«Η κυβέρνηση και ο Δήμος μετά από πολύμηνο σχεδιασμό αποφάσισαν να κάνουν δώρο στην ακροδεξιά και τη «Χρυσή Αυγή» τρεις χώρους καταλήψεων στην Πάτρα. Με εκστρατεία διμοιρίας ΜΑΤ «εξάρθρωσαν» στρατιές τρομοκρατών που αποτελούνταν από …πέντε κοιμώμενους νέους στο Μαραγκοπούλειο. Στα άλλα δύο κτήρια δεν βρέθηκε κανείς.
Στη συνέχεια προσπάθησαν να αποδώσουν σε κάποιους προσαχθέντες κατηγορίες, που στηρίζονται σε ευρήματα, τα οποία κατά το τοπικό ρεπορτάζ περιλάμβαναν «…φωτοτυπικά μηχανήματα, ψυγείο, κομπιούτερ, ποδήλατα και όλων των ειδών τα ανταλλακτικά, στρώματα και κουβέρτες, πανό, καναπέδες..». Σε μία προσπάθεια επίδειξης ισχύος αλλά και δημιουργίας εντυπώσεων και κατασκευής κατηγορουμένων, επιχειρούν να δείξουν ότι στα «αναρχικά» στέκια υπήρξε «παράνομη δραστηριότητα», χωρίς όμως μέχρι στιγμής να μπορεί να αποδειχθεί κάτι συγκεκριμένο...
Εξακολουθώντας, η κυβέρνηση, να υλοποιεί την ακροδεξιά ατζέντα που ταυτίζει την επιβολή του «νόμου και της τάξης» με τη στοχοποίηση οποιασδήποτε πρότασης δεν χωράει στον ακραίο συντηρητισμό της, σκοπεύει να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τη βάρβαρη καθημερινότητα των μνημονίων.
Μια κυβέρνηση που είναι ύποπτα επιλεκτική όταν επικαλείται το νόμο και την τάξη. Την ίδια στιγμή που οι αρχιτέκτονες της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης της χώρας μας κρύβονται πίσω από διάφορες λίστες Λαγκάρντ, την ίδια στιγμή που προστατεύονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι καταλαμβάνουν και εκμεταλλεύονται παράνομα δημόσια γη (Χαλκιδική, παραλιακή ζώνη Αττικής, Mall Αμαρουσίου), την ίδια στιγμή που αποκαλύπτονται «μεμονωμένα περιστατικά» βίας και ανομίας στα οποία εμπλέκονται και στελέχη διωκτικών αρχών, την ίδια στιγμή που επώνυμοι και ανώνυμοι Χρυσαυγίτες βιαιοπραγούν κατά πάντων, είναι τουλάχιστον ψευδής η επίκληση της νομιμότητας για τις θεαματικά οργανωμένες, στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων.
Όταν επί δεκαετίες δημόσια κτήρια εγκαταλείπονται και γίνονται εστίες μόλυνσης χωρίς το κράτος να παίρνει καμιά μέριμνα για την προστασία των περιοίκων, όταν δεκάδες κτήρια του Δήμου μένουν αναξιοποίητα, παρά τις αιτήσεις λαϊκών συνελεύσεων και φορέων να τα χρησιμοποιήσουν για κοινωνικούς σκοπούς. Το κράτος ανακαλύπτει ξαφνικά την παραβατικότητα αυτών των εγχειρημάτων, όταν αυτοί οι χώροι γίνονται αυτοδιαχειριζόμενοι από ομάδες νέων της πόλης μας, κυρίως φοιτητών/τριών και ανέργων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από το σφράγισμα των συγκεκριμένων χώρων δεν υπάρχει καμία πρόταση αξιοποίησής τους. Εκτός κι αν σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να πουληθούν κοψοχρονιά ως εγκαταλελειμμένοι, όπως η υπόλοιπη δημόσια περιουσία.
Ιδιαίτερα για τον χώρο του «Παραρτήματος» που αποτελεί ιστορικό σημείο αντίστασης του δημοκρατικού λαού της πόλης και της νεολαίας της ενάντια στη χούντα -που κάποιοι σήμερα νοσταλγούν τις «αξίες» της- πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να αποδοθεί ως αυτοδιαχειριζόμενος πολιτιστικός και κοινωνικός χώρος στο σύνολο των φορέων της νεολαίας και των πολιτών της πόλης. Ένας χώρος ανοιχτός σε όλους, χώρος ιστορικής μνήμης και δημοκρατικού διαλόγου.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας»
Δευτέρα, 05/08/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου