ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Το Θαλάσσιο Μέτωπο και η στάση των πολιτικών και δημοτικών δυνάμεων



Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΤΟΥΧΑ
    
 Δημοτικού Συμβούλου 

           Επικεφαλής
  της «Ανυπότακτη Πολιτεία» 

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε την ιστορία. Είναι, σε όλους που ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα, απολύτως γνωστή. Να ξεχωρίσουμε ωστόσο, δύο μεγάλες κατηγορίες. 

Η μία αποτελείται από όσους με ειλικρίνεια, ανιδιοτέλεια, ζήλο, επιμονή και πραγματικά αγωνιστική διάθεση, επιδιώκουν την λύση του προβλήματος προς όφελος της πόλης και των δημοτών. Και αυτό το Δημοτικό, το κοινό συμφέρον, όπως πολλές φορές έχουμε αναπτύξει, δεν είναι μία ιδιότροπη και «αντιαναπτυξιακή», όπως πολλοί λένε, εμμονή. Είναι, μεταξύ των άλλων, και προϋπόθεση της βιώσιμης αναπτυξιακής λειτουργίας της πόλης μας. 

Η δεύτερη αποτελείται από όσους ανοιχτά υπονομεύουν την λύση, όσους με την μέγιστη ιδιοτέλεια, ταυτίζονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσους πρακτορεύουν τους σχεδιασμούς του ΟΛΠΑ, όσους ταυτίζονται εν τέλει με την Κυβέρνηση και την Τρόικα, στην πολιτική ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και εξολόθρευσης του λαού και της χώρας. 

Σε αυτήν την κατηγορία βεβαίως εντάσσονται και εκείνοι που ψηφοθηρούν καιροσκοπώντας, που στην πράξη περιφρόνησαν κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, που «μπερδεύτηκαν» λίγο με τις κατά καιρούς δεσμεύσεις των πολιτικών τους προϊσταμένων, που πάντοτε τους χαρακτήρισε η στάση αναμονής, μέχρι τα πράγματα να αποσαφηνιστούν πλήρως. Να δουν κατά που γέρνει η βάρκα! Αυτοί οι «μουλωχτοί και κρυψίνοες», οι οπαδοί της θεωρίας «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», είναι, κατά την εκτίμηση μας, οι πιο επικίνδυνοι. 

Ας αρχίσουμε όμως με τις πρόσφατες εξελίξεις: 

Πρώτον. Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών το τελευταίο εξάμηνο, απέστειλε αναλυτικότατες επιστολές σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι επιστολές αυτές ήταν τόσο κατατοπιστικές, που κανένας δεν δικαιούται να ισχυρισθεί ότι δεν γνωρίζει το πρόβλημα. Με την προϋπόθεση ότι τις έχει διαβάσει! Την κάθε επιστολή την κοινοποιήσαμε στους τοπικούς βουλευτές του αντίστοιχου κόμματος. 

Δεύτερον. Συναντήσαμε εκ νέου τους πολιτικούς αρχηγούς. Τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Κουβέλη και τον κ. Τσίπρα κατά σειρά. Συναντήσαμε επίσης τον Βουλευτή και πρώην Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου. Ο κ. Βενιζέλος, δεσμεύτηκε και το είπε στην δημόσια ομιλία του, ότι θα ισχύσει ότι συμφωνήσαμε. Ο κ. Κουβέλης, αφού συμφώνησε καθ ολοκληρίαν μαζί μας, υποσχέθηκε ότι θα το έθετε σε μία εβδομάδα στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας, μας υποσχέθηκε ότι το κόμμα και οι βουλευτές του θα στηρίξουν με κάθε τρόπο το αίτημα της πόλης μας και θα καταθέσουν από την πλευρά τους νομοθετική τροπολογία. Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε επίσης νομοθετική τροπολογία, (ο ίδιος μάλιστα επέλεξε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού), προσέθεσε δε, ότι θα επικοινωνούσε ο ίδιος με τον κ. Στουρνάρα. 

Τρίτον. Συντάξαμε την τροπολογία και την αποστείλαμε στους Βουλευτές. Σημειώνουμε, ότι το κείμενο της τροπολογίας, ήταν απολύτως σαφές, μονοσήμαντα διατυπωμένο, δηλαδή με την καθαρή πρόβλεψη να μετατραπεί σε οριστική, η Σύμβαση προσωρινής παραχώρησης. Χωρίς κανένα επί πλέον ή λιγότερο όρο. 

Σε όσους όψιμα ανακάλυψαν αυτές τις τελευταίες μέρες, την ανάγκη της ενότητας και της αγωνιστικής δράσης, θέλουμε να πούμε ότι μας έλειψε η δική τους συνεισφορά στον κοινό αγώνα, μας έλειψε η παρέμβαση τους στα κόμματα που τους στηρίζουν, μας έλειψε η δική τους αποφασιστικότητα για σύγκρουση, με ιδιωτικά ή πολιτικά συμφέροντα! Η δική μας στάση, ήταν πάντα και ενωτική και μετωπική! 

Στην συνέχεια των παραπάνω, γνωρίζουμε τα εξής: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε την τροπολογία, ακριβώς όπως την διατυπώσαμε, δηλαδή με το απόλυτα σαφές, δίκαιο, στοιχειοθετημένο, στηριγμένο στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, αίτημα της πόλης μας. Εκτιμούμε, ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στήριξε πολιτικά την τροπολογία με σωστό, ακριβή και αποτελεσματικό τρόπο. 

Τα κόμματα της σημερινής Κυβέρνησης, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, εξαφανίστηκαν! Μαζί και οι βουλευτές τους. Μαζί τους και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου!
Και οι υποσχέσεις τους; 

Οι δημόσιες δηλώσεις τους;
Οι υπογραφές τους;
Προφανώς λόγια του αέρα!
Ή μέρος της τεράστιας απάτης σε βάρος του λαού της Πάτρας.
Διατεταγμένα όργανα της Τρόικας, θεσιθήρες και υποκριτές!
Πιόνια άβουλα που υποδύονται τον ρόλο του εκπροσώπου των πολιτών! 

Αλλά, υπάρχει και το κόμμα της ΔΗΜΑΡ και ο βουλευτής του κ. Τσούκαλης. Παραγνωρίζοντας ο κ. Τσούκαλης, ότι το δικό μας πρόβλημα, δεν απασχολεί καμιά άλλη μεγάλη πόλη, παραγνωρίζοντας το μακροχρόνιο δίκαιο αίτημα μας, τους αγώνες που έγιναν για αυτό, παραγνωρίζοντας τις υποσχέσεις του αρχηγού του, παραγνωρίζοντας το καθεστώς της προσωρινής παραχώρησης και την σημασία αυτού του κεκτημένου, αγνοώντας με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο την τοπική λαϊκή βούληση, κατέθεσε τροπολογία που γενικεύει το πρόβλημα, που υπονομεύει επί της ουσίας το αίτημα μας. Την οποία τροπολογία δεν παρέστη καν να υποστηρίξει! 

Η απόλυτη «αριστερή» πολιτική προβοκάτσια! Η απόλυτη σύμπλευση με την Τρόικα και το ΤΑΙΠΕΔ. Βεβαίως αυτά τα ίδια μας είπε η ΔΗΜΑΡ, στην ημερίδα που οργάνωσε στην πόλη μας με ομιλητές εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ. 

Ας έλθουμε τώρα στα υπόλοιπα καθ ημάς: 

Η στάση της Δημοτικής Αρχής και του κ. Δημάρχου. 

Αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι οποιοδήποτε δημοτικό πρόβλημα για να επιλυθεί, απαιτεί την διαρκή πρωτοβουλία και ενασχόληση του Δημάρχου. Τα είχε αυτά ο κ. Δημαράς; Η απάντηση είναι κατηγορηματική και είναι όχι! Σε ολόκληρη την διάρκεια της θητείας του στο θέμα αυτό, δυστυχώς και σε άλλα, τον τραβάμε συνεχώς από το μανίκι! Θεωρούμε ότι δεν έκανε τα απαραίτητα, έργα και αποφάσεις, που θα κατοχύρωναν τα κεκτημένα. Και μη μας απαντήσει με την έλλειψη χρημάτων. Όσα κάποια στιγμή είχαμε συναποφασίσει, μπορούσαν να γίνουν μόνο με αποφάσεις και δουλειά των Δημοτικών συνεργείων. Αναφερόμαστε, στην πεζοδρόμηση, τις διαγραμμίσεις των χρήσεων, τις συνδέσεις των πεζών με την Ρήγα Φεραίου, σε χωροθετήσεις αθλοπαιδιών, ποδηλατοδρόμου και περιπάτου κτλ. Δεν έγιναν, γιατί ο κ. Δήμαρχος αλλά όχι μόνον αυτός, «την έπεσε» στις πιέσεις ή τους εκβιασμούς επιχειρηματικών κύκλων, στην ιδιοτελή «φρονιμάδα» πολιτικών φίλων και συνεργατών του. Εν ολίγοις φάνηκε λιγότερος των απαιτήσεων. 

Αλλά εκτός από αυτά ήταν όλο αυτό το διάστημα, στην απόλυτη νιρβάνα και επανάπαυση. Έκανε πολιτικές επαφές; Πίεσε κανέναν; Έθεσε το θέμα στους αρμοδίους των Κυβερνήσεων; Οργάνωσε επισκέψεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ανάλογο προσανατολισμό της κοινής γνώμης; Και δεν όφειλε, με αφορμή την συζήτηση της τροπολογίας, να κινητοποιήσει τους πάντες, να βρίσκεται στην Βουλή, να πυκνώσει τις επαφές του, να πιέσει;
Από το τελευταίο δελτίο τύπου που εξέδωσε, διαισθανόμαστε ότι υιοθετεί την άποψη του κ. Τσούκαλη. 

Τον προειδοποιούμε: 

Η διεκδίκηση της οριστικής παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου, είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου! Δεν μπορεί να την αλλάξει! Δεν μπορεί να την υποτάξει σε καμιά προεκλογική σκοπιμότητα! Ο σεβασμός μιας θεσμικής, αλλά και παλλαϊκής απόφασης, δεν είναι τυπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατική υποχρέωση! 

Αντίστοιχα ερωτηματικά ισχύουν και τίθενται και στις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ισχύουν και για την αιρετή Περιφέρεια, τους υπόλοιπους Βουλευτές του
Νομού, τους επίδοξους, και λαλίστατους κατά τα άλλα, υποψήφιους Δημάρχους, κομματάρχες και πολιτευτές. 

Θα τα απλοποιήσουμε στο εξής ένα: Πόσο πιστεύουν τον στόχο; Και τι κάνουν για αυτό;
Πληροφορηθήκαμε, ότι κατά την συζήτηση της τροπολογίας στο κοινοβούλιο, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος, δήλωσε ότι θα την καταψήφιζε ακόμα και αν γινόταν δεκτή από την Κυβέρνηση! Δεν μας εξέπληξε. Μας είχε πει τα ίδια και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο γιαλός πάντως είναι ο ίδιος τα τελευταία εκατό χρόνια! Και η ορατότητα του γιαλού μας απεριόριστη! 

Συμπέρασμα: (για χρήση από όλους!) 

Παρά τις καθυστερήσεις, την επανάπαυση, τις παλινωδίες, θεωρούμε ακόμα ότι μπορούμε να νικήσουμε! Θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να νικήσουμε! Χρέος στην πόλη και τα παιδιά μας! Αρκεί να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις. Χωρίς αυταπάτες για την πολιτική αξιοπιστία όσων μας κυβερνούν. Ακριβώς αυτό επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε! Ότι δεν είναι μόνο σε αυτό το θέμα αναξιόπιστοι, είναι επικίνδυνοι! Για την πόλη, για την χώρα, για τον λαό της. Με πόσο ακόμα πόνο, δυστυχία και καταστροφή θα τους πληρώσουμε;
Πάτρα 1/8/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: