Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο χθες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ στην Πάτρα
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΡΦΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΧΑΤΖΗΑΒΡΑΑΜ: «ΌΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΝΗΣΙ»
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ: «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ»
Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της μαρτυρικής Κύπρου, πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΠΗΝ (Μαιζώνος 200).
Συνδιοργανωτές ήσαν η ΕΣΗΕΠΗΝ, ο Σύλλογος Αγωνιστών Κύπρου 1974 Νομού Αχαΐας η «Ενότητα» και ο Σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «Αχαιών Ακτή».
Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα οδοιπορικό στη Μόρφου και τις κατεχόμενες περιοχές της Επαρχίας Λευκωσίας.
Την εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Κυριάκου Κορτέση προέδρου της ΕΣΗΕΠΗΝ, που καλως όρισε τους παρεβρισκομένους. Και ακολούθησε ο Σπύρος Διαμαντόπουλος Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που εκδήλωσε τα αδελφιά αισθήματα των Μεσολογγιτών προς τους αδελφούς Κυπρίους.
Στην συνέχεια ο πολεμιστής Γιώργος Βουρλιόκας, σήμερα γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου 1974 Νομού Αχαΐας, μίλησε εκτός χειρογράφου, εκ βάθους καρδίας, με έκδηλη την συναισθηματική φόρτιση από τις μνήμες του πολέμου, που όπως είπε «δεν αναζητάμε την μνήμη, έρχεται και μας κυνηγάει η ίδια».
Ο Γιώργος Βουρλιόγκας, ως υπαξιωματικός της ΕΛΔΥΚ εστάλη με την κλάση του από των λιμάνι των Κεχρεών για την Κύπρο, ενώ μισοπέλαγα είχε ξεσπάσει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, από τους εθνικιστές. Φθάνοντας στο νησί το πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη και οι Τούρκοι που αναζητούσαν την ευκαιρία εισβολής από ετών, την βρήκαν και την εκμεταλλεύτηκαν. Κι όταν, όπως αποδεικνύεται σήμερα από τα αρχεία, έρχονταν το πρώτο καράβι με 900 ανθρώπους για να εισβάλουν, οι δικοί μας μάς καθησύχαζαν πως δεν είναι τίποτε σοβαρό.
Αναφερόμενος δε, στην επιστροφή στην πατρίδα από τον πόλεμο, θυμόταν ότι: «αυτοί μας ζητούσαν να παραταχθούμε στην μία πλευρά όσοι είχαμε φυλακή για να την υπηρετήσουμε και στην άλλοι όσοι δεν είχαμε. Και μακπομη, μας περίμενε το Τελωνείο για να δηλώσουμε ότι είχαμε φέρει από την Κύπρο!». Και κει ξέσπασε ένας χαμός. Αυτά ήταν τα ενδιαφέροντα της ελληνικής πολιτείας
Ούτε ψυχίατροι μας περίμεναν, ούτε άλλοι γιατροί, ούτε η Πολιτεία να αναγνωρίσει ότι εμείς εκεί στην Κύπρο φυλάξαμε Θερμοπύλες, είπε τονίζοντας: «Τον τίτλο του πολεμιστή δεν μας τον έδωσε κανένας. Τον κερδίσαμε στο πεδίο της μάχης».
«Ζητάμε, είπε, την ηθική αποκατάστασή μας. Οφείλει η κυπριακή κυβέρνηση να μας καλέσει και να μας δώσει ένα χαρτί που θα λέει ''ευχαριστώ''».
Και κατέληξε: Δεν ξεχνάμε τους συμπολεμιστές μας».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κύπριος Τάσος Στασής πρόεδρος του Συνδέσμου Αχαΐας - Κύπρου «Αχαιών Ακτή», που επί χρόνια παλεύει για την ανέγερση προτομών στην Αχαΐα, των πεσόντων Αχαιών στην Κύπρο. Κι επισήμανε: «Στην Κύπρο έγινε εθνοκάθαρση, με την αλλαγή των ελληνικών τοπονύμιων και την εγκατάσταση Τούρκων έποικων».
Κι ακόμη αναφέρθηκε στην συμμετοχή 155 Αχαιών που υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ, όπου είχαν 6 πεσόντες και δύο αγνοούμενους!
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ακόμη ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος Χρήστος Παΐσιος, και ο αντιδήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Δημήτρης Πετρόπουλος. Παρών στην εκδήλωση εδωσε και ο πρωήν δήμαρχος Πατρέων Ανδρ. Καράβολα, με προσφυγική καταγωγή, που με την παρουσία του διέσωσε την τιμή της τοπικής Αυτοδιοίκησης!
Ομιλητές ήταν, ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, ο πρόεδρος Κατεχομένων Κοινοτήτων Λευκωσίας Λευτέρης Αντωνίου που τόνισε: «Εμείς οι εκτοπισμένοι δεν χαρίζουμε την γη μας σε κανέναν» και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων «ΚΥΠΡΟΣ 74» Συμεών Χαραλάμπους.
Συγκινητική ήταν η ομιλία του κ. Χατζηαβραάμ, δημάρχου Μόρφου, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974, ενώ με αποφασιστικότητα μίλησε για την ανάγκη δικαίωσης του αγώνα των Κυπρίων τονίζοντας : «Πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά. Κάθε χρόνος που περνάει είναι εις βάρος μας. Όπου και αν βρισκόμαστε η ψυχή μας είναι στο αγαπημένο μας νησί».
Και με δακρυσμένα μάτια και φωνή στεντόρια διακήρυξε: «Δεν σταματάμε τον αγώνα όπου και να βρισκόμαστε. Η μόνη μας ελπίδα είναι να αρχίσουν πάλι οι συνομιλίες».
Η εκδήλωση έκλεισε με ποίημα του για τη Μόρφου, στην Κυπριακή διάλεκτο που απήγγειλε ο τ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Βαρνάβας
Στο τέλος της εκδήλωσης οι Αχαιοί πολεμιστές Κύπρου απένειμαν τιμητικό μετάλλιο στον δήμαρχο Μόρφου
Την επιμέλεια της εκδήλωσης, που ήταν άριστη, είχε ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, δημοσιογράφος, γενικός γραμματέας του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ.
Συντονιστής ήταν ο παλαίμαχος της δημοσιογραφίας Θανάσης Μπαμπανέβας, δημοσιογράφος φυσικά και πρόεδρος του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ.
· Πριν από την εκδήλωση όλοι οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ Μιχάλη Βασιλάκη στο Μουσείο Τύπου και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του και για τις δράσεις του, ενώ διάβασαν με έκδηλο ενδιαφέρον τα πρωτοσέλιδα και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων του Ιουλίου 1974 με την τουρκική εισβολή και τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου