ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

«Βουτιά» στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

 

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της ΕΣΗΕΠΗΝ, για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σε συνεργασία με το ΕΑΠ, σε αίθουσα του χώρου του σήμερα το πρωί

«Βουτιά» στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και άκρως ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, σήμερα  Σάββατο 20 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών από τους συντελεστές της Ημερίδας, που έλαβε χώρα από την ΕΣΗΕΠΗΝ, σε συνεργασία με το ΕΑΠ και με διαλεχτούς ομιλητές, γνώστες του θέματος στο οποίο εντρύφησαν  .

Σε αυτήν την ειδική επιστημονική ημερίδα υπό τον τίτλο: «Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης» αναδείχθηκαν ζητήματα, που αφορούν το μέλλον της δημοσιογραφίας ως προσφορά ενημέρωση και αμφίδρομης επαφής των δημοσιογράφων με την κοινωνία, και τα προβλήματα που την απασχολούν, αλλά και με την ανάγκη για παροχή των ΜΜΕ ενημέρωσης απαλλαγμένης από στοιχεία που την υποβαθμισμένο προϊόν.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν ομιλίες με πρώτο θέμα «η εξέλιξη του Τύπου και η Ιστορική αναδρομή του από τον προηγούμενο αιώνα, αλλά και οι προβληματισμοί για την επόμενη ημέρα του».

Αναφέρθηκαν διεξοδικά οι: Νίκος Μπακουνάκης – Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφος, συγγραφέας: «Εφημερίδα:Ήρθε το τέλος της;». Ο Αντώνης Σκαμνάκης – καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ: «Η εξέλιξη και διαμόρφωση του ημερήσιου Τύπου   της περιφέρειας». 


Και η Γιώτα Αντωνοπούλου, δημοσιογράφος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ: «Τα ελληνικά ΜΜΕ ως κοινωνικά παράγωγα και επιφαινόμενα: Πορεία, τάσεις, προοπτικές», η οποία εν κατακλείδι υποστήριξε ότι η δημοσιογραφία δεν έχει να φοβηθεί από τηνέλευση νέωνν τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα η τεχνική νοημοσύνη, αλλά από τον εαυτό της εάν είναι κακός. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί σε στιγμές που αφήνουν σκιά, εκ μέρους των διαχειριστών των ΜΜΕ.

Συντονίστρια ήταν η: Μαρίνα Ριζογιάννη – δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Παρέμβαση έκανε ο  Τάσος Σταθόπουλος – δημοσιογράφος - συγγραφέας με θέμα : «Λιμάνι της Πάτρας: Η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου της Ελλάδας» κάτι που τεκμηρίωσε απόλυτα με αναφορές σε πηγές της εποχής, μιλώντας για την  εργασία του Μανιάκ και το ιστορικό αρχείο του που μας άφησε παρακαταθήκη, αλλά και για την μεταφορά της σταφίδας, εξαιρετικής ποιότητας, που μεταφέρονταν με κάρα, μην παραλείποντας στην εξ αυτού ίδρυση γραφείων εταιρειών  στην παραλιακή Πάτρα, που άφησαν το αποτύπωμά τους. Για την μετανάστευση με προορισμό την Αμερική από το πατραϊκό λιμάνι, μα και για τους κινδύνους πειρατείας που εγκυμονούντο για πλοία εταιρειών που έφθαναν με μεγάλα ποσά δολαρίων για την αγορά σταφίδας και έφευγαν κατάφορτα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαν επιστρατευτεί πολεμικά πλοία για την προστασία τους, πριν την είσοδό τους. Μίλησε ακόμη για την εποχή των υπερωκεανίων Σατούρνια και Βουλκάνια, που λόγω όγκου τους αγκυροβολούσαν πίσω από τον κυματοθραύστη του πατραϊκού λιμανιού.  

Ακολούθησε η παρουσίαση μελέτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με τίτλο «Μελέτη διάγνωσης δεξιοτήτων - Δημοσιογράφοι». Και με ομιλητή τον Δημ. Παϊταρίδης - Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στον Τομέα Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, που αναφέρθηκε στο θέμα παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα γραφήματα.

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από την Αντιγόνη Βλαβιανού - Aναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Δημιουργική Γραφή, με θέμα: «Δημιουργική Γραφή και προκλήσεις για τη Δημοσιογραφία», ενώ με επόμενο αντικείμενο, υπό το ερώτημα: «Ζούμε μια αλλαγή παραδείγματος στη δημοσιογραφία;», μίλησαν οι:

Η Ιωάννα Κωσταρέλλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ, Συντονίστρια ECTS: «Μυστικά και ψέματα: Η σημασία της δημοσιογραφικής αξιοπιστίας στην εποχή των fake news».

Ο  Ανδρέας Παναγόπουλος, Οργανωτικός γραμματέας ΠΟΕΣΥ, επιστημονικός υπεύθυνος σεμιναρίων ΕΣΗΕΑ, υποψήφιος Δρ. Δημοσιογραφίας ΑΠΘ: «Από τους δημοσιογράφους πολυεργαλεία στους αλγοριθμικούς βοηθούς δημοσιογράφων» και

Ο Βασίλης Βασιλόπουλος, Δημοσιογράφος - DPO ΕΡΤ Α.Ε.: «Εικονική δημοσιογραφία και ηθική, καλές πρακτικές για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Συντονιστής ήταν ο Ζώης Μαρίνος, δημοσιογράφος - συγγραφέας.

 

Πριν την εκκίνηση των ομιλιών, παρεμβάσεων και μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων (δήμαρχων Πατρέων, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του στο έργο των δημοσιογράφων κλπ) 

 

έγινε απονομή τιμητικής διάκρισης από την ΕΣΗΕΠΗΝ εκ μέρους του προέδρου της Κυριάκου Κορτέση, στο καθηγητή Νίκο Μπακουνάκη για την συνολική προσφορά του στη δημοσιογραφία και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση των δημοσιογράφων.

 

Αξιόλογη ήταν και η αναφορά του προέδρου του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσιογράφων Θανάσης Μπαμπανέβα, που δεν παρέλειψε στον χαιρετισμό του να μιλήσει για τους τεχνικούς Τύπου, τυπογράφους, πιεστές, λινοτύπες, στοιχειοθέτες, σελιδοποιούς, που μαζί με τους επί των σελίδων δημοσιογράφους μοχθούν κάθε νύχτα για την διεκπεραίωση των εργασιών της εφημερίδας, ώστε να φθάσει το επόμενο πρωί στα χέρια των αναγνωστών η εφημερίδα με τις ειδήσεις, για τις οποίες εργάστηκε αφανώς ένα σύνολο ατόμων!


Οι φωτογραφίες είναι από το πατραϊκό πορτάλ thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια: