ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 1/3/2018



Για το σκάνδαλο Novartis και τις δηλωσεις της Μ. Σπυράκη (σημείωμα του Μαξίμου)

Θα ήταν αστείο εάν δεν ήταν τραγικό η κα Σπυράκη να μιλά για υπουργούς «που υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε σκάνδαλα». Της υπενθυμίζουμε ότι είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος που έχει για Πρόεδρο τον κ. Μητσοτάκη, Αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη, πραγματικό αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και γραμματέα τον Λευτέρη Αυγενάκη.
Τις πομπές τους τις γνωρίζει το πανελλήνιο. Όσο για την προσπάθεια φθηνού αντιπερισπασμού με δήθεν σκάνδαλα υπουργών της σημερινής κυβέρνησης, έχει αρχίσει να λαμβάνει χαρακτηριστικά κωμωδίας. Θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν τόσο στη Βουλή όσο και στην Προανακριτική Επιτροπή που φοβικά καταψήφισαν για το σκάνδαλο Novartis.

Για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα (σημεία από τη συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη)

Η συζήτηση για την προληπτική γραμμή δεν είναι λύση. Είναι μια μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον. Πάντα ο δανεισμός του ESM θα είναι φθηνότερος από τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουμε αιωνίως σε μνημόνια και επιτηρήσεις;

Για τις θέσεις του Γ. Στουρνάρα (από τον Γ. Δραγασάκη)

Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις ανεξάρτητες αρχές. Αν υπάρξει η εντύπωση πως οι επιλογές της ΤτE δεν είναι αντικειμενικές, τότε ενδεχομένως να υπάρξει θέμα.

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν πρώην  φιλοξενούμενους στο ίδρυμα ΑΜΕΑ Σκαραμαγκά (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Η Μονάδα Παίδων Σκαραμαγκά βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού και σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτόν προσδίδοντας μορφή «γκέτο» στη φιλοξενία των ΑΜΕΑ. Η σύγχρονη επιστήμη και διεθνής πρακτική επιτάσσει τη συνύπαρξη και όχι την απομόνωση.  Οι φιλοξενούμενοι δεν εκδιώχθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών αλλά και σε αποφάσεις  θεσμικών οργάνων. Μέσα στο ίδρυμα Σκαραμαγκά οι συνθήκες διαβίωσης ήταν στην καλύτερη περίπτωση τριτοκοσμικές.  Επισημαίνουμε, ότι το ίδρυμα δεν φιλοξενούσε παιδιά ΑΜΕΑ αλλά ενήλικες 40 και 50 ετών που μέχρι πρότινος εξετάζονταν από παιδιάτρους. Στις δομές όπου μεταφέρθηκαν οι φιλοξενούμενοι εξετάζονται από τις κατάλληλες για τις παθήσεις τους ιατρικές ειδικότητες. Αναφορικά με το σενάριο ότι ο σκοπός της μετακίνησης είναι η εκποίηση του ακινήτου, αποσαφηνίζουμε ότι ουδέποτε ο ΟΑΕΔ που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου είχε πρόθεση εκποίησής του. Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα. Δηλαδή για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι όμως επικίνδυνο να παύσει απότομα χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και μάλιστα σε περίοδο προσαρμογής.  Η πρακτική της καθήλωσης  εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα, που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν. Είναι δεδομένο ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους 27 φιλοξενουμένους έχουν βελτιωθεί. Ο προαυλισμός γίνεται όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες σε κήπο με ειδικές προδιαγραφές, ή στον ελεύθερο χώρο του Παραρτήματος. Καθημερινά γίνεται εργοθεραπεία και φυσιοθεραπεία, καθημερινά γίνεται ιατρικός έλεγχος και δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον  γίνεται έλεγχος ζωτικών σημείων. Οι γονείς έχουν την υποστήριξη ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού και όλου του προσωπικού, που επί  30 (ή και 41 χρόνια) χρόνια φροντίζει τα παιδιά τους, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Το κράτος βελτίωσε τη ζωή των φιλοξενουμένων, όπως έχει καθήκον και υποχρέωση.

Για την φαρμακευτική κάνναβη (σημεία από την ομιλία του Β. Αποστόλου στη Βουλή)

Παντού στον κόσμο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν στην αγορά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης για να αντιμετωπίσουν σχετικά προβλήματα υγείας και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του δυτικού εν γένει κόσμου, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει στην νομοθετική ρύθμιση για την παραγωγή και χρήση φαρμακευτικών προϊόντων από κάνναβη για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πασχόντων πολιτών. Στη χώρα μας δεν είναι  λίγοι οι ασθενείς που αναζητούν, με μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία είναι αλήθεια, να τα βρουν στην αλλοδαπή. Οφείλουμε λοιπόν σαν κράτος να ανταποκριθούμε κατά πρώτον σε αυτό το κοινωνικό αίτημα που αφορά το μεγαλύτερο αγαθό, την υγεία. Να μπορούν δηλαδή οι συμπολίτες μας που χρήζουν αγωγής με προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης να τα βρίσκουν σε τιμή προσιτή και όχι να ξοδεύουν περιουσίες για να τα εξασφαλίσουν. Όχι μέσα από αμφίβολης νομιμότητας διαδρόμους αλλά με την φροντίδα της ίδιας της πολιτείας.  Το δεύτερον είναι ότι, με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει όλο αυτό το διάστημα μελέτης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου, έχουμε διαπιστώσει τις  προοπτικές που διανοίγονται  στην οικονομία και την απασχόληση.
- Είναι θλιβερό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έλεγα η ηγεσία της, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι μεγάλο μέρος των συναδέλφων της δεξιάς παράταξης ασπάζεται  τη θέση που έχει πάρει για το νομοσχέδιο, απεδείχθη χωρίς θάρρος και αποφάσισε να ενδυθεί την κουτοπόνηρη προβιά του πολιτικάντη.  Αντί με θάρρος να υποστηρίξει ένα εγχείρημα που από τη μια θα δώσει λύση στην αγωνία τόσων ασθενών και από την άλλη θα τονώσει την οικονομία και θα βάλει δυναμικά τη χώρα μας σε μια νέα αγορά δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, έκρινε ότι θα ήταν πολιτικά ωφέλιμο να βρει καταφύγιο στην ποντικότρυπα των πιο φοβικών και συντηρητικών αντανακλαστικών.  

Για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία (σημεία από την απάντηση του Ν. Κοτζιά στη Ν. Μπακογιάννη)

- Έχουμε μια συμφωνία, η οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Είναι όμως μια συμφωνία που, εδώ και 10 χρόνια, δεν εφαρμόστηκε. Πέντε μήνες μετά από την υπογραφή της, εσείς ως κυβέρνηση δεν την είχατε φέρει για επικύρωση.  Αρνηθήκατε να υλοποιήσετε αυτή την απόφαση, η οποία είναι φάντασμα ουσιαστικά. Γιατί είναι φάντασμα; Διότι δεν εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις που οι ίδιες την υπέγραψαν. Γιατί δεν εφαρμόστηκε; Θα μπορούσατε να την είχατε φέρει για επικύρωση στη Βουλή, πριν πάει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Απ’ τη στιγμή που πήγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, η όλη υπόθεση βρέθηκε σε αδιέξοδο.
- Έχουμε τρεις επιλογές μπροστά μας: Η μία είναι να μακαρίζουμε μια συμφωνία που ουδέποτε επικυρώθηκε απ’ αυτούς που την υπέγραψαν και να πάμε και τα επόμενα 50 χρόνια έτσι, ώστε να μη μπορεί η Ελλάδα και κατά προέκταση και η Αλβανία ν’ αξιοποιήσουν την ΑΟΖ τους. Η δεύτερη είναι να προσπαθήσουν οι Αλβανοί, ν’ αποδεχθούμε εμείς τις αποφάσεις του Συνταγματικού τους Δικαστηρίου, πράγμα που δε γίνεται με τίποτα. Δε χάσαμε και καμιά σύγκρουση, ώστε να υποχρεωθούμε να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις Δικαστηρίων τρίτων κρατών. Και η τρίτη είναι να ζητήσουμε, αν υπάρχει τεχνική οδός, να διορθωθούν τεχνικά ζητήματα ή όχι.
- Δεν υπάρχει ούτε ένας προσωπικός μου συνεργάτης από το πολιτικό μου γραφείο και δεν υπάρχει κανένας μη υπηρεσιακός. Αυτό το λέω σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Διότι στο παρελθόν, είδαμε από τον κ. Γρυλλάκη, ο οποίος ήταν άνθρωπος της ΕΥΠ, να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ το Μακεδονικό, μέχρι τη διαπραγμάτευση που έγινε το 2014 για το σύνολο των συμφωνιών με την Αλβανία, η οποία έγινε από στέλεχος του κόμματός σας που δεν ήταν αρμόδιος υπηρεσιακός, για τα ζητήματα των σχέσεων με την Αλβανία και των ζωνών.
- Όσον αφορά την ενημέρωση των κομμάτων, ήλπιζα ότι είσαστε μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και θα ξέρετε ότι την επόμενη Τρίτη, δηλαδή σε πέντε μέρες από σήμερα, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Για την πράσινη ανάπτυξη (από την παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου )

·         Επενδύοντας στην πράσινη ανάπτυξη μπορούμε να έχουμε και κέρδη, και απασχόληση, αλλά χρειάζεται να δούμε τα εργαλεία που θα βοηθήσουν τον αναπροσανατολισμό των επενδύσεων.

·         Αν μείνουμε απλώς σε μια νοοτροπία υπερφιλελεύθερη, όπου απολυτοποιούμε μόνο το κέρδος και δεν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η επένδυση στην καινοτομία προκειμένου να δημιουργήσουμε συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος μορφές οικονομικής ανάπτυξης, τότε δεν κάνουμε τίποτα.

·         Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία, δείκτες βιωσιμότητας και σχήματα που να υπηρετήσουν τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσυπογράφοντας τη Συμφωνία του Παρισιού και συμφωνώντας με τους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ.


Για τις πρόσφατες επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας  (από τη συνέντευξη του Ν. Τόσκα)

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με διάφορα περιστατικά, που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Και αναφέρομαι στην αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί υπήρξαν αποτυχίες, υπήρξαν λανθασμένες ενέργειες υπήρξαν και αδράνειες ο οποίες καυτηριάστηκαν και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στους υπηρεσιακούς φορείς. Υπήρξε και σχεδιασμός και υπήρξαν και συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία, από μένα, στους υπηρεσιακούς φορείς ώστε να μη γίνουν αυτά που έγιναν. Από αύριο το πρωί θα υπάρχουν διακόσιοι επιπλέον αστυνομικοί,  οι οποίοι θα ελέγχουν και θα επιτηρούν και θα αστυνομεύουν κεντρικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας.  Αυτή είναι μια αρχική ενέργεια, καθώς το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα κάνουν πεζές περιπολίες.  Και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Για το Εθνικό Σχέδιο για τις Ψηφιακές Δεξιότητες (απάντηση του υπ. Διοικ. Ανασυγκρότησης στη ΝΔ)

Δεν μας προκαλεί έκπληξη η σημερινή δήλωση του αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, και της Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, γιατί μας έχουν συνηθίσει να αναφέρονται σε «Εθνικά Σχέδια» των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα οποία όμως έμειναν γράμματα κενά, χωρίς καν να ξεκινήσει η διαδικασία της υλοποίησής τους.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2015 που αναλάβαμε από την Κυβέρνηση Σαμαρά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από τον Απρίλιο 2014, όταν ανακοίνωσε ότι προχωρά στη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου για τις ψηφιακές δεξιότητες (σχεδόν είκοσι μήνες μετά δηλαδή), όχι μόνο δεν είχε συστήσει ως όφειλε την επιτροπή που προβλεπόταν αλλά ούτε καν είχε προχωρήσει σε κάποιου είδους προετοιμασία.
Αντίθετα, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης επί της δικής μας διακυβέρνησης, αποφάσισε να αποδεχτεί αμέσως την πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να εντάξει την Ελλάδα στην πρωτοβουλία για τον «Συνασπισμό για τις ψηφιακές δεξιότητες και τις ψηφιακές θέσεις εργασίας», προχωρώντας στην δημιουργία του «Εθνικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των ψηφιακών Δεξιοτήτων» στην χώρα μας. Ήδη, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του Εθνικού Σχεδίου, αυτό συμπεριελήφθη σαν απαραίτητη δράση στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019».

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων των ΕΠΑΛ (απόφαση του Υπουργείου Παιδείας)

Με απόφαση του Δημήτρη Μπαξεβανάκη, αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4386/2016. Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή γίνεται αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κατόχων τίτλων ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4386/2016 με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλων ειδικοτήτων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά προηγείται η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. από την αποφοίτηση των πρώτων μαθητών/τριών του νέου συστήματος (νέο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4386/2016), οι οποίοι θα αποκτήσουν πτυχίο τον Ιούνιο του 2018.

Για τις σχολικές βιβλιοθήκες (απόφαση του Υπουργείου Παιδείας)

Η νέα Υπουργική Απόφαση αποτελεί πολιτική πράξη-ορόσημο στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς συμπληρώνει ένα έλλειμμα δεκαετιών, που στέρησε τη δυνατότητα από το σύγχρονο σχολείο να απαντήσει στις ανάγκες που προέκυψαν από τις μεταβαλλόμενες εξελίξεις στις τεχνολογίες, τις επιστήμες και τις τέχνες.  Η Σχολική Βιβλιοθήκη, αξιοποιώντας τα μέσα που της παρέχουν οι νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας και το διαδίκτυο, βρίσκει πλέον τη θέση και το ρόλο της στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς δύναται να ενταχθεί σε ευρύτερα Δίκτυα Βιβλιοθηκών,  να συνδεθεί με τη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς και με τις Ακαδημαϊκές και Δημοτικές Βιβλιοθήκες.


Για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου (ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας)

Υπεγράφη από τον Γιώργο Σταθάκη, η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 48 εκατ ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες της χώρας. Η σύμβαση αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη δικτύων σε 16 πόλεις στις περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης..

Ενισχύσεις 1,9 εκατ. ευρώ στους Δήμους Αργιθέας, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κατερίνης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους
Ο  Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε  επιχορηγήσεις ύψους  1.881.362,40  ευρώ  σε δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: