Ράνια Θρασκιά: Το τρίπτυχο του «οράματος» της ΝΔ διαλύει τη δημόσια παιδεία κι απειλεί την κοινωνική δικαιοσύνη!
Σημεία από την ομιλία της Ράνιας Θρασκιά, Αναπληρώτριας Τομεάρχη Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο σ/ν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην Ολομέλεια της Βουλής:
Αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι μόνο ο δημόσιος χαρακτήρας της
ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά πέρα και πάνω από όλα, η αξιοπιστία και η
εγγυητική λειτουργία του Συντάγματος.
Δεν θα βαρεθούμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία.
Καμία κυβέρνηση σε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν διανοήθηκε να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος.
Καμία κυβέρνηση δεν επιχείρησε τέτοιες μεθοδεύσεις προκειμένου να αμφισβητήσει τους σαφείς επιτακτικούς κανόνες του άρθρου 16 του Συντάγματος, κατά τους οποίους η παιδεία ορίζεται ως αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους, η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με πλήρη αυτοδιοίκηση, ενώ απαγορεύεται η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες.
Καμία κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε βολικά νομικά επιχειρήματα κι εργαλεία, προκειμένου να καταπατήσει τους τόσο απόλυτους όρους «απαγορεύεται» και «αποκλειστικά», ώστε να ιδρυθούν εν τέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παραπλανήσει ως προς το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Συνθήκη επιφυλάσσει στις νομοθεσίες των χωρών την οργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσής τους με τον πιο σαφή τρόπο.
Η κυβέρνηση αγνοεί διακεκριμένους συνταγματολόγους, τον νομικό και εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας, όλους εμάς που ζητήσαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Μέχρι και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής καταλήγει να στείλει το νομοσχέδιο άβολα στη Δικαιοσύνη.
Το «όραμα» της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση βασίζεται στο εξής τρίπτυχο:
1. Ιδρύματα που προσομοιάζουν με εταιρείες με στόχο το κέρδος, με ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας, με περιορισμένα γνωστικά αντικείμενα, με απουσία της έρευνας και της παραγωγής νέας γνώσης και, φυσικά, με δίδακτρα.
2. Διάλυση και όχι ενίσχυση, όπως ψευδεπίγραφα τιτλοφορείται το νομοσχέδιο, του δημοσίου πανεπιστημίου, και κυρίως των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
3. Απαξίωση της δημόσιας παιδείας και στις άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες και επικράτηση μιας διαφορετικής κουλτούρας για το σχολείο, μιας διαφορετικής νοοτροπίας των μαθητών, καθώς οι σπουδές δεν θα εξαρτώνται πια από την κοπιώδη προσπάθεια και το γνωστικό υπόβαθρο, αλλά από την οικονομική δυνατότητα.
Ανοίγετε διάπλατα την πόρτα στα περισσότερα ιδιωτικά κολέγια να χαρακτηριστούν πανεπιστήμια και μάλιστα με ελάχιστες απαιτήσεις. Διαστρεβλώνετε με ευκολία την αλήθεια για την εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μικρά πινακάκια στο Διαδίκτυο αποτυπώνουν την αλήθεια: Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια 9.300 μόρια για την Ιατρική και κάποιες χιλιάδες ευρώ, 19.000 στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Και η λίστα είναι μακρά. Και φυσικά οι θεμελιώδεις αρχές της ακαδημαϊκότητας πάνε περίπατο…
Ως προς την περαιτέρω υποβάθμιση και συρρίκνωση των δημοσίων πανεπιστημίων: Δεν επιλύονται προβλήματα υποστελέχωσης. Πλήττεται η εσωτερική δημοκρατία. Δεν αντιμετωπίζονται τα θέματα της υποχρηματοδότησης.
Αντί να ενισχυθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια, με βάση τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και την εξειδίκευσή τους σε συγκεκριμένους τομείς, με κίνητρα όπως είναι η φοιτητική στέγη, τους δίνετε τη χαριστική βολή. Ό,τι δεν καταστρέψατε με την ΕΒΕ, το καταστρέφετε τώρα με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα μας φέρει ταυτόχρονα αντιμέτωπους για μία ακόμη φορά με το σκληρό πρόσωπο της ακρίβειας και της έλλειψης στέγης.
Πλήττετε την ελληνική περιφέρεια από παντού. Έχετε στ’ αλήθεια αναλογιστεί τα αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική, οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών; Έχετε στ’ αλήθεια αναλογιστεί τι αντίκτυπο θα έχει η περαιτέρω συσσώρευση των φοιτητών στα αστικά κέντρα και κυρίως στις πολύ μεγάλες πόλεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών; Πού θα εκτοξευθούν τα ενοίκια και πού θα στριμώξετε όσους έχουν ανάγκη; Σε φοιτητικές εστίες με τραγικές συνθήκες διαβίωσης, όπως γίνεται στην πόλη μας, στη Θεσσαλονίκη;
Ως προς την απαξίωση της δημόσιας παιδείας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Έχετε αναλογιστεί ότι θα δημιουργήσετε, όχι μαθητές στοχοπροσηλωμένους στη γνώση και στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά σε υποψηφίους και μάλιστα διαφορετικών ταχυτήτων;
Έχετε σκεφτεί πώς αυτό θα καθορίσει και θα διαμορφώσει τη νοοτροπία των μαθητών από την Πρωτοβάθμια κιόλας Εκπαίδευση; Ότι κινδυνεύει να χαθεί μια για πάντα το νόημα και ο στόχος της εκπαίδευσης, η αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης; Αν δημιουργηθεί η πεποίθηση στους μαθητές ότι όποιος έχει λεφτά σπουδάζει, ανεξάρτητα από τον κόπο και τις ικανότητές του, τι θα συμβεί;
Επιπλέον της ουσίας, που μας γυρνάει χρόνια πίσω καθώς διακυβεύεται η ισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση, έχετε σκεφτεί πού θα οδηγήσει αυτή η αίσθηση της αδικίας στα νέα παιδιά, τους αναδυόμενες ενήλικες; Και μια που σήμερα είναι η Πανελλήνια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας, ιδού η απάντηση: Ακριβώς εκεί θα οδηγήσει, στη βία.
Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πιστεύουμε ότι η μόνη πρόταση για ένα πραγματικά ελεύθερο πανεπιστήμιο και για να αντιστραφεί το «brain drain» είναι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα, η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και των ερευνητικών κέντρων. Για εμάς η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα και η στήριξή της είναι ζήτημα δικαιοσύνης, είναι ζήτημα ισότητας αλλά και της πολιτικής μας ταυτότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου