ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Επιλογή Μητσοτάκη να είναι φτωχότερη η κοινωνία

Σ. Φάμελλος: Επιλογή Μητσοτάκη να είναι φτωχότερη η κοινωνία και οι επιχειρήσεις, και πλουσιότερα τα ταμεία ολιγοπωλίων και funds


 
Και οι επιχειρήσεις, ενώ πλουσιότερα τα ταμεία ολιγοπωλίων και funds, τονίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σ. Φάμελλος

Συνέντευξη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου:

«Σήμερα αποδείχτηκε ότι λεφτόδεντρα υπάρχουν αλλά είναι δισεκατομμύρια στα ταμεία λίγων επιχειρήσεων όπως αποδείχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ορθά το είχε εντοπίσει εδώ και 1,5 χρόνο και έσυρε την κυβέρνηση σε αυτή την τροπολογία. Η ανακοίνωση για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων έρχεται με καθυστέρηση ενώ ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει και πάλι να τα υποφορολογήσει» δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Το ερώτημα που προκύπτει μετά την εξαγγελία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια είναι πότε θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη στο ρεύμα, στις τράπεζες και γιατί δεν υπάρχει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ, ενώ την ίδια ώρα οι επαγγελματίες επιστήμονες και μικρομεσαίοι υπερ-φορολογούνται με ένα άδικο χαράτσι. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Θα κλείσουν σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις στην περιφέρεια και οι νέοι επιστήμονες θα φύγουν στο εξωτερικό. Οι φορείς των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων μάς έφεραν στοιχεία ότι μπορεί ακόμη και η φορολογία να είναι υψηλότερη από τον τζίρο ενός μικρού μαγαζιού», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος, εξηγώντας επίσης ότι τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αποτυπώνουν τη ζοφερή εικόνα στην πραγματική οικονομία: « Τα αποτελέσματα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος (-8,3%) σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη (2019-2023). Η Ελλάδα κατατάχθηκε από την Eurostat στη 2η θέση στην αγοραστική δύναμη, πλησιάζοντας την τελευταία Βουλγαρία. Αυτή η εικόνα προκύπτει και από την αγορά - την πραγματική οικονομία. Όλοι οι επαγγελματίες επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου, ειδικά από τα μέσα κάθε μήνα, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα», σημείωσε, επισημαίνοντας την αναντιστοιχία μεταξύ πραγματικότητας και αφηγήματος της κυβέρνησης: «Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις περί ανάπτυξης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει ευημερία και βελτίωση του εισοδήματος, όμως τα στοιχεία διαψεύδουν την προπαγάνδα Μητσοτάκη και το σχέδιό του, που έχει εγκλωβίσει τους πολίτες σε άδικη πολιτική εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι η βίαιη αναδιανομή υπέρ των ολιγοπωλίων, με υπερκέρδη στο ρεύμα, στα διυλιστήρια, στις τράπεζες».

Όσον αφορά την τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια για το 2023, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, ο Σ. Φάμελλος υπενθύμισε τη διαρκή κοινοβουλευτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια καθυστερημένη και περιορισμένη επιλογή: «Τα δισ. ευρώ στα ταμεία των εταιρειών ενέργειας, διύλισης και ρεύματος προέκυψαν με επιλογή της κυβέρνησης. Δεν ήταν αμέλεια, ούτε αδυναμία, ούτε ανεπάρκεια - που υπάρχει και αυτή. Ήταν επιλογή να είναι φτωχότερη η κοινωνία και οι επιχειρήσεις, και πλουσιότερα τα ταμεία κάποιων funds. Τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια για το 2023 είναι 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ. Ζητάμε τη φορολόγηση των υπερκερδών από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν έγινε μια ημιτελής νομοθέτηση. Έχουμε καταθέσει δύο επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό που δεν απαντήθηκαν. Για το ίδιο θέμα έγινε και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται τώρα, πιεσμένος και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να φέρει μια φορολόγηση για 300 εκατ. ευρώ. Η διαφορά και πάλι θα είναι 1 δισ. ευρώ άδικα υπερκέρδη στα ταμεία των διυλιστηρίων. Γιατί δεν επιστρέφουν και αυτά στην αγορά; Γιατί δεν εφαρμόζει τον συντελεστή φορολόγησης των υπερκερδών στο 90%, όπως είχε δεσμευτεί για το ρεύμα;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στην απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι από την 1η Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάσχεση της ακρίβειας και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας προς όφελος των πολλών: «Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προτείνει τη μείωση έως το μηδενισμό του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ. Ζητάμε παρέμβαση για τα κέρδη των συστημικών τραπεζών. Η κυβέρνηση έχει ήδη σημειώσει υπερείσπραξη φόρων πάνω από τον προϋπολογισμό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ. Με διάφορες δικαιολογίες ο κ. Χατζηδάκης το μειώνει στο 1,5 δισ. το πρώτο πεντάμηνο. Και πάλι όμως υπάρχει περιθώριο για άμεση μείωση του κόστους ζωής. Παράλληλα, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι το πρώτο μέτρο δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους. Αυτό είναι ένα πραγματικό σχέδιο δικαιοσύνης για την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έχει καταδικάσει την κοινωνία σε χαμηλούς μισθούς: «Ένα παράδειγμα είναι ότι οι νεοπροσληφθέντες γιατροί πρέπει να έχουν πρώτο μισθό στα 2.000 ευρώ, για να δώσουμε κίνητρα παραμονής στη χώρα μας και ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές».

Απαντώντας στην πρόταση Μητσοτάκη για σύγκριση των προγραμμάτων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει τις υπεκφυγές: «Αυτό που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν προβλέπεται πουθενά στον κανονισμό της Βουλής. Η πρόταση Νόμου που έχουμε καταθέσει από την 1η Μαΐου στη Βουλή περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, έχει ήδη κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και είναι έτοιμη να εισαχθεί σε επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση. Καλώ λοιπόν τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να εισαχθεί η πρόταση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε προοδευτική απάντηση στην Ελλάδα κάτι που σημαίνει προοδευτική προοπτική για την κοινωνία. Το λέει η οικονομία, το λένε τα θέματα δημοκρατίας, το λέει η κοινωνία. Χωρίς προοδευτική απάντηση στον κ. Μητσοτάκη δεν θα υπάρχει προοπτική για την κοινωνία», τόνισε ο Σ. Φάμελλος για τις διεργασίες στο χώρο των προοδευτικών κομμάτων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πρέπει να δυναμώσει γιατί οι πολίτες στις εκλογές μάς έστειλαν μήνυμα να γίνουμε καλύτεροι. Δεν το έστειλαν μόνο στον κ. Μητσοτάκη που έχασε 1 εκατ. ψήφους. Η αποχή οδηγεί σε απαξίωση της πολιτικής και σε μια αυτοαναφορική πολιτική. Η κοινωνία διστάζει και αμφισβητεί. Πρέπει να βελτιώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να προσφέρει περισσότερα στον τόπο μας, Το Συνέδριό μας έχει ήδη περιγράψει ότι πρέπει να επιδιώξουμε συμμαχίες και μια προοδευτική απάντηση. Εκεί στόχευε και η πρόταση με την απλή αναλογική. Θέλουμε μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες, αλλά το μέλλον του τόπου», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: