ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


 Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων  (3/2022) που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, καιρικό σύστημα με την ονομασία "Bianca" (όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας), κινούμενο νοτιοανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από τη νύχτα του Σαββάτου (26-02-2022) στη χώρα μας. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Κυριακή (27-02-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες της Κυριακής στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, και βαθμιαία στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα και της Θράκης.

γ) Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Β. Δευτέρα (28-02-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

γ) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.

δ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Γ. Τρίτη (01-03-2022)

α) Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο σε  Φαρραί και Βασιλικό – Προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ερυμάνθου

 

 

Την ολοκλήρωση του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Φαρρών και Βασιλικού αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε σήμερα Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης με τον Δήμαρχο Ερυμάνθου Θεόδωρο Μπαρή.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,36 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και αφορά εργασίες κατασκευής αποχετευτικών αγωγών με τους οποίους θα ολοκληρωθεί το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο στους συγκεκριμένους οικισμούς. Συγκεκριμένα, στον οικισμό Φαρρών το συνολικό κεκλιμένο μήκος αγωγών θα είναι 2.931, 21 μέτρα και αντίστοιχα στον οικισμό Βασιλικού θα είναι 2.247, 15 μέτρα.

Στο πλαίσιο της εργολαβίας προβλέπεται να γίνουν εργασίες εκσκαφής και αντιστήριξης των πρανών, εγκυβωτισμού των σωληνών αποχέτευσης, κατασκευής φρεατίων και τεχνικών έργων αναμονής ιδιωτικών συνδέσεων, επίχωση των ορυγμάτων κ.α.

Δεδομένου ότι υπάρχει ετοιμότητα σύντομα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει και στην δημοπράτηση του έργου.

Με την ολοκλήρωση του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου εκτιμάται ότι θα προκύψουν  ουσιαστικά οφέλη που συνδέονται με τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξακολουθεί να αναπτύσσει αγαστή συνεργασία με τους  Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων με απώτερο στόχο να δρομολογούνται και να υλοποιούνται έγκαιρα ώριμα έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

 

Πρωτόκολλο συνεργασίας Περιφέρειας - ΕΦΕΤ για επίσημο έλεγχο τροφίμων  στην αγορά


 
Πρωτόκολλο συνεργασίας για το συντονισμό της δράσης των ελεγκτικών αρχών στον τομέα της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων πρόκειται να υπογράψουν το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων(ΕΦΕΤ). 

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Πάτρα υπό τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, συζητήθηκε το πλαίσιο της συνεργασίας με στόχο την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για την  προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών.

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος «η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να έχει σχέδιο που να μπορεί  να λειτουργήσει επ’ ωφελεία στη συγκεκριμένη περίπτωση της ασφάλειας και της προστασίας των προϊόντων, της υγείας και  των καταναλωτών.» Επίσης προέβαλε ως σημαντικό στοιχείο  πέραν της προστασίας του καταναλωτή και  την στήριξη των αγροτών - παραγωγών  οι οποίοι εφόσον παράγουν  καλά ποιοτικά προϊόντα, θα  απολαμβάνουν  και καλύτερες τιμές στην αγορά.

Στο πρωτόκολλο ειδικότερα επισημαίνεται ότι οι επίσημοι έλεγχοι θα  περιλαμβάνουν  εγκαταστάσεις και προϊόντα σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας (παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση και διάθεση). Ενδεικτικά οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, γάλακτος, αλιευμάτων, αυγών, ελαιολάδου,  φρούτων και λαχανικών, χυμών, δημητριακών, ζυμαρικών,  ξηρών καρπών, οίνου, ζύθου, ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικών, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κ.α.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Δ/ντής του ΕΦΕΤ  Νίκος Νιφόρας, ο Γενικός Δ/ντής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κόλλαρης, ο  προϊστάμενος Δ/νσης  Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας  Αργύρης Αγγελόπουλος,  ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας - Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Χαρά Οικονόμου και ο Διδάκτωρ κτηνίατρος Δημόσιας Υγείας  Ελλάδας, Κώστας Μήλιος.

 

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «GRASPINNO PLUS»  

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Ηλείας, εταίροι του έργου «GRASPINNO PLUS» (Πρόγραμμα INTERREG MED), διοργάνωσαν διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, την Παρσκευή 18 Φεβρουαρίου 2022.

Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο απευθυνόταν σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, περιλαμβανομένων Δημοσίων Φορέων, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συστάδων (clusters) και δικτύων, που ενδιαφέρονται για τις πράσινες ηλεκτρονικές προμήθειες με έμφαση στους τομείς της Πράσινης Ανάπτυξης, της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση στην χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «GRASPINNO PLUS».

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τους στόχους και τις δράσεις του «GRASPINNO PLUS», εκπαιδεύτηκαν στην χρήση των εργαλείων και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «GRASPINNO PLUS» από την Τεχνική Ομάδα του έργου, είχαν την ευκαιρία να εγγραφούν στις βάσεις δεδομένων και να επωφεληθούν από το δίκτυο του έργου. Οι Δημόσιοι Φορείς προετοιμάστηκαν για δοκιμαστικούς διαγωνισμούς και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εξοικειώθηκαν με το πώς μπορούν να προσθέσουν τα προϊόντα τους στις Μεσογειακές βάσεις δεδομένων καταγράφοντας τα σχετικά πράσινα κριτήρια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, τόνισε τη σημασία των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους δημόσιους φορείς. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο αποδεικνύεται και μέσα από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συνεχίζει να συμμετέχει». Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και αξιολογεί θετικά τους προμηθευτές που πληρούν πράσινα κριτήρια με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας από τις διαγωνιστικές διαδικασίες».

Την εκδήλωση χαιρέτισε, ο Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η διάχυση του συγκεκριμένου έργου και των εργαλείων που αυτό προσφέρει, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το νέο περιβάλλον του έργου για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις. 

Η Μαρίνα Κούτα παρουσίασε το έργο «GRAPSINNO PLUS» και τους στόχους του, η Αναστασία Ζαχαροπούλου από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρουσίασε το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις» (ΠΔΣ) και προώθησε το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο για τις ΠΔΣ προσδίδοντας ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Επίσης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντας για το Πιστοποιημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα στο ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ που προσφέρεται για την επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με τις ΠΔΣ.

Ο Βασίλειος  Κόκκινος από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου «GPP4Growth» επισημαίνοντας πως στην παρούσα φάση στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιείται μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ΠΔΣ, η Κωνσταντίνα  Μαρούση ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα εργαλεία του έργου «GRASPINNO PLUS» για Δημόσιους Φορείς και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία τα ερωτήματα των συμμετεχόντων που προέκυψαν από τις τοποθετήσεις απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

 

 Το αποτύπωμα του Covid 19 στη ζωή και την υγεία - Εκδήλωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Πάτρας

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο Ρευματοπαθών Πάτρας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για  ζητήματα που αφορούν την ευπαθή ομάδα των Ρευματοπαθών και γενικώς των χρόνια πασχόντων ασθενών, πραγματοποιεί  υβριδική (εξ’αποστάσεως και διά ζώσης) ενημερωτική  ημερίδα με θέμα:

«2020 – 2022 : Το αποτύπωμα του Covid 19 στη ζωή και την υγεία»

Στην εκδήλωση που  αφιερώνεται στη μνήμη της Ουρανίας Σκαμπαρδώνη, μέλος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας, θα μιλήσουν έγκριτοι επιστήμονες για την επίδραση της πανδημίας στην σωματική και ψυχολογική  υγεία των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 στο ξενοδοχείο «MY WAY HOTEL».

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος δήλωσε σχετικά: «Η  πανδημία του κορωνοϊού μοιάζει να δοκιμάζει ακόμα περισσότερο σήμερα μετά από δύο χρόνια τις αντοχές του υγειονομικού μας συστήματος αλλά και της κοινωνίας εν γένει. Ο κορωνοϊός έθεσε τους δικούς του κανόνες, αυτός προσδιόρισε την άμυνά μας, αυτός μετέβαλε την κανονικότητά μας , ανέτρεψε συνήθειες και παραδόσεις. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η μοναδική λύση για να ξεφύγουμε από αυτό τον εφιάλτη είναι ο εμβολιασμός. Ακολουθούμε την αλήθεια της επιστήμης και όχι την παραπληροφόρηση ενός δικτύου που στηρίζεται σε σκοπιμότητες, και επιδεικνύουμε ενσυνείδητη υποταγή στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην άσκηση υπευθυνότητας, και στην ανάδειξη των αντανακλαστικών μιας υπεύθυνης κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: