτικός και αρνητικός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη αυτή τη συζήτηση περί ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς. Ισχύει; Τον ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 να λέει ότι αν προκύψει τέτοιο ζήτημα θα διεκδικήσει και ο ίδιος την ηγεσία. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση μιλάει ουσιαστικά για ένα σύστημα, ένα σχέδιο, που διαμορφώνει, που ορίζει, όπως λέει, τα προβλήματα και δίνει και τις λύσεις. Τελικά τι ισχύει;»

Β. Κεχαγιά: Δεν είναι επιφυλακτικός και θα σας θυμίσω ότι ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που μετά τις ευρωεκλογές βγήκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και άνοιξε αυτή τη συζήτηση. Επίσης, πριν από τις ευρωεκλογές έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις κάλπες και στην πορεία προς το καταστατικό συνέδριο, όπου θα ψηφιστούν διάφορες αλλαγές, θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του. Ο ίδιος διείδε κάποια στοιχεία από τα εκλογικά αποτελέσματα προφανώς. Και τι λέει; Εφόσον η βάση του προοδευτικού κόσμου επιθυμεί να πάμε σε κάτι ευρύτερο, εφόσον μας δώσει αυτό το σήμα - κι αυτό είναι κάτι το οποίο θα κριθεί σε βάθος χρόνου, δεν είναι μια υπόθεση μιας εβδομάδας ή πέντε ημερών - είμαστε εδώ για να το υπηρετήσουμε και σε αυτή την περίπτωση "είμαι παρών". Ας ξεκινήσουμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ή στους κοινωνικούς φορείς και στα συνδικάτα και στα επιμελητήρια, και εφόσον σε αυτό το πεδίο πετύχουμε με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, και εφόσον η κοινωνία υποδεχθεί αυτές τις συγκλίσεις, εδώ είμαστε να συζητήσουμε τα περαιτέρω, εφόσον η βάση το επιθυμεί. Δεν έχει αλλάξει ως προς αυτό.

 

Για τη δημοσιογραφική παρατήρηση περί τάιμινγκ και ότι «ακούμε τον κ. Θεοχαρόπουλο να βγαίνει και να προτείνει ένα δημοψήφισμα, μαζί με τον κ. Ραγκούση, και μαθαίνουμε αργότερα ότι απολύεται. Γίνονται τοποθετήσεις από τον κ. Γιώργο Τσίπρα γι` αυτό το θέμα σε ένα τοπικό ραδιόφωνο, μαθαίνουμε μετά ότι απολύεται. Μετά βγαίνει κείμενο "ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ" και στην πορεία ακούμε όλα αυτά».

Β. Κεχαγιά: Εγώ θα σας έλεγα ως προς το τάιμινγκ, ότι είναι περίεργο λίγες ώρες μετά τις ευρωεκλογές να κατακλυζόμαστε και να βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης κεντροαριστεράς - που κανείς δεν διαφωνεί ότι ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων - αλλά είναι σαν να έρχεται ένα σύστημα, ένα αόρατο χέρι και θέλει αυτό να το επιβάλει

Έχει μιλήσει ο κ. Κασσελάκης γι΄ αυτό το θέμα, είπε "να προσφύγουμε στη βάση και εγώ ο ίδιος δηλώνω παρών σε αυτή τη διαδικασία". Αυτό δεν είναι μια μορφή δημοψηφίσματος; Η ανάδειξη ενός υποψηφίου επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, εφόσον το αίτημα έρθει από τη βάση του προοδευτικού κόσμου και μετά ανέβει προς τα πάνω;

 

Για το αν θα βρισκόταν ο Στ. Κασσελάκης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα (για την ηγεσία της κεντροαριστεράς)

Β. Κεχαγιά: Εγώ το μόνο που περιορίζομαι να πω, με όλο το σεβασμό, είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει πει ότι επιθυμεί ή προτίθεται να διεκδικήσει κάποιον τέτοιο ρόλο. Απλώς ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Κασσελάκης

 

Για το αν προγραμματίζεται συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ή της Πολιτικής Γραμματείας, «επειδή υπήρξε κριτική ότι δεν έγινε απολογισμός του εκλογικού αποτελέσματος»

Β. Κεχαγιά: Θα υπάρξει συνεδρίαση των οργάνων. Δεν θα έχουμε Κεντρική Επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά πιστεύω ότι αρχές Ιουλίου θα υπάρξει σύγκληση του κεντρικού οργάνου.

 

 Β. Κεχαγιά: Η Αυγή παραμένει με κυριακάτικο φύλλο και ενίσχυση του σάιτ - Να ψηφίσει η κυβέρνηση  την τροπολογία που καταθέσαμε στη Βουλή ώστε να αναρτώνται στη Διαύγεια όλες οι οικονομικές πράξεις και συναλλαγές των πολιτικών κομμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: