ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ορισμένα ερωτήματα για την υπόθεση του «902» και της «Τυποεκδοτικής»

Φωτογραφία αρχείου.


Του ΟΜΗΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η «Τυποεκδοτική» δημιουργήθηκε από το ΚΚΕ το 1977 με στόχο την έκδοση του Ριζοσπάστη και άλλων κομματικών εντύπων. Αρκετά χρόνια αργότερα και πάντως αφού έφυγαν από το ΚΚΕ οι «οπορτουνιστές», η ηγεσία του αποφάσισε να ρίξει την επιχείρηση βαθιά στην... καπιταλιστική ζούγκλα, αναλαμβάνοντας εκτυπωτικές κι εκδοτικές δραστηριότητες τρίτων και αξιοποιώντας παχυλές επιδοτήσεις (Εφ. Της κυβέρνησης αρ. φύλλου 569 του 2007). 

Ο «902», τηλεοπτικά, εξέπεμψε τον Απρίλη του 1990 αλλά οργανωμένο πρόγραμμα παρουσίασε το 1992. Η συχνότητα του παραχωρήθηκε στο ΚΚΕ ως συνιστώσα του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της προόδου». 

Οι 5 από τους 6 βασικούς μετόχους του αρχικού σχήματος εντάχθηκαν στον «Συνασπισμό» κατά τη διάσπαση του ΚΚΕ κι ο τίτλος του «902» κερδήθηκε στα «αστικά δικαστήρια»! 

Η «Τυποεκδοτική» ήταν εγκατεστημένη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Μετά την καταστροφή που υπέστη στις πλημμύρες του 1994 καθώς και τις πιέσεις κατοίκων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούσε η λειτουργία της σε κατοικημένη περιοχή, μεταφέρθηκε στο Κρυονέρι. 

Στην «Εφημερίδα της κυβέρνησης» αρ. φύλλου 569 της 20ης Απριλίου του 2007 επιβεβαιώνεται η επιδότηση που δόθηκε στην επιχείρηση του ΚΚΕ: 

Υπαγωγή επένδυσης της εταιρείας «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.»
με έδρα στην οδό ΛΕΥΚΗΣ 134, Τ.Κ. 145 68, ΚΡΥΟΝΕΡΙ
ΑΤΤΙΚΗΣ, στις διατάξεις του ν. 3299/2004 (ΦΕΚ 261/
Α/23.12.2004), άρθρο 3, παράγραφος 1, περίπτωση ε,
υποπερίπτωση viii.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Δ. Σιούφας)
Με την υπ’ αριθμ. 23862/ΔΒΕ 2667/ν.3299/2004/28.12.2006
απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, υπάγεται στις διατά−
ξεις του ν. 3299/2004 (ΦΕΚ 261/Α/2004), άρθρο 3, παρά−
γραφος 1, περίπτωση ε, υποπερίπτωση viii, επένδυση με
τα παρακάτω στοιχεία:

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εκτυπώσεις εφημερίδων
ΚΑΓΗΓΟΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: Αναβάθμιση της ποιότητας των
παραγόμενων προϊόντων ή / και υπηρεσιών
ΤΟΠΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: ΑΤΤΙΚΗ
ΥΨΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: 3.367.944,00 Ευρώ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ: 30%
ΥΨΟΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ: 1.010.383,20 Ευρώ
ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: 7
Η περίληψη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.

Με εντολή Υπουργού
Η Προϊσταμένη Δ/νσης
Α. ΚΑΡΤΣΑΚΛΗ

Με τη μεταφορά στις νέες εγκαταστάσεις και με την «αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων» η «Τυποεκδοτική» αναδείχθηκε, ως εταιρεία φασόν, σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του εκδοτικού-εκτυπωτικού κλάδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του ΚΚΕ. 

Μετά το 2007 και την επιδότηση, μετά από επανειλημμένες οικονομικές εξορμήσεις οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία, αρχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα. Το 2008 χάνει το «Πρώτο Θέμα» και το 2009 κλείνει ο «Ελεύθερος Τύπος», δύο από τους μεγαλύτερους πελάτες της «Τυποεκδοτικής». 

Το παράδοξο όμως είναι οτι η ηγεσία του Κόμματος εκτίμησε το 2010 ότι «η κατάσταση στην Τυποεκδοτική επιδεινώθηκε και εξαιτίας του μεγάλου δανεισμού»!! 

Το 2011 αποφασίστηκε το κλείσιμο του τηλεοπτικού «902», απόφαση που ανακοινώθηκε κι επίσημα τον Σεπτέμβρη του 2012. 

Η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει με απλήρωτους εργαζόμενους για μήνες, με ανεξόφλητες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, καταγγελίες εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας κλπ. Σ’ αυτές τις συνθήκες η ηγεσία του ΚΚΕ ενημερώνει, για πρώτη φορά, φέρνοντας προ τετελεσμένων τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, με στόχο να αποποιηθεί τις ευθύνες της. 

Ανακοινώνει μέτρα μείωσης των μισθών του κομματικού μηχανισμού, αυξάνει την τιμή του «Ριζοσπάστη», διασύρει τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται μπροστά στις απολύσεις, προχωρά σε απολύσεις με επιχειρήματα που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον τρόπο που χειρίζεται τα οικονομικά του ένας μεγάλος και αδίστακτος μονοπωλιακός όμιλος. 

Ανάμεσα σε 2011 και 2012 απολύθηκαν ή έφυγαν με διάφορους τρόπους 181 από τους 347 εργαζόμενους που είχε η «Τυποεκδοτική» το 2009. 

Ταυτόχρονα συγκεντρώνει μεγάλα ποσά από τις οικονομικές εξορμήσεις για τη σωτηρία των μέσων ενημέρωσης του Κόμματος, καθώς τα μέλη, οι φίλοι του αλλά και άλλοι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την ανάγκη ύπαρξης μιας φωνής της αριστεράς στο γκρίζο τηλεοπτικό τοπίο, ανταποκρίνονται φιλότιμα παρά την επίθεση που έχουν υποστεί στα εισοδήματα τους και παρά τις διαφωνίες τους για την ποιότητα και την αισθητική των προγραμμάτων των κομματικών μέσων. 

Στελέχη του Κόμματος μιλάνε για συγκέντρωση 2.000.000 ευρώ από αυτές τις εξορμήσεις, ενώ το 2011 η ηγεσία προχώρησε σε νέο τραπεζικό δανεισμό ύψους 5,9 εκατομμυρίων ευρώ, προσημειώνοντας πολλά από τα ακίνητα που διαθέτει. Τον Γενάρη του 2012 όμως, η «Τυποεκδοτική» υπάγεται στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. 
 
Ο «902» κλείνει κι έπειτα από τον θόρυβο που δημιουργείται από δημοσιεύματα ότι η ηγεσία του ΚΚΕ προσπαθεί να τον πουλήσει (δημοσιεύματα που χαρακτηρίστηκαν τότε ως «αντικομουνιστικά!!), τον ξανανοίγει αφού διαπιστώνει ότι θα προκύψουν νομικά κωλύματα στη διαδικασία πώλησης αν ο σταθμός είναι κλειστός! 

Σήμερα που τα.. «αντικομουνιστικά» δημοσιεύματα επιβεβαιώθηκαν με επίσημη ανακοίνωση της ηγεσίας του ΚΚΕ και μάθαμε γιατί η πώληση τελικά αποδείχθηκε «η πιο συμφέρουσα, για τους εργαζόμενους, λύση!!», οργιάζουν οι φήμες για πώληση του «902» σε επιχειρηματία φιλικά προσκείμενο στο περιβάλλον της κυβέρνησης, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, οδηγεί στη δημιουργία ενός τηλεοπτικού τοπίου που δεν θα απέχει καθόλου από ένα ολοκληρωτικό κυβερνητικό μηχανισμό προπαγάνδας, έπειτα κι από το κλείσιμο της ΕΡΤ. 

Έναν «πλουραλισμό» ιδιωτικών μέσων που ανήκουν σε επιχειρηματικούς κύκλους οι οποίοι στηρίζουν σε απροκάλυπτο βαθμό την κυβερνητική πλύση εγκεφάλου. Ένα τοπίο που συναντά κανείς σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. 

Δεν κατανοεί η ηγεσία του ΚΚΕ την κρισιμότητα κι επικινδυνότητα αυτού του φαινομένου; Δεν έχουν θέση τα πολιτικά κριτήρια στην διαδικασία πώλησης ενός πολιτικού-κομματικού μέσου; Τυχαία επιλογή;;; 

Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως όλα αυτά έγιναν μόνο και μόνο με στενά οικονομικούς όρους. Ακόμα και η μοιρασιά της κρατικής διαφημιστικής πίτας είναι γνωστό πως πάντα είχε πολιτικά ελατήρια και στόχους. Δημιουργούσε δεσμεύσεις και προσδοκίες. Όμως ξενίζει ακόμη περισσότερο η ίδια η ανακοίνωση του ΚΚΕ η οποία κατά παράδοξο τρόπο δεν αναφέρει τον αγοραστή του «902»!! Τί κρύβουν; 

Δεν δημιουργεί τεράστια ηθικά και πολιτικά ερωτήματα ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε επιχειρηματικά η ηγεσία του ΚΚΕ; 

Για να ξεπεράσει μάλιστα τον νομικό σκόπελο της απαγόρευσης απολύσεων σε εταιρεία που μεταβιβάζεται εν λειτουργία κι εμπνευσμένη προφανώς από το μνημονιακό πρόγραμμα «κινητικότητας» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΚΚΕ μεταθέτει τους εναπομείναντες σε άλλα κομματικά μέσα, απ’ όπου και μπορεί να τους απολύσει χωρίς νομικά εμπόδια, ενώ 4 εργαζόμενους τους απολύει, για να τους επαναπροσλάβει με πολύ χειρότερα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Αλλά, πέρα από αυτά, αξίζει να αναρωτηθεί κανείς ακόμα και για το πρόγραμμα που εξέπεμπε τόσα χρόνια η τηλεόραση του «902». Δεν θα μπορούσαν τόσα χρόνια να έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικό, ανοιχτό στην κοινωνία, ανοιχτό στο λαό; 

Το παράδειγμα της ΕΡΤ είναι καταλυτικό, από αυτή την άποψη. 

Δεν θα μπορούσε ο «902» να παραχωρηθεί στους εργαζόμενους;
Δεν θα μπορούσε να γίνει ένα βήμα ανεξάρτητης, ελεύθερης ενημέρωσης και ψυχαγωγίας;
Δεν θα μπορούσε να γίνει μια κοιτίδα πολιτισμού;
Δεν θα μπορούσε να κρατήσει τον σταθμό σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς, εργατικούς, πολιτιστικούς φορείς, επιμερίζοντας έτσι και το οικονομικό κόστος λειτουργίας; 

Όλα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για μια ηγεσία που προτιμούσε αντί να προβάλει ένα πρόγραμμα αντάξιο της ιστορίας και των παραδόσεων της αριστεράς στην πατρίδα μας, να χρησιμοποιεί τις συχνότητες για την αναμετάδοση απωθητικών διαφημίσεων και τηλεοπτικών εκπομπών χαμηλού επιπέδου σοβιετικού τύπου. 

Δεν δείχνει αυτό το γεγονός ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης στην ίδια την εργατική τάξη, στον ίδιο το λαό; Πώς λοιπόν θα μπορούσε να εμπιστευτεί τη λειτουργία ενός σταθμού, ανοιχτού στη κοινωνία; 

Εδώ δεν τολμά να εκφέρει κανείς γνώμη, χωρίς να υποστεί κυρώσεις, στο εσωτερικό του κόμματος, πόσο μάλλον, η συγκεκριμένη ηγεσία με τις θρησκευτικές ιδεοληψίες που τη διακρίνουν στην εκφορά του πολιτικού της λόγου, πώς θα τολμούσε να δώσει βήμα στην κοινωνία και στο λαό; Να δεχθεί, και αυτή, την ανοιχτή κριτική για τις πράξεις και τις παραλείψεις της. 

Μια ηγεσία που έχει συνηθίσει να απαντάει σε κάθε κριτική, εκτοξεύοντας κατηγορίες και κατάρες που ταιριάζουν περισσότερο σε ιερό τάγμα θρησκόληπτων παρά σε πολιτικό κόμμα. 

Η πορεία της «Τυποεκδοτικής» και του «902», είναι βαθιά συνυφασμένη με τις επιλογές μιας ηγεσίας-«παντογνώστη», που έχει μετατρέψει το Κομμουνιστικό Κόμμα, από εργαλείο στα χέρια του λαού, σε έναν μηχανισμό προώθησης θεοκρατικών και αντιδιαλεκτικών αντιλήψεων. 

Και στο βαθύ σκοτάδι που την κυριεύει, βυθίζει στη χρεωκοπία κομματικές επιχειρήσεις και τηλεοπτικά μέσα, δεσμεύει βαθύτατα το κόμμα σε εσμούς συμφερόντων, κρατώντας σε ένα «αμόλυντο μοναστήρι», τους ανθρώπους που ακόμα επηρεάζει. 

Το μίσος και ο τυφλός ανταγωνισμός της ηγεσίας του ΚΚΕ με τους πρώην συντρόφους τους, που αποχώρησαν το 1991, καλά κρατεί και δυστυχώς επιδρά καταλυτικά στην πολιτική τακτική και στην χάραξη πορείας σε όλα τα επίπεδα. 

Κι απ’ ότι φαίνεται, σε αυτή τη.. «βεντέτα», δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Ή μήπως είναι μεγάλες οι δεσμεύσεις;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: