ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ευχάριστη έκπληξη η πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάπτυξης

«Αδιαμφισβήτητα η πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα δε που αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού» αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Όπως σημειώνει, «είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια, να αυξάνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πολύ περισσότερο από τις αρχικές προτάσεις και να υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιοποίησης. Υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες, και πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση.

Θα περιμένουμε την έκβαση της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να δούμε τις τελικές αποφάσεις».

«Σε κάθε περίπτωση», συνεχίζει ο Ευκλ. Τσακαλώτος, «οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ ενός πιο θαρραλέου προγράμματος «γέφυρα», όπως αυτό που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Μένουμε Όρθιοι 2», για να είναι σε καλύτερη θέση η οικονομία και η κοινωνία να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης

Το πολυαναμενόμενο σχέδιό της για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πρωτόγνωρη ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ε.Ε. αποκάλυψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για την Επιτροπή το νέο ταμείο θα πρέπει να φτάσει το ποσό των 750 δισ. και να προστεθεί στον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος -σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση της Επιτροπής που κατατέθηκε επίσης χθες- θα έχει ύψος 1,1 τρισ.

Η βασική καινοτομία του νέου εργαλείου ανάκαμψης έγκειται στο ότι η Επιτροπή θα είναι αυτή που θα προσφύγει στις αγορές προκειμένου να μαζέψει αυτά τα χρήματα εξ ονόματος όλων των κρατών - μελών, τα οποία θα διανείμει στις χώρες της Ε.Ε. μέσω επιδοτήσεων (500 δισ.) και μέσω δανείων (250 δισ.)

Από τον προσεχή Οκτώβριο θα είναι δυνατή η υποβολή
 
Από τον προσεχή Οκτώβριο θα είναι δυνατή η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πρώτων εθνικών σχεδίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα σχέδια των χωρών - μελών θα πρέπει να παρουσιάζουν τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έως το 2024.
Η υποβολή τους -πέραν των πρώτων σχεδίων που θα είναι δυνατή από φέτος για να επιταχυνθεί η παροχή στήριξης- θα γίνεται έως τις 31 Απριλίου του 2021 και του 2022.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις «θα πρέπει να δίνουν έμφαση στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στη μετάβαση σε μία πράσινη και ψηφιακή οικονομία».

Όπως τονίζεται «η Επιτροπή θα αξιολογεί τα σχέδια με βάση διαφανή κριτήρια και θα αποφασίζει για τη χρηματοδοτική βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα - μέλος (με τη μορφή επιχορήγησης και, εφόσον ζητηθεί, δανείου). Οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα εκταμιεύονται σε δόσεις με την ολοκλήρωση κάποιων ορόσημων και στόχων που θα καθορίζονται από τις χώρες - μέλη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: