ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

«Απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα» στη Γαλλία

Ο Μισέλ Μπαρνιέ
PATRICK SEEGER/EPA

Αντιδράσεις προκάλεσε ο διορισμός του Μισέλ Μπαρνιέ ως νέου Πρωθυπουργού της Γαλλίας, από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν να σημειώνει ότι «οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό».

Ο διορισμός του Μισέλ Μπαρνιέ, έρχεται μετά από ένα δίμηνο πολιτικό αδιέξοδο. H αριστερή συμμαχία NFP (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) -που περιλαμβάνει το αριστερό κόμμα του Μελανσόν Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές- κέρδισε τις εκλογές, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Ο Μακρόν, μετά από διαβουλεύσεις εβδομάδων, όρισε τελικά τον Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό, ενώ ο ίδιος είχε αποκλείσει την επιογή σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης γεγνός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις!

Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μετά τον διορισμό του Μπαρνιέ, με την αριστερή συμμαχία να κατηγορεί τον Μακρόν ότι αγνόησε το αποτέλεσμα επιλέγοντας έναν συντηρητικό. 

«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό» είπε ο Μελανσόν. Σε βίντεο που δημοσίευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλεί σε διαμαρτυρία το ερχ. Σάββατο, την ημέρα που η Αριστερά είχε προγραμματίσει διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μακρόν. Η Ματίλντ Πανό, βουλευτίνα της Ανυπότακτης Γαλλίας, έκανε λόγο για ένα «απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα».

«Η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο απόγειό της: ένας πρωθυπουργός προερχόμενος από το κόμμα που κατατάχθηκε στην 4η θέση» στις βουλευτικές εκλογές, αναφερόμενος στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ. 

Η Le Figaro αναφέρει ότι η μετά την άλλη, οι τέσσερις αριστερές κοινοβουλευτικές ομάδες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης έχουν ή θα ανακοινώσουν πρόσθεση για πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ, ενώ και οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν πρόταση μομφής κατά του νέου πρωθυπουργού.

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν έχει ούτε πολιτική ούτε δημοκρατική νομιμότητα. Αυτή η εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση είναι απαράδεκτη για εμάς τους δημοκράτες. Γι’ αυτό η σοσιαλιστική ομάδα θα μεμφθεί την κυβέρνηση του

Μισέλ Μπαρνιέ» δήλωσε μεταξύ άλλων το σοσιαλιστικό κόμμα.

Η στάση του ακροδεξιού RN

Η αρχηγός του RN -που ήρθε τρίτο στις εκλογές- και πρώην υποψήφια για την προεδρία Μαρίν Λεπέν είπε, σύμφωνα με το Reuters ότι το κόμμα της «δεν θα θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση κανενός είδους του κ. Μπαρνιέ» και ότι αναμένουν την ομιλία του για για τη γενική πολιτική. 

Ο επικεφαλής του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά είπε ότι το RN  δεν θα προτρέξει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ, , με τον ίδιο να αναφέρει ότι το κόμμα «θα κρίνει εκ του αποτελέσματος την ομιλία για τη γενική πολιτική» του νέου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη στάση του.

«Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι επείγουσες ανάγκες των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X.


Δεν υπάρχουν σχόλια: