ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Σ. Φάμελλος: Υπάρχει κοινωνική ανάγκη για μία προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης


Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

«Η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης ανταποκρίνεται σε ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα και στην ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας. Η συζήτηση που κάνουμε δεν αφορά το επίπεδο των κομματικών στελεχών και τη διεκδίκηση μίας εκλόγιμης θέσης και καρέκλας, γιατί αυτό δεν καλύπτει την κοινωνία και δεν με καλύπτει και εμένα προσωπικά. Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα; Μέσα σε ένα χρόνο έχουν διπλασιαστεί οι οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Από το 21% ο δείκτης αυτός έφτασε στο 47% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat. 

Υπάρχει κίνδυνος φτώχειας που διευρύνεται συνεχώς στην ελληνική κοινωνία. Όμως, και το πρώτο τρίμηνο του 2024, συνεχίζονται τα υπερκέρδη, όπως πχ. των τραπεζών: 1,1 δισ.ευρώ μόνο για το 1ο τρίμηνο 2024 τα καθαρά κέρδη για τις 4 συστημικές τράπεζες, λόγω της διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων-δανείων. 

Τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τους τόκους το 2023 αυξήθηκαν πάνω από 50% -σε σχέση με το 2022- και έδωσαν καθαρά κέρδη 4,3 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι οικονομία και πραγματική ανάπτυξη. Τόσο στο πεδίο της κοινωνίας όσο και στο πεδίο της οικονομίας υπάρχει η ανάγκη μιας άλλης πολιτικής. 

Ο πολίτης θέλει φθηνότερα προϊόντα, καλύτερους μισθούς, σχολεία και νοσοκομεία. Σε αυτό το πεδίο, λοιπόν, υπάρχει ο χώρος και η ανάγκη για να υπάρχει μια προοδευτική παράταξη, που δεν θα είναι μόνο αντιπολίτευση αλλά θα δίνει και λύση διακυβέρνησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Συνέχισε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «Γιατί η ζωή στη χώρα μας άλλαξε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στο επίπεδο των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι μόνο στο επίπεδο των αριθμών της οικονομίας. Έχουμε αλλάξει προς το χειρότερο οι δείκτες ανισότητας. Μεγάλωσαν οι ανισότητες καθώς οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι. Και η κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές. Ο κ.Μητσοτάκης έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους και το πολιτικό σύστημα συνολικά εισέπραξε τη δυσαρέσκεια των πολιτών με την πολύ μεγάλη αποχή».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επεσήμανε «Τα όσα είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας δεν ακούστηκαν για πρώτη φόρα. Η πρόταση που είχε κατατεθεί στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις για τη νομοθέτηση της απλής αναλογικής ήταν μια πρόταση συνεργασιών. 

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όλη αυτή την περίοδο και μετά τις εκλογές του 2023, καταθέτει μονίμως μια πρόταση συνεργασιών και στη Βουλή. Και προσωπικά το έχω δηλώσει πολλές φορές από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος κυρίως στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αλλά και συνολικά σε όλο τον προοδευτικό χώρο. Μάλιστα την ημέρα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων θέσαμε το μείζον ζήτημα σχετικά με την παρουσία ακροδεξιών σχημάτων αλλά και σκοταδιστικών φωνών στο κοινοβούλιο. 

Τονίσαμε την αναγκαιότητα συνεργασιών για τη δημοκρατία γιατί το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2023 ήταν μία αρνητική εξέλιξη για την κοινωνία».

Παράλληλα ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε και την αναγκαιότητα να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ισχυρότερος ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρότερος και καλύτερος. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και η κοινωνία στις ευρωεκλογές μας ζήτησε να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό μας ζήτησε με την ψήφο του και ταυτόχρονα μας ζήτησε να επιδιώξουμε ο πολυκερματισμένος προοδευτικός χώρος να έχει μία ενιαία και δυναμική απάντηση. 

Γιατί δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Ή ένα από τα κόμματα θα διεκδικήσει και θα είναι η επόμενη προοδευτική Κυβέρνηση ή θα υπάρξει μία νέα προοδευτική μορφή, μία νέα προοδευτική παράταξη. Και για τις δύο εναλλακτικές ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να γίνει καλύτερος και ισχυρότερος. Σε κάθε περίπτωση μόνο ένα κόμμα, με βάση και τον εκλογικό νόμο, μπορεί να είναι η απάντηση στο ερώτημα που έχει η κοινωνία. 

Πρέπει να δώσουμε αυτή την απάντηση. Αν δεν λύσουμε και τις δικές μας αδυναμίες, αν δεν γίνουμε κι εμείς καλύτεροι ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα βοηθήσουμε ούτε και τη διαμόρφωση προοδευτικής απάντησης».

Ερωτηθείς για το ζήτημα του προσώπου που θα ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε «Επιλέγω να μιλάω κατά προτεραιότητα για την πολιτική. Θεωρώ ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της δημιουργίας, της συγκρότησης της προοδευτικής απάντησης για την πρόοδο της χώρας. Νομίζω πως αυτό είναι πιο σημαντικό από τα πρόσωπα. Και αυτή η συνεργασία πρέπει να γίνει στην πράξη. 

Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια συζήτηση στη Βουλή για τη μείωση του ΦΠΑ και θέλουμε να γνωρίζουμε την άποψη των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης για να βρεθεί δήθεν λύση για την ακρίβεια, ενώ υπάρχει λύση στη μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και δεν την υλοποιεί. 

Ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη πλεονάσματα στα έσοδα φόρων για το 2024, άρα ΔΕΝ υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα, και ΔΕΝ υλοποιεί η Κυβέρνηση την μείωση φορολογικής επιβάρυνσης ενώ το έχει προτείνει και η Κομισιόν. Μπορεί η αντιπολίτευση να συμφωνήσει σε αυτή την πρόταση;»

«Ένα επίσης μεγάλο ζήτημα είναι η κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ από όλους τους επιστημονικούς-επαγγελματικούς συλλόγους για το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο Δικηγορικό Σύλλογο της Λάρισας μας τέθηκε η ανησυχία για την επαγγελματική επιβίωση της πλειοψηφίας των νέων επιστημόνων με το νέο χαράτσι. 

Αντίστοιχα και στο Νομό Σερρών μας μετέφεραν ότι το χαράτσι θα τροφοδοτήσει περαιτέρω το δημογραφικό πρόβλημα, που ήδη ο Νομός Σερρών είναι ο πρώτος σε δημογραφική μείωση στη χώρα. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Σε αυτά μπορούμε να έχουμε μία κοινή πρόταση ώστε να δείξουμε τα βήματα αυτής της συνεργασίας; 

Σαφώς και είναι δύσκολο ωστόσο πρέπει να υπερβούμε τον κομματικό εγωισμό γιατί υπάρχει η ανάγκη της χώρας. Η πολιτική πρέπει να γίνεται για τη χώρα και τους πολίτες και όχι για τις καρέκλες» κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 Σ. Φάμελλος: Υπάρχει κοινωνική ανάγκη για μία προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: