ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Μηνύματα βουλευτών και βουλευτριών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

 


 Μηνύματα βουλευτών και βουλευτριών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών



Στεφ. Κασσελάκης για 8 Μάρτη: Υποχρέωση της Πολιτείας η θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Β. Κεχαγιά: Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: 8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Η 8η του Μάρτη, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ημέρα γιορτής, αλλά πρωτίστως ημέρα μνήμης. Μνήμης της διαδρομής όλων των αγώνων των γυναικών ενάντια στη βία, στις ανισότητες, στην εκμετάλλευση. Μία ημέρα μνήμης των διεκδικήσεων για καλύτερες συνθήκες ζωής, για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στην εργασία.

Στην Ελλάδα του 2024 τα δικαιώματα και οι ζωές των γυναικών συνεχίζουν να απειλούνται. Η έμφυλη βία παραμένει ανησυχητικά παρούσα. Οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις ενισχύονται. Πρόχειρες και ακατάλληλες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ εντείνουν αντί να αμβλύνουν το πρόβλημα. Η θεσμοθέτηση της «υποχρεωτικής συνεπιμέλειας» δεν προέβλεψε επαρκή εχέγγυα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και την αποτροπή συγκρουσιακών φαινομένων.

Διαχρονικές προκλήσεις φέρνει και η θέση της γυναίκας στην εργασία. Βία, παρενόχληση, ανισότητα στις αμοιβές και την ασφάλιση, είναι φαινόμενα υπαρκτά για την εργαζόμενη γυναίκα. Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είχε ενισχυθεί με αρμοδιότητες και προσωπικό με αποστολή μεταξύ άλλων την αποτελεσματικότερη δυνατή προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στον χώρο εργασίας. Η υποβάθμιση και αποψίλωση του ΣΕΠΕ ως ελεγκτικού μηχανισμού εκ μέρους της ΝΔ, υποβάθμισε έμπρακτα το υποστηρικτικό πλαίσιο για τη θεσμική διαφύλαξη των συμφερόντων των εργαζομένων.

Μία ακόμα παρέμβαση ουσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο απαιτητικό πεδίο αντιμετώπισης της έμφυλης βίας ήταν η θεσμοθέτηση των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛ.ΑΣ.. Σήμερα, τα Γραφεία παραμένουν στελεχωμένα μόνο από αστυνομικούς, παρά το ότι για να επιτελέσουν τον προστατευτικό τους ρόλο είναι αναγκαία η στελέχωσή τους με εξειδικευμένο πολιτικό προσωπικό και ειδική εκπαίδευση. Αναγκαία είναι στο πλαίσιο αυτό και η ενίσχυση των δομών με επιπλέον Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και Συμβουλευτικά κέντρα.

Χρειάζονται στιβαρές πολιτικές με συνέχεια, συνέπεια και προτεραιότητα στη στήριξη της μητέρας, της εργαζόμενης, της άνεργης, της γυναίκας που ζει σε απομακρυσμένες περιοχές, της γυναίκας του πρωτογενή τομέα, της γυναίκας που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της, της γυναίκας που κακοποιείται. Επιτακτική είναι η ανάγκη θεσμικής ισχυροποίησης των διεκδικήσεων των γυναικών για την εξάλειψη της βίας, των ανισοτήτων, της απλήρωτης και κακοπληρωμένης εργασία αλλά και για την ανάγκη ισχυροποίησης του κοινωνικού κράτους και των δομών.

Τη φετινή χρονιά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει την Ισότητα των φύλων στον Αθλητισμό. Το 2023, μόνο το 22 % όλων των κορυφαίων θέσεων λήψης αποφάσεων στις εθνικές ομοσπονδίες της Ε.Ε. για τα 10 πιο δημοφιλή αθλήματα κατείχαν γυναίκες. Δεν υπήρχε ούτε μία γυναίκα ανάμεσα στους 100 πιο καλοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο.

Εν έτη 2024, οι Ελληνίδες αθλήτριες των ομαδικών αθλημάτων παραμένουν «ερασιτέχνες», στερούμενες κάθε εργασιακής και ασφαλιστικής εξασφάλισης. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτάσσουμε την εξίσωση επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αθλητριών σε όλα τα ομαδικά αθλήματα.
Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα περισυλλογής και απολογισμού. Μία ημέρα εφαλτήριο για νέες διεκδικήσεις και κατακτήσεις για την Ισότητα, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς έμφυλες διακρίσεις σε όλους τους τομείς.

Μήνυμα Κώστα Μπάρκα, βουλευτή Πρέβεζας και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Όταν οι γυναίκες ευημερούν, ευημερεί η ίδια η κοινωνία»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τους αγώνες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου και καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 8 Μαρτίου ως ανάμνηση της πρώτης οργανωμένης εκδήλωσης διαμαρτυρίας εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, την 8 η Μαρτίου 1857, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η ημέρα αυτή πρέπει να μας θυμίζει όσα κατακτήθηκαν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τους αγώνες των γυναικών. Την ίδια στιγμή όμως, είναι ανάγκη να διευρυνθεί και να κατοχυρωθεί η ισότητα των φύλων σε κάθε πεδίο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η αξιοπιστία των πολιτικών για την καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων δεν κρίνεται κάθε 8 Μαρτίου, αλλά κρίνεται καθημερινά. Δυστυχώς, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας εορτάζεται στη σκιά της παγκόσμιας ανησυχίας του πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας . Παράλληλα, με τις επιπτώσεις της πανδημίας ήδη ορατές ακόμη και στην ψυχολογική κατάσταση των ατόμων, αναδείχθηκε στη χώρα μας ειδικά τα τελευταία χρόνια και με τραγικές συνέπειες το φαινόμενο των γυναικοκτονιών.

Γίνεται φανερό ότι η πολιτεία, ειδικά οι θεσμοί και οι εκπρόσωποί της έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν στην εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και άρα στην επίτευξη ουσιαστικής ισότητας και προόδου μιας κοινωνίας.

Ό,τι θετικό κι αν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, όσο κι αν ο κόσμος έχει αλλάξει, από τη στιγμή που τα νούμερα συνεχίζουν να ορθώνονται εναντίον των γυναικών, στο ερώτημα αν είμαστε ίσοι, μέχρι η απάντηση να είναι ‘‘ναι’’, δεν πρέπει να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε.

Η μόνη απάντηση απέναντι στη συγκάλυψη, στις έμφυλες διακρίσεις, στην απομόνωση, είναι η αλληλεγγύη, η συλλογική πρόοδος και ο σεβασμός.​

Μήνυμα της Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Οι γυναίκες αξίζουν σεβασμό και όχι παραχωρήσεις»

Η 8η Μαρτίου, είναι ημέρα μνήμης για τις γυναίκες που έδωσαν την ζωή τους για τα Δικαιώματα των γυναικών, για την ισότητα στην εργασία, στις αμοιβές, στην προστασία από την έμφυλη βία, για την ισότητα όλων έναντι των Θεσμών της Δημοκρατίας.

Και μόνο το γεγονός ότι η «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας» καθιερώθηκε το 1910 και χρειάστηκε να φθάσουμε στο 1975 για να υιοθετηθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» από τον ΟΗΕ, δείχνει την απαράδεκτη βραδύτητα με την οποία η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται στα αυτονόητα Δικαιώματα.

Φθάσαμε στο 2024 και οι ανισότητες είναι υπαρκτές, σε δεκάδες χώρες οι γυναίκες ζουν σε καθεστώς φόβου, βίας και τρομοκρατίας, ενώ οι γυναικοκτονίες βρίσκονται σε ύψος ρεκόρ παγκοσμίως. Αυτό είναι η απόδειξη ότι ο αγώνας των γυναικών, παρά τα όποια βήματα, έχει μεγάλη απόσταση ακόμα να διανύσει ως την δικαίωσή του.

Σήμερα, είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι η 8η Μαρτίου δεν είναι ημέρα γιορτής και ευχών, αλλά ημέρα μνήμης, τιμής και ανταλλαγής δεσμεύσεων για κοινούς αγώνες μέχρι να κατακτήσουν οι γυναίκες την πραγματική ισότητα, πέρα από εθνικότητα, φυλή, χρώμα και θρησκεία.

Οι γυναίκες αξίζουν σεβασμό και όχι παραχωρήσεις.

 

Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας και τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αφιερωμένη στις αγωνίστριες της εποχής μας!

Η 8η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, φέτος είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, με γενναιότητα και αυταπάρνηση.
Στη Μαρία Καρυστιανού, στη Μαρία Θεοδωρή και σε όλες τις μανάδες, κόρες, συντρόφους και συγγενείς των θυμάτων και στις επιζήσασες του εγκλήματος των Τεμπών, που σηκώνουν στους ώμους τους το χρέος της χώρας για Δικαιοσύνη, αλήθεια και διαφάνεια και παλεύουν με αξιοπρέπεια και δύναμη ψυχής για το Κράτος Δικαίου.
Σε εκείνες που μάχονται σήμερα στους δρόμους της διεκδίκησης για τη δημόσια παιδεία, για το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση στη γνώση για εκείνες, για τα παιδιά τους και για τις μελλοντικές γενιές. Που δεν έσκυψαν το κεφάλι στην Συνταγματική εκτροπή και επιμένουν γενναία να εναντιώνονται στην μετατροπή της εκπαίδευσης σε εμπόρευμα.
Στις γυναίκες της Παλαιστίνης που υφίστανται ακραία, απάνθρωπη βία, που αγωνιούν και μάχονται για εκείνες και τα παιδιά τους και αγωνίζονται για ειρήνη και για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις γυναίκες της εργασίας, της αγροτιάς και του μόχθου που δίνουν καθημερινό αγώνα αξιοπρέπειας, φροντίζοντας οικογένειες, αναθρέφοντας τη νέα γενιά, προσφέροντας από το υστέρημά τους στους δικούς τους ανθρώπους.
Στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας που ακόμη δεν καταφέραμε ως κοινωνία να προστατέψουμε και να θωρακίσουμε και στις γυναίκες θύματα της ακραίας φτώχειας που αγωνίζονται για όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα.
Στις μανάδες, τις γιαγιάδες, τις κόρες και τις συντρόφους μας που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στον πολύπλευρο ρόλο τους στην σύγχρονη κοινωνία, ενάντια σε στερεότυπα καλά ριζωμένα, ενάντια σε ανισότητες και διακρίσεις.
Αφιερωμένη σε όλες αυτές τις γυναίκες της ζωής μας και της κοινωνίας, η σημερινή Ημέρα της Γυναίκας ως μικρή υπενθύμιση ότι η μάχη για μια καλύτερη κοινωνία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ο αγώνας συνεχίζεται και αποτελεί καθημερινή υποχρέωση και καθήκον όλων μας.

Μήνυμα της Κυριακής Μάλαμα, βουλευτή Χαλκιδικής και τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα για τη διεκδίκηση μιας ισότιμης θέσης για τις γυναίκες παντού

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δεν αναλώνεται σε ευχές και άνθη, ούτε είναι ένα καταναλωτικό ορόσημο αναπαραγωγής στερεοτυπικών αντιλήψεων. Αντίθετα είναι μέρα που οι κοινωνικές αδικίες πρέπει να αναδειχθούν.

Οι γυναίκες πλήττονται από πολιτικές περί ισότητας, κενές περιεχομένου. Πλήττονται από τον άδικο καταμερισμό του χρόνου οικιακών εργασιών, πλήττονται από την έλλειψη δομών προσχολικής αγωγής στην επαρχία, πλήττονται από την ανομολόγητη βία της κρεβατοκάμαρας, πλήττονται από την εργασιακή παρενόχληση, πλήττονται από δημόσιες σεξιστικές επιθέσεις, γίνονται θύματα βίας, γυναικοκτονιών και για τις γυναίκες θύματα των άγριων πολέμων, της πείνας και της δυστυχίας παντού.

Για να σταματήσουν αυτά παλεύουμε σήμερα και κάθε μέρα.

Δήλωση του βουλευτή Α` Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστου Γιαννούλη, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Συνεχίζουμε και ενδυναμώνουμε τον αγώνα για ουσιαστική ισότητα

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι ημέρα γιορτής. Είναι μία ακόμη αφορμή υπενθύμισης του χρέους μας για την πραγμάτωση της ισότητας των φύλων στην πράξη.

Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να είναι ένας διαρκής, καθημερινός αγώνας. Σε όλους τους χώρους όπου αναπαράγονται οι ανισότητες, οι διακρίσεις και η έμφυλη βία.

Ένας συνεχής αγώνας ενάντια σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που έχει έρθει ο καιρός να περάσουν οριστικά στο παρελθόν.

Δυστυχώς η έκταση και το μέγεθος της έμφυλης βίας, της ενδοοικογενειακής βίας, των γυναικοκτονιών έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας και αυτό επιβάλει αφύπνιση και εγρήγορση.

Ο αγώνας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας είναι κοινωνικός αγώνας και αφορά όλες και όλους.

Είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προλαμβάνει και θα προστατεύει στην πράξη την ισότητα των δύο φύλων.

 

Δήλωση της Καλλιόπης Βέττα, βουλευτή Κοζάνης και τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Ημέρα της Γυναίκας ως υπόμνηση για όσα δεν έχουν ακόμη κατακτηθεί στον αγώνα για ισότητα

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν αποτελεί μόνο μια ημέρα τιμής. Αποτελεί κυρίως μια ημέρα υπόμνησης για όσα δεν έχουν ακόμη κατακτηθεί στον αγώνα για ισότητα στο κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό πεδίο. Οι διακρίσεις και τα στερεότυπα είναι ακόμα εδώ, οι γυναικοκτονίες και τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια θα χάσουν και σήμερα τη ζωή τους σε εμπόλεμες ζώνες. Ακόμα και στις σύγχρονες, δυτικές κοινωνίες η νομική ισότητα απέχει περίπου τριακόσια χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, λοιπόν. Η οπισθοδρόμηση, η συντήρηση, η βία και ο κοινωνικός αποκλεισμός απειλούν σήμερα κάθε βήμα προόδου που έχει συντελεστεί. Αν δεν στηριχθεί έμπρακτα ο αγώνας των γυναικών για ισότητα με θεσμικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, η Ημέρα της Γυναίκας θα εξακολουθήσει να έχει μόνο συμβολική σημασία.
Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ο μόνος δρόμος για πιο δίκαιες, αλληλέγγυες και ειρηνικές κοινωνίες και η μόνη ελπίδα να φτιάξουμε όλες και όλοι μαζί έναν κόσμο που αξίζει να ζούμε.

Δήλωση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργου Παπαηλιού, για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Η «Γυναίκα» είναι, βιολογικά και πραγματικά, η πηγή της ζωής. Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών «αυξάνονται και πληθύνονται». Αύξηση που πρέπει να συνδυαστεί, εκτός των άλλων, και με την άνοδο της ακροδεξιάς, των αντιλήψεων, της ρητορικής και των πρακτικών της.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγώνες κατά της έμφυλης βίας, για τα δικαιώματα των γυναικών και τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και δράσης, οικογενειακής, εργασιακής, οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής, είναι επίκαιροι ακόμη και σήμερα.
Παρά τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, αυτή δεν διασφαλίζεται στην πράξη, αφού εξακολουθεί να προσκρούει στην πατριαρχική αντίληψη επί της οποίας έχει δομηθεί το ισχύον κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, αλλά και σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που αναπαράγονται στην καθημερινή ζωή. Επιπλέον οι αγώνες αυτοί είναι και ενεργοί για την προοπτική μιας άλλης κοινωνικής αντίληψης και πρακτικής, και εν τέλει μιάς άλλης κοινωνίας , στη οποία η «Γυναίκα» δεν θα αντιμετωπίζεται, βάσει του φύλου αλλά βάσει της ανθρώπινης υπόστασής της.
Η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» δεν πρέπει να εξαντλείται σε μία εκδήλωση εκφώνησης πανηγυρικών λόγων, σε μία ημέρα τυπικού εορτασμού. Πρέπει να γίνει καθημερινότητα, καθημερινό βίωμα και καθημερινή πρακτική στην πραγματική ζωή, ώστε να παύσουν η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών, όπως και κατά άλλων κοινωνικών ομάδων. Η καλλιέργεια αντίστοιχου πνεύματος, στην οικογένεια, την εκπαίδευση, την εργασία αποτελεί προϋπόθεση, για να γίνει κτήμα ολόκληρης της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: