ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Π.τ.Δ.: Ο σεβασμός των συνόρων είναι η βάση για φιλία με την Τουρκία


Σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου, έστειλε σήμερα από την Νίσυρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.


Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο ΠτΔ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι’ αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία».

Αυτά ήρθαν ως απάντηση από τον Τούρκο εκπρόσωπουν του Υπ.Εξ. που νωρίτερα είχε καλέσει τον Πτ.Δ:

«Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφεύγει τη ρητορική, η οποία δεν ταιριάζει στο αξίωμά του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει άσκοπη ένταση».

Οι δηλώσεις του Χαμί Ακσόι αναφέρονται σε δηλώσεις που είχε κάνει ο ΠτΔ κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δυσαρεστημένη η Τουρκία από την προσφυγή στην ΕΕ

Στο μεταξύ ενώ από πλευρά Τουρκίας έχει δηλωθεί ότι δεν προκύπτει θέμα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών της Ελλάδας με αυτούς της Τουρκίας που έχουν καταφύγει στην χώρα μας,  ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στην Μπιναλί Γιλντιρίμ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης είπε ότι: «Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα».

Ανέφερε επίσης ότι "έχει πλέον καταστεί συνήθεια να μεταφέρεται κάθε θέμα που αφορά την Τουρκία στην ΕΕ για στήριξη από αυτήν. Τέτοιες και παρόμοιες πρωτοβουλίες ούτε δυσχεραίνουν καθόλου αλλά ούτε και βελτιώνουν τις σχέσεις μας με την ΕΕ".


Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie

Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, είχε δηλώει από την πλευρά του ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».



Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: