ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ»

Ακούστε το φωνητικό της συνέντευξης: syriza
Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλας Κεχαγιά, στα Παραπολιτικά 90,1

 


Σημεία από τη συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή

 

Για την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι αλλού. Δεν είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος, τα πράγματα ήταν πάρα πολύ ήρεμα. Και ξέρετε γιατί ήταν ήρεμα; Γιατί ο καθένας και η καθεμία εκ των μελών του κορυφαίου αυτού οργάνου είπαν τι ακριβώς θέλουν. Και αυτό νομίζω είναι το ζητούμενο. Να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους και να πουν ο κύριος Κασσελάκης να πει ότι εγώ θέλω να προχωρήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και είπε, να πάμε στο καταστατικό συνέδριο, το οποίο το ψηφίσαμε πριν από 1,5 μήνα και άλλα στελέχη, όπως ο κύριος Πολάκης που ζήτησε πράγματι εκλογές και δεν βγαίνω εγώ να σας το πω, είναι γνωστό τοις πάσι, γιατί δεν μου επιτρέπεται εκ του ρόλου μου να μεταφέρω τα τεκταινόμενα σε ένα όργανο, αλλά είναι γνωστά.

Ο κύριος Πολάκης υπονόησε ότι εφόσον δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία για προσφυγή του κόμματος στις κάλπες, θα περάσει σε ένα δεύτερο βήμα. Όσοι καταλαβαίνουμε ποιο μπορεί να είναι αυτό, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μία πρόταση μομφής. Το λέω αυτό διότι και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, κλείνοντας τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση, είπε ότι μία πρόταση μομφής, επομένως και η ηγεσία αυτό κατάλαβε, θα πληγώσει και το κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση.

Για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας στην Κεντρική Επιτροπή

Τα πράγματα είναι απλά. Εγώ θα επαναλάβω ότι δεν το βλέπω σαν μία μάχη το αυριανό ή το μεθαυριανό. Ο κύριος Κασσελάκης και αυτό

μπορώ να το πω, είπε και κάτι άλλο χθες, ότι δεν θέλω να είμαι συγκρουσιακός. Και πράγματι δεν υπήρξε καμία σύγκρουση, είτε από πλευράς του δεν προκλήθηκε είτε από άλλα στελέχη μέσα στο όργανο. Αυτό πρέπει να το πούμε.

Γιατί και εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό αν τελικώς είτε με πρωτοβουλία του κ. Πολάκη, είτε με πρωτοβουλία άλλων στελεχών που ανήκουν στην λεγόμενη ομάδα 87, το λέω έτσι για να συνεννοούμαστε, είτε αν υπάρξει μία σύμπραξη, γιατί και αυτό ακούγεται ως ενδεχόμενο σενάριο, εκδηλωθεί και κατατεθεί πρόταση μομφής. Μπορεί να δούμε ένα άλλο σκηνικό. Μπορεί τα στελέχη να αρχίσουν να επαναλαμβάνουν την αξίωσή τους και το αίτημά τους να φύγει, όπως λέτε ο κ. Κασσελάκης από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κόμματος. Αν λοιπόν δεν τα δούμε αύριο, δεν μπορούμε να πούμε. Όμως το γεγονός, μάλλον την εκτίμηση, ότι μπορεί να έχουμε και πρόταση μομφής δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε. Δε μπορούμε να κρυβόμαστε. Αν κατατεθεί πρόταση μομφής, με όποιον τρόπο, εκεί θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Αν περάσει η πρόταση μομφής, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αυτό σημαίνει ότι η αμφισβήτηση, θα περάσει από το κεντρικό όργανο και νομίζω -το λέω με μία μικρή επιφύλαξη- ότι σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, θα πρέπει να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο απλώς για να επικυρώσει αυτή την απόφαση.

Θεωρώ ότι αν γίνει μία πρόταση μομφής και δεν περάσει, όσοι υποστήριξαν αυτή την πρόταση μομφής θα πρέπει να αναλογιστούν και να συλλογιστούν πως από εδώ και πέρα μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, αποδεικνύοντας στην κοινωνία ότι έχουμε τη στοιχειώδη σοβαρότητα και αξιοπρέπεια να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί αυτός είναι ο στόχος. Να γίνουμε η προοδευτική και αριστερή δύναμη, η οποία θα υλοποιήσει αυτόν τον στόχο απέναντι στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη.

Γιατί πρέπει να δούμε αν μετά το όποιο αποτέλεσμα, εφόσον κατατεθεί η πρόταση μομφής, το επαναλαμβάνω, ποια η θέση θα πάρουν και όσοι προκάλεσαν ή όσοι συμμετείχαν σε αυτήν την κίνηση αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την προσπάθεια για σύνθεση

Κάποιοι, λογικά, θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομόνοια ή συλλογικότητα σε ένα κόμμα. Όμως τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη, τα οποία διαθέτει ο κύριος Κασσελάκης, λένε ότι ο πρόεδρος, ακόμη και αν αμφισβητείται, ακόμη και αν δέχεται κριτική, ακόμη και αν παραδέχεται πολλές φορές λάθη ή σφάλματα, οφείλει να συνθέτει και να ενώνει και αυτό το έχει πει ο κύριος Κασσελάκης ότι και θέλει να ενώσει και να συνθέσει. Άρα δεν θα εγκαταλειφθεί αυτή η προσπάθεια. Νομίζω ότι όλοι με νηφαλιότητα πρέπει να δούμε τα πράγματα βήμα – βήμα, δεν θα κρύψουμε ότι υπάρχει αμφισβήτηση της ηγεσίας, αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε να μιλήσουμε και να κάνουμε εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα και το καταλαβαίνετε.

Πολλές φορές πρέπει τα πράγματα να οδηγηθούν σε ένα οριακό σημείο για να ξεκαθαρίσουν και να μπορέσεις να συνεχίσεις. Ενδεχομένως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να είναι μία καλή ευκαιρία να μπουν τα πράγματα, να ανοίξουν όλα τα χαρτιά, να ανοίξει η τράπουλα, αφού μιλάμε με αυτούς τους όρους που είναι δημοσιογραφικοί και πολιτικοί, να κριθούμε και να αξιολογηθούν όλοι και μακάρι το εύχομαι και αυτό είναι και η επιθυμία, μπορώ να το μεταφέρω, και της ηγεσίας του κόμματος. Να συνεχίσουμε όλοι μαζί και να μπορούμε να κοιτάξουμε την κοινωνία και τους πολίτες στα μάτια. Γιατί εμένα αυτή τη στιγμή αυτό είναι το πρόβλημά μου.

Για το ενδεχόμενο νέας διάσπασης και αλλαγή στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Πιστεύω με το χέρι στην καρδιά πως αν όλοι το θέλουμε μπορεί να συνεχίσει να είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και επειδή γίνεται τις τελευταίες ημέρες πολύ μεγάλη συζήτηση και για τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα ευρήματα τους, θέλω να σας πω αυτό το χοντρικά 10% που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ εύκολα μπορεί να γίνει 13, 15%. Και εφόσον έχουμε επαναλαμβάνω σοβαρότητα και πολιτικό πρόγραμμα να φτάσουμε και σε επιθυμητά επίπεδα, ούτως ώστε να κατακτήσουμε τον στόχο.

Ανησυχώ ήδη γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται και εισπράττω και εγώ και όλα τα στελέχη τα οποία δεν φορούμε γυαλιά ή δεν έχουμε παρωπίδες, την ανησυχία του κόσμου και πολλές φορές και την απαρέσκεια και την αγανάκτηση του κόσμου που σε μεγάλο βαθμό την βρίσκω απολύτως δικαιολογημένη. Αν φύγουν βουλευτές, είναι ένα βήμα το οποίο δεν το έχουμε δει έως τώρα. Έχω την αίσθηση ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρηθεί ως έχει, αλλά δεν μπορώ προσωπικά να ξέρω κάθε βουλευτής τι μπορεί να έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του από την κατάσταση και τις εξελίξεις και τα πράγματα και τις συμπεριφορές έτσι όπως εγώ τις εισπράττω. Δεν βλέπω διάθεση αποχώρησης.

Για την πρόταση του Παύλου Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή

Ο κάθε αρχηγός έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα χειριστεί μείζονες κρίσεις που εξελίσσονται στο κόμμα του. Ο κ. Κασσελάκης αμφισβητείται κάποιους μήνες τώρα και έχουμε φτάσει πλέον στην κορύφωση αυτής της αμφισβήτησης. Θεωρεί και αν θέλετε και την προσωπική μου γνώμη, όποιος θέλει να αλλάξει ηγεσία στο κόμμα ή να προκληθεί η αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, θεωρεί ο πρόεδρος ότι θα πρέπει εκείνος που το ζητάει και το απαιτεί ή το αξιώνει να το προκαλέσει. Όχι να ρίχνει το γάντι στην ηγεσία προκειμένου να την εμφανίσει είτε ευάλωτη, είτε ευμετάβλητη, είτε ότι αλλάζει συνέχεια θέση, είτε ότι αλλάζει συνέχεια σχεδιασμό. Όποιος έχει αυτή την επιθυμία με βάση το καταστατικό που είναι και το Σύνταγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, το   Σύνταγμά μας έχει τη δυνατότητα να το προκαλέσει. Δεν είναι μόνο το προφορικό: δεν μου αρέσεις, παραιτήσου και πάμε σε εσωκομματικές κάλπες. Υπάρχει η δυνατότητα: Δεν μου αρέσεις και θα επιδιώξω να φύγεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: