ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Αλ. Τσίπρας: Προσεκτικοί χειρισμοί και υπομονή

Κλιμακούμενες πιέσεις αναλόγως των εξελίξεων στην Τουρκία - Διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων ώστε να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο


Κλιμακούμενες αναλόγως των εξελίξεων από τη γείτονα αναμένεται να είναι οι όποιες παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση των δυο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, όπως αποφασίστηκε το μεσημέρι στην συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου που διεξήχθη στο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με κύκλους του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο κυβερνητικό συμβούλιο τόνισε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. 

Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».
Νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες. 

Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Α. Γκουτέρες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.  

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών  στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, όπως εκτιμούν στην Αθήνα, μήνυμα για θετική έκβαση και άμεση επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών στην χώρα μας στέλνουν και οι Βρυξέλλες προς την Άγκυρα, μετά και την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνοδος των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ όπου ο Π. Καμμένος έθεσε το ζήτημα πρό ημερησίας.

Διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων ώστε να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο κυβερνητικό συμβούλιο τονίστηκε ότι  η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, στην Αδριανούπολη και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο. Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα. Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.


Επίσης το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Πηγη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: