ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

ΝΔ: Δυσφορία βουλευτών για τον ανασχηματισμό

135168810.jpg

Το ερώτημα που αφορά τη στόχευση του προχθεσινού ανασχηματισμού επιχειρούν να απαντήσουν βουλευτές της Ν.Δ. καθώς και στελέχη της γαλάζιας παράταξης. Οι πιο επιφυλακτικοί μάλιστα διαβλέπουν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τείνουν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να επιλύσουν, αναφέρει σε άρθρο του στο avgi.gr o δημοσιογράφος . Εκφράζουν δε τον έντονο σκεπτικισμό τους αναφορικά με το αν το «μήνυμα της κάλπης ελήφθη», όπως επανέλαβε το Σάββατο ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός είναι από τους ελάχιστους της μεταπολιτευτικής περιόδου που δεν ενέχει το στίγμα της επανεκκίνησης ή της αλλαγής στροφής ενός κυβερνητικού σχήματος. Άκαρπη απέβη η προσπάθεια ακόμα και των μελών της παλιάς φρουράς της Ν.Δ. να ανιχνεύσουν το πολιτικό μήνυμα των τροποποιήσεων στην κυβέρνηση. 

Ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει δύο εικοσιτετάωρα μετά την εκλογική υποχώρηση της Ν.Δ. ότι ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής θα μείνει άθικτος. Η δήλωση αυτή αφαίρεσε κάθε προσδοκία ενόψει του προδιαγεγραμμένου ανασχηματισμού. Ήδη άλλωστε ο πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη είχαν καταστήσει σαφές ότι το ένα και μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης των υπουργών θα ήταν η επίδειξη αλαζονικής στάσης. 

«Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από ψηλά, καιρός να τον δουν κι από χαμηλά» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός λίγες ώρες αφότου η πρώην υπουργός Εξωτερικών προλείανε τον χώρο για «παρκάρισμα των καλαμιών». Στο παρασκήνιο μάλιστα συζητιέται ότι ο Κώστας Σκρέκας πλήρωσε το τίμημα της πασχαλινής δήλωσης για το «βαρύτερο αρνί που θα είναι ακριβότερο από το πιο ελαφρύ», ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνέστησε λιγότερη φέτα για πιο φθηνή φέτα…

Ανέπαφος ο κυβερνητικός πυρήνας

Αθικτος έμεινε ο πρωθυπουργικός επιτελικός πυρήνας. Όχι μόνο διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για μετακινήσεις των Άκη Σκέρτσου και Μάκη Βορίδη προς διάφορα υπουργεία, αλλά ανακοινώθηκε και η προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι χθες ήταν γενικός γραμματέας της Βουλής. 

Ο Γ. Μυλωνάκης αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ουσιαστικά θα αποτελέσει τον εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, θα επωμιστεί και τον ρόλο του «πυροσβέστη» σε περίπτωση δημιουργίας εστιών κρίσεων.

Δυσφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Υπό αυτό το πρίσμα, η νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου εδραίωσε το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά το 28% που έλαβε η παράταξη στις ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου. 

Βουλευτές της Ν.Δ. σε συνομιλίες τους με την ΑΥΓΗ της Κυριακής θεωρούν πως «έγινε μια τρύπα στο νερό» της καθημερινότητας και των προβλημάτων, καθώς επί της ουσίας «δεν αλλάζει κάτι στο σκέλος της ασκούμενης πολιτικής». 

1. Από το περιβάλλον βουλευτή που εκλέγεται στην Α΄ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης μεταδιδόταν το μήνυμα ότι οι αλλαγές προσώπων δεν έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα όταν δεν συνοδεύονται από δομικές αλλαγές που αφορούν το σκέλος της ακρίβειας ή της αγοράς εργασίας. Μετέφερε την εκτίμηση μάλιστα πως βασικός στόχος ήταν να εισέλθουν στην κυβέρνηση περισσότερα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ώστε να σπάσει το τείχος της δυσφορίας» που υπάρχει στην Κ.Ο. 

2. Επίσης, βουλευτής στην Αττική εκτιμά πως «η μόνη έγνοια» του ανασχηματισμού είναι η αξιοποίηση βουλευτών σε θέσεις υφυπουργών ώστε να «αμβλυνθεί η δυσαρέσκεια στην Κ.Ο.». 

3. Βουλευτής της Α΄ Αθήνας δηλώνει ότι δεν κατανοεί «σε τι θα προσφέρουν οι μετακινήσεις ή οι επαναφορές προσώπων σε υπουργεία που σε προηγούμενα πόστα πήραν κάτω από τη βάση». 

4. Άλλος βουλευτής διερωτήθηκε αν «τελικά τα μόνα “καλάμια” ήταν ο Αυγενάκης, ο Σκρέκας και η Δόμνα (σ.σ.: Μιχαηλίδου»). Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα δεν κρύβουν ότι «βολιδοσκοπήθηκαν» από συνεργάτες του πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο να λάβουν την κάρτα εισόδου στην κυβέρνηση.

Η δυσαρέσκεια των αποπεμφθέντων

Τη δυσαρέσκειά τους προς τον πρωθυπουργό δεν έκρυψαν και οι εξοβελισμένοι υπουργοί, κάτι που θα ήταν αδιανόητο όσο ο Κ. Μητσοτάκης καθόταν στις δάφνες του 41%. Οι πιο παρατηρητικοί διέκριναν ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης απέφυγε να ευχαριστήσει στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του τον πρωθυπουργό, που τον είχε ορίσει και γραμματέα της Ν.Δ. εκτός από την τοποθέτησή του σε υπουργικά πόστα. Τα ΜΜΕ της Θράκης επικρίνουν το γεγονός ότι η περιοχή δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση μετά την παύση του Σταύρου Κελέτση από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Στ. Κελέτσης απέδωσε τη μη ανανέωση της θητείας του στο γεγονός ότι καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με το Μαξίμου να ανταπαντά ότι κόπηκε λόγω αναποτελεσματικότητας στο πόστο του. Τις αντιδράσεις συγγενών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών προκάλεσε και η τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα στη θέση της υφυπουργού στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η Κ. Παπακώστα επικρίνεται για τη στάση της στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την τραγωδία των Τεμπών.

Παραμένει η υποψία για απόδραση στις Βρυξέλλες

Σ’ αυτό το φόντο, πολλοί γαλάζιοι διερωτώνται «πόσο θα περπατήσει το νέο σχήμα» σε ένα έδαφος δυσφορίας και με μια πυξίδα στραμμένη σε «μεταρρυθμίσεις» που δεν προκαλούν έλξη στην κοινωνία. Οι θιασώτες του Politico βέβαια, μετά την ανάγνωση του δημοσιεύματος που ανέφερε ότι ο Σαρλ Μισέλ προωθεί την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Κομισιόν, συζητούσαν το σενάριο της πρωθυπουργικής μεταπήδησης στις Βρυξέλλες. Οι κατηγορηματικές διαψεύσεις του δημοσιεύματος από το Μαξίμου και την εκπρόσωπο του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ελήφθησαν υπόψη, αλλά δεν ξερίζωσαν την υποψία ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει ευρωπαϊκό ρόλο πριν από τις εκλογές τις εθνικές εκλογές του 2027.


Δεν υπάρχουν σχόλια: