ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Πάτρα – Παρέμβαση Καραχάλιου για το κτίριο Λιμένα:

Πάτρα - Παρέμβαση Καραχάλιου για το κτίριο Λιμένα: Διάσωση και ένταξη στον πυρήνα της πόλης


Διάσωση και ένταξη στον πυρήνα της πόλης!

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ εξηγεί γιατί διαφωνεί με την κατεδάφιση του τοπόσημου της Πάτρας

«Το κτίριο είναι ήδη τοπόσημο» λέει ο Β. Καραχάλιος, επιχειρηματολογώντας για τη διασώση του κτιρίου

Πάτρα - Παρέμβαση Καραχάλιου για το κτίριο Λιμένα: Διάσωση και ένταξη στον πυρήνα της πόλης
Βαγγέλης Καραχάλιος

Να γκρεμιστεί το πρώην Κτίριο Υπηρεσιών Λιμένα ή να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης; Ο Δήμος Πατρέων προσανατολίζεται προς την πρώτη κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν φωνές στην πόλη προς το αντίθετο. Η συζήτηση, όσο θα πλησιάζει ο χρόνος για να παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις, θα φουντώνει και θα αρχίσει να απασχολεί ακόμα πιο έντονα την τοπική κοινωνία, πολίτες αλλά και εξειδικευμένους εκπρόσωπων φορέων και κλάδων.

Ηδη μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» για τη δρομολόγηση εξελίξεων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος, ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Βασίλη Αϊβαλή, εξέφρασε την αντίθεσή του με την ιδέα της κατεδάφισης λέγοντας «όχι σε μια ανεπανόρθωτη καταστροφή».

«Η κατεδάφιση είναι μια σπατάλη πολλών πραγμάτων-σπατάλη ενέργειας, σπατάλη υλικών, σπατάλη της ιστορίας μας» είχε πει η αρχιτεκτόνισσα Αν Λακατόν και ο κ. Καραχάλιος χρησιμοποίησε τη φράση της σπουδαίας Γαλλίδας αρχιτεκτόνισσας, που 2021 τιμήθηκε με το βραβείο Pritzker (το αντίστοιχο Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής), για να δείξει τη διαφορετική οπτική του στο θέμα.

Κατά τον κ. Καραχάλιο, «Σε αυτόν τον γρήγορο κόσμο, που συχνά μας ξεπερνά, ένας πόλος της πυξίδας στην ανάπτυξη είναι η πολιτισμική ευαισθησία. Η απάντηση στη λογική του “καταστρέφω-κατεδαφίζω”… θα είναι πάντα η “δημιουργική επανάχρηση” στη σύγχρονη αρχιτεκτονική σκέψη».

Η «Π» συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Γιατί διαφωνεί με την κατεδάφιση, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, θα μπορούσε να γίνει τοπόσημο; Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απάντησε.

«Το κτίριο είναι ήδη τοπόσημο. Είναι ένα κτίριο που συγκεντρώνει το βλέμμα και μπορεί να συγκεντρώνει και ζωή με την αξιοποίησή του, η οποία δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητα οικονομική. Σε ορισμένα θέματα πρέπει να παίρνουν τον λόγο και οι ειδικοί. Μη θεωρούμε μονόδρομο την κατεδάφιση. Εχουμε πολλά παραδείγματα όπως της Κοπεγχάγης που συνυπάρχει το σύγχρονο με το κλασικό. Σημασία έχει να ενώνουμε πολιτισμούς. Για το Κτίριο Λιμένα έγινε πολύ πνευματική εργασία και πήρε πρώτο βραβείο όταν φτιάχτηκε. Να δούμε την ιστορία με άλλο μάτι».

Οσον αφορά τη στατικότητα, εξήγησε: «Προφανώς χρήζει ειδικής μακροσκοπικής μελέτης το κτίριο, όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο στην εποχή μας. Ο Δήμος λέει ότι θα μπει εξειδικευμένη ομάδα να μελετήσει. Να μας πει ποιο το επίδικο της μη ασφάλειας για να σταθεροποιηθεί. Σε επίπεδο μηχανικής όλα μπορούν να γίνουν».

Επιπλέον, θεωρεί ο Βαγγέλης Καραχάλιος ότι το κτίριο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση επειδή εγκαταλείφθηκε και δε συντηρείται, με τη λειτουργία της πόλης να το φέρνει σε απαξίωση. «Το κτίριο έχει αρχιτεκτονική αξία. Ο πολύς κόσμος δεν το καταλαβαίνει, αλλά όταν δημιουργήθηκε ήταν μοντέρνο. Τέτοια κτίρια τα σώζουμε, τους δίνουμε προοπτική και τα εντάσσουμε στον πυρήνα της πόλης. Η σύγχρονη τάση σε όλο τον κόσμο είναι αυτά τα κτίρια που έχουν αξία. Δεν γίνεται να τα πετάμε. Οπως βλέπουμε τώρα το κτίριο, είναι ένα άσχημο οικοδόμημα, αλλά αν του δώσουμε ζωή;» κατέληξε ο Βαγγέλης Καραχάλιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: