ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Η κυβέρνηση απαντάει με «καλάθια» και κύπελλα περιόδου

Ράνια Θρασκιά: Καμία λύση, καμία πρωτοβουλία -  Η κυβέρνηση απαντάει με «καλάθια» και κύπελλα περιόδου στο υψηλό κόστος των προϊόντων εμμήνου ρύσεως


 Καμία λύση, καμία πρωτοβουλία -  στο υψηλό κόστος των προϊόντων εμμήνου ρύσεως, τονίζει η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Θρασκιά!

Ράνια Θρασκιά βουλεύτρια Α` Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Τα «καλάθια» και τα «κύπελλα» της κυβέρνησης

Καμία λύση, καμία πρωτοβουλία: Η κυβέρνηση απαντάει με «καλάθια» και κύπελλα περιόδου στο υψηλό κόστος των προϊόντων εμμήνου ρύσεως και την επιδείνωση της οικονομικής, ψυχοσωματικής και κοινωνικής ευπάθειας γυναικών και νέων κοριτσιών

Στις αρχές του μήνα, κατέθεσα στη Βουλή ερώτηση (την με αριθμ. πρωτ. 3127/09.02.2024), τονίζοντας το υψηλό κόστος των προϊόντων εμμήνου ρύσεως που πλήττει σημαντικά τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκα σε έρευνες που επιβεβαιώνουν την απουσία από το σχολείο τουλάχιστον 10.000 κοριτσιών νεαρής ηλικίας που δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία είδη πρώτης υγιεινής, καθώς και την οικονομική αδυναμία οικογενειών να ανταποκριθούν στο κόστος αυτών των προϊόντων. Επισήμανα δε ότι δεν είναι λίγα τα κορίτσια που δεν έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης στους αρμόδιους γιατρούς για τη διερεύνηση τυχόν προβλημάτων σχετιζόμενων με την αναπαραγωγική και σεξουαλική τους υγεία. Αλλά κι ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα μεγεθύνονται για τα άτομα με αναπηρίες, καθώς δεν έχουν ίση πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και τους πόρους που χρειάζονται για τη σωστή υγιεινή της περιόδου. Γι’ αυτό και καλούσα τον Υπουργό Ανάπτυξης να απαντήσει τι θα κάνει για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς (όπως δωρεάν παροχή ειδών πρώτης ανάγκης κι υγιεινής, κ.ά.).

Ως απάντηση λοιπόν ο κ. Σκρέκας μου διαβίβασε το με αριθμ. πρωτ. 14576/20-02-2024 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, στο οποίο με έκπληξη διάβασα ότι οι σερβιέτες και τα ταμπόν έχουν ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» κι ότι έχει τεθεί για αυτά «πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων […] κατά τη διάρκεια της οξείας παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης», παροτρύνοντας μάλιστα το γυναικείο φύλο να αλλάξει συνήθειες (μειώνοντας έτσι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα!) και να αρχίσει να κάνει χρήση κυπέλλων περιόδου.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι «είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, αλλά και παρότρυνση προς την αγορά, προκειμένου να αναπτυχθούν νέα προϊόντα με δυνατότητα ασφαλούς επανάχρησης* με διττό σκοπό: αφενός την εξασφάλιση οικονομικότερων και πολλαπλώς επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων εμμήνου ρήσεως και, αφετέρου, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, και άρα των απορριμμάτων, που προέρχονται από την ευρεία εφαρμογή των προϊόντων εμμήνου ρύσεως μίας χρήσης», με την επεξήγηση του αστερίσκου ότι τέτοια ενδεικτικά προϊόντα είναι «τα κύπελλα περιόδου (period cups) τα οποία είναι σήμερα διαθέσιμα και στην Ελλάδα, τα οποία έχουν δυνατότητα ασφαλούς πολλαπλής επανάχρησης και διάρκεια ζωής περί τα 10 έτη».

Καμία λύση για τις αυξήσεις στα προϊόντα περιόδου, εν μέσω οξείας κρίσης του κόστους διαβίωσης. Κανένα ενδιαφέρον για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η κακή υγιεινή της περιόδου στη σωματική και ψυχική υγεία. Καμία πρωτοβουλία για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε γιατρούς. Και φυσικά καμία ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία. Καμία πρόθεση εντέλει για τη στήριξη του γυναικείου φύλου και την αποστιγματοποίηση της εμμήνου ρύσεως. Με τη «φτώχεια περιόδου» προ των πυλών, στο υψηλό κόστος των προϊόντων εμμήνου ρύσεως και την επιδείνωση της οικονομικής, ψυχοσωματικής και κοινωνικής ευπάθειας των γυναικών και των νέων κοριτσιών, η κυβέρνηση απαντάει με «καλάθια» και κύπελλα περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: