ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Νίκη Κεραμέως: Ψηφιακή «βόμβα» σε ωράριο, αμοιβές και ΣΣΕ

Η Νίκη Κεραμέως
(INTIME NEWS/ΙΣΜΗΝΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ)

 

Με την ανάκληση μιας διάταξης του 1932, χωρίς υπουργική απόφαση και με μία απλή εγκύκλιο που προεξοφλείται ότι θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα, καθώς διαγράφει τις προβλέψεις εκατοντάδων κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κάνει μια σειρά δώρα στον ΣΕΒ και τους εργοδότες ξεκινώντας με 1 ώρα απλήρωτης εργασίας την ημέρα, αναφέρεται σε ανέρτηση του δημοσιογράφου avgi.gr.

Ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται με μια εγκύκλιο – διευκρινιστική υποτίθεται – ελάχιστες μέρες πριν την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που συνοδεύεται με την καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας και το οριστικό τέλος του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας σε μια σειρά επιχειρήσεων, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με το πρόσχημα της «συνεχούς λειτουργίας».

Στον «αέρα» οι συμβάσεις

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως απαντάει «ναι» σε όλα τα αιτήματα μιας βαριάς ατζέντας που έχουν θέσει οι βιομήχανοι απαιτώντας μεγαλύτερη ευελιξία στο χρόνο εργασίας, πλήρη εφαρμογή του διευθυντικού δικαιώματος με ταυτόχρονη παράκαμψη μιας σειράς προβλέψεων κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων που μέχρι τώρα κατοχύρωναν τα εργασιακά δικαιώματα και κυρίως το ωράριο εργασίας και της αμοιβές. Με την εφαρμογή  της

Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν την 6η μέρα εργασίας ακόμα και αν κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ προβλέπουν 8ωρο και πενθήμερη εργασία.  Σύμφωνα με καθηγητές του εργατικού δικαίου και εργατολόγους «νομιμοποιείται» η παραβίαση του εργατικού δικαίου, καθώς «είναι παράνομη η παράκαμψη των προβλέψεων των κλαδικών συμβάσεων». Με άλλα λόγια η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έρχεται να «ξηλώσει» εργασιακά δικαιώματα, επιστρέφοντας σε περιόδους πλήρους εφαρμογής του εργοδοτικού – διευθυντικού δικαιώματος.

Μια ώρα απλήρωτης εργασίας

Με την εγκύκλιο Κεραμέως, το τυπικό 8ωρο γίνεται καθημερινό 9ωρο, καθώς δεν υπολογίζεται σαν εργάσιμος χρόνος, ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία του εργαζόμενου προκειμένου να πιάσει δουλειά στην βιομηχανία, δίνοντας μ’ αυτό τον τρόπο δύο απλήρωτα μισάωρα την ημέρα δώρο στον εργοδότη. Ένα μισάωρο πριν την εργασία και ένα μισάωρο μετά, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται εντός της επιχείρησης. «Για να το υποστηρίξει αυτό χρησιμοποίησε σαν επιχείρημα ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1932 και έτσι το υπουργείο Εργασίας  αντί να λειτουργεί με γνώμονα την προστασία των εργαζόμενων, υποστηρίζει με τις πράξεις του την εργοδοτική αυθαιρεσία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΚ.

Εγκύκλιος αυθαιρεσίας

Να σημειώσουμε τέλος ότι με την εγκύκλιο Κεραμέως εξαιρούνται από την υποχρέωση δήλωσης στο ΕΡΓΑΝΗ των εργαζόμενων με τηλεργασία, των που εργάζονται μέσω εργολαβικών εταιριών, εταιριών δανεισμού προσωπικού και σε εταιρίες security, επιτρέποντας σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν παραπάνω υπό την πίεση του εργοδότη. Και τέλος βαφτίζονται «διευθύνοντες υπάλληλοι» οι εργαζόμενοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρησιμοποίησης της ψηφιακής κάρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: