ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ομιλία στη Βουλή για το Σ/Ν του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

 

Γ. Γαβρήλος εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στον Κώδικα Φορολογικής Λειτουργίας: Η ΝΔ έχει δημιουργήσει μια οικονομία με γυάλινα πόδια και μια κοινωνία φτωχοποιημένη

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Κώδικα Φορολογικής Λειτουργίας, Γιώργος Γαβρήλος, παρουσίασε σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν πως η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια επικοινωνιακή φούσκα σχετικά με την Οικονομία, την ώρα που η πραγματικότητα την διαψεύδει κατηγορηματικά. Ο βουλευτής Αργολίδας και Τομεάρχης Εργασίας σχολίασε ακόμη τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα που επί της ουσίας εξουσιοδοτούν εν λευκώ τον Πρόεδρο της ΑΑΔΕ στα θέματα ελέγχων και προστίμων, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο δεν χαράζει στρατηγική για την είσπραξη των εσόδων και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

- Μια οικονομία σε γυάλινα πόδια

«Οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο καταγράφουν 10,5 δισ. ευρώ κέρδη. Τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και της ενέργειας ανήλθαν περίπου στα 4 δισ. για το 2023, αλλά η Κυβέρνηση επιλέγει να μην τα φορολογεί και να μην επιστρέφει τα δυσθεώρητα έσοδά τους στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, όταν επικαλείται δημοσιονομικούς λόγους και δεν δίνει το επίδομα Πάσχα στους ευάλωτους συμπολίτες μας».

«Την ίδια ώρα τα τρόφιμα και τον Μάρτιο έχουν ανατίμηση κατά 5,3%. Οι μισθοί παραμένουν σταθεροί, οι συντάξεις επίσης και η αισχροκέρδεια απορροφά το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού. Οι Έλληνες κατατάσσονται προτελευταίοι σε αγοραστική δύναμη σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας περνάει μόνο η Βουλγαρία».

«Όσο για την οικονομία, γίγαντας περιγράφεται από την Κυβέρνηση, αλλά δύο χρηματοπιστωτικοί οίκοι μας είπαν ότι είναι σε γυάλινα πόδια: δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, μεγάλο ιδιωτικό χρέος που σφίγγει τον κλοιό γύρω από νοικοκυριά και μικρές ατομικές επιχειρήσεις, αρνητικό δείκτη ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και επενδύσεις που δεν αναφέρονται στην παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, αλλά έχουν να κάνουν μόνο με τη μεταφορά των δανείων από τις τράπεζες στα funds και με real state. Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και ασφαλώς η Ελλάδα βρίσκεται στην εικοστή πρώτη θέση σε ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φαίνεται ότι οι επενδύσεις θα κινηθούν γύρω στο 13,5% με 14% του ΑΕΠ».

«Την ίδια στιγμή, ενώ υπάρχει ανάγκη να τρέξουμε κυρίως στηρίζοντας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας -τις μικρές, τις μεσαίες επιχειρήσεις-, η Ελλάδα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πού πήγαν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους διαγωνισμούς και γίνεται πάρτι από δέκα μεγάλες επιχειρήσεις φίλων και «ημετέρων» της Κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ μεγάλα εργοστάσια με εκατοντάδες εργαζόμενους, κλείνουν, όπως το Γιούλα εδώ στην Αττική, η Sonoco στη Μακεδονία και στη Θράκη, η Tupperware στη Θήβα και άλλα».

«Τέλος, το νέο φορολογικό χαρατσώνει με 760 εκατ. περίπου τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Μόλις χθες η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας προσέφυγε κατά των αποφάσεων του διοικητή της ΑΑΔΕ και είναι βέβαιο ότι θα καταπέσει αυτή η ρύθμισή σας. Μοναδικός σκοπός της ήταν να μπει λουκέτο στις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

- Σε δυσθεώρητα ύψη το ιδιωτικό χρέος

«Η Κυβέρνηση σήμερα μας παρουσιάζει έναν κώδικα φορολογικής λειτουργίας αλλά δεν μας λέει πώς θα ανασάνει αυτός ο κόσμος που βρίσκεται με τη θηλιά στον λαιμό. Το ιδιωτικό χρέος είναι 250 δισ. 100 δισ. το ιδιωτικό χρέος που μεταβιβάστηκε από τράπεζες σε funds. 106 δισ. ήταν το ιδιωτικό χρέος στην ΑΑΔΕ τον Δεκέμβριο του 2023. 3,9 εκατ. περίπου οι οφειλέτες, με το 40% περίπου εξ αυτών να τελούν υπό το καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης τον Δεκέμβριο του 2023. Το ιδιωτικό χρέος στον ΕΦΚΑ ανέρχεται στα 47 δισ. ευρώ. Τα 34 δισ. από αυτά βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, εκ των οποίων τα 13 δισ. αφορούν χρέη που απώλεσαν κάποιο είδος ρύθμισης, πράγμα που σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις και ειδικά οι πάγιες βραχυχρόνιες δεν είναι δυνατόν να προστατεύσουν από το αδιέξοδο του χρέους».

«Είναι προφανές πως την ώρα που οι επιχειρήσεις, οι πολίτες και η οικονομία εν γένει χρειάζονται γενναίες πολιτικές ανάταξης, η Κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη σε αυτήν την οικονομία των μικρομεσαίων. Εξυπηρετεί τους εκλεκτούς, επιβαρύνει τους μικρομεσαίους, παραφράζει κατά το δοκούν τα μακροοικονομικά στοιχεία, σφυρίζει αδιάφορα για την κοινωνική κρίση που έχει προκαλέσει στη χώρα».

«Είναι προφανές πως το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης έχει γονατίσει την πλειονότητα της κοινωνίας. Δεν πειράζει τα μεγάλα συμφέροντα και συνεχώς στριμώχνει, μέσω της φορομπηχτικής πολιτικής και την αδράνεια να πατάξει την αισχροκέρδεια, όσους αγωνιούν να βγάλουν το μήνα. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες φτωχοποιούνται καθημερινά και το χειρότερο είναι πως και το αντιλαμβάνεται η ΝΔ, και το αφήνει να συμβαίνει γιατί ο πραγματικός σκοπός είναι η ανατροπή της οικονομικής διαστρωμάτωσης της χώρας. Θέλει κλειστά τα μαγαζιά της γειτονιάς, χαμηλά ημερομίσθια, εργαζόμενους λάστιχο να δουλεύουν 6 μέρες την εβδομάδα, ώστε να πάρουν τη μερίδα του λέοντος, τα συμφέροντα που τους έφεραν στην εξουσία. Ο λαός στις εκλογές του Ιούνη θα δώσει μία ισχυρή απάντηση καταδικάζοντας αυτές τις πολιτικές σας και θα στηρίξει την προοπτική για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

- Τυπικό «πασάλειμμα» ο νέος ΚΦΛ

«Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα τυπικό πασάλειμμα. Πρόκειται ουσιαστικά για μερεμέτια στον ν.4987/2022 όπου κατά την συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης πρώτα νομοθετεί και μετά έρχεται προσθέτει, σβήνει για να διορθώσει τα όποια προβλήματα των πολιτικών της. Για μια ακόμη φορά, επίσης, δεν έχει γίνει ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς. Ακόμη και οι παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής έχουν 35 σελίδες παρατηρήσεις για τον νέο ΚΦΛ. Αυτό για μας σημαίνει κακή νομοθέτηση, και πάλι.

«Περαιτέρω, η πρόβλεψη για μόνο ψηφιακή επικοινωνία με την ΑΑΔΕ σημαίνει ότι αυτόματα αποκλείει κάποιους συμπολίτες μας ή τους χρεώνει να απευθυνθούν σε λογιστές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην ενημερωθούν εγκαίρως οι φορολογούμενοι, να μπλέξουν σε κυκεώνες ηλεκτρονικών προθεσμιών και να υποστούν πρόστιμα που σίγουρα δεν θα μπορούν να καλύψουν από τα συνεχώς μειωμένα έσοδα τους».

«Ακόμη, είναι ήδη πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, ειδικά με το Mydata με την σύνδεση ταμειακών με τα POS. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα λογιστικά γραφεία συνεχώς τρέχουν πίσω από τις επιταγές της διοίκησης και πραγματικά είναι πολλά τα παράπονα, όπως αποτυπώθηκαν από τους φορείς και είναι παράλογο να νομοθετούνται κυρώσεις και ποινές, όταν η εφαρμογή του Mydata δεν βρίσκεται ακόμα σε πλήρη λειτουργία».

Τέλος, προκαλεί εντύπωση ότι σε όλες τις αλλαγές του κώδικα φορολογικής διαδικασίας βλέπουμε πανταχού παρών το διοικητή της ΑΑΔΕ, ούτε καν τον Υπουργό Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι ο απόλυτος άρχων της φορολογικής διοίκησης, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες του κώδικα, πρέπει να εκδώσει σαράντα τρεις αποφάσεις. Είναι προφανές πως η εκλεγμένη Κυβέρνηση έχει αφήσει πάνω του, όλο το παιχνίδι των προστίμων και των ελέγχων. Ακόμη περιμένουμε από τους Υπουργούς να μας πουν με βάση ποια κριτήρια γίνονται οι έλεγχοι. Ποιος αποφασίζει την κατεύθυνση των ελέγχων; Πόσοι έχουν γίνει μέχρι τώρα και σε ποιους κλάδους της οικονομίας; Ποιος άραγε είναι αυτός που αποφασίζει για την κατεύθυνση που θα κινηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους; Βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση ή πάνε κατά το δοκούν μιας μονοσήμαντης αρχής;».

 Γ. Γαβρήλος εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στον Κώδικα Φορολογικής Λειτουργίας: Η ΝΔ έχει δημιουργήσει μια οικονομία με γυάλινα πόδια και μια κοινωνία φτωχοποιημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: