ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Τίμησαν την μνήμη των πατριωτών, με απόντα το Δήμαρχο

Στο μέσον της φωτογραφίας η αναθηματική στήλη, που φιλοτέχνησε ο Πατρινός γλύπτης Στάθης Λεοντής. Είναι ο ίδιος καλλιτέχνης που έπειτα από Πανελλήνιο Καλλλιτεχνικό Διαγωνισμό, ανέλαβε την κατασκευή του υπερμεγεθούς ανδριάντα, που είναι ανεγερμένος στην θέση Σκοποβολή, στην μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ, που εκτελέστηκαν εκεί στα χρόνια του Εμφυλίου. Μνημείο που για την κατασκευή του συνέβαλαν οι δημοτικές Αρχές Καράβολα, Φλωράτου και Φούρα.






75 χρόνια από τη λήξη του πολέμου, ο Δήμος Πατρέων έκανε Αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας προς τιμήν των εκτελεσμένων από τους Ναζί στο κτήμα του Γ. Μουρτζούχου κατά τα έτη 1943-1944!




Τιμή στους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

Τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας, που εντοιχίστηκε στο πέτρινο Μνημείο προς τιμήν των εκτελεσμένων πατριωτών από τους ναζί κατά τα έτη 1943 και 1944, πραγματοποίησε χθες ο Δήμος Πατρέων, στην είσοδο του πρ. κτήματος Μουρτζούχου, εκεί που θυσιάστηκαν και θάφτηκαν επί τόπου, δεκάδες επώνυμων και ανώνυμων πατριωτών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, αλλά και μελών της βρετανικής Διασυμμαχικής αποστολής από την Πάτρα και τις γύρω περιοχές, μη εξαιρουμένων  Γερμανών και Ιταλών αντιφασιστών.

Ο αντιδήμαρχος Χρ. Κορδάς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του αντιδημάρχου έργων Χρ. Κορδά, ο οποίος ανέφερε πως το μνημείο από πέτρα, είναι κατασκευασμένο από τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά αναγνώρισε πως στο μέλλον θα επεκταθεί για να λάβει προφανώς την δέουσα επισημότητα, ξεφεύγοντας από την υπέρμετρη λιτότητα, αφού αφορά τόπο-θυσιαστήριο αγωνιστών, των επικών χρόνων της Εθνικής Αντίστασης, στον οποίο έρευσε άφθονο αίμα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον φασιστικό και τον ναζιστικό δεσμό.

Στα χέρια του αντιδημάρχου υπάρχει ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων των εκτελεσμένων και ελπίζεται ότι θα ληφθεί υπόψη για την αναγραφή τους σε μαρμάρινη πλάκα

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών από τις αντιστασιακές οργανώσεις την ΠΕΑΕΑ, τον ΣΦΕΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, τα κόμματα της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που τίμησαν τις θυσίες των αγωνιστών με την παρουσία τους, από τις νεολαίες των δύο κομμάτων, τους εκπροσώπους του Ανατολικού Διαμερίσματος, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παμμικρασιατικό, που έδωσε παρών σε συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε στην πλατεία Προσφυγικών για το Μπλόκο Προσφυγικών και γύρω συνοικιών το 1943, την δημοτική παράταξη ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ και άλλους συλλόγους.

Ο αντιδήμαρχος Διον. Πλέσσας.
Στην συνέχεια την απουσία του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη αναπλήρωσε ο αντιδήμαρχος Διον. Πλέσσας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του αντιφασιστικού αγώνα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και παραλληλίζοντας την εποχή εκείνη  με το σήμερα, έφθασε έως τις μέρες μας, όπου αισθάνθηκε την ανάγκη να ευθυγραμμίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις πριν λίγα λεπτά  είχε καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών και με παρόντα αρκετά μέλη του, με την απούσα ΝΔ, για την οποία είπε ότι συνεχίζει την ίδια πολιτική από κει που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας δυσφορία.

Ο γλύπτης Στάθης Λεοντής.
Τέλος στην κατασκευή του μνημείου αναφέρθηκε ο γλύπτης Στάθης Λεοντής, που ανάλαβε αφιλοκερδώς την φιλοτέχνηση της αναθηματικής πλάκας, αναφέροντας πως μετά από 75χρόνια ο Δήμος Πατρέων τιμά τους πατριώτες που έπεσαν από τα βόλια των καταχτητών.









Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσμένους στο Μπλόκο Προσφυγικών και γύρω συνοικιών



Ενωρίτερα σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:

Ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Ανατολικό Διαμέρισμα διοργανώνουν στον προαύλιο χώρο του Ανατολικού Διαμερίσματος (Εγλυκάδος 98), την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στις 4 Δεκέμβρη του 1943, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο κτήμα Μουρτζούχου.

Στις 11.30 το πρωί, στον τόπο της εκτέλεσης, απέναντι από τα γραφεία του Ανατολικού Διαμερίσματος στο λιτό μνημείο που διαμορφώθηκε δίπλα στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς του λαού, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσει ομιλία από τον εκπρόσωπο του Δήμου.

ΕΝΩΡΙΤΕΡΑ και συγκεκριμένα στις 10 το πρωί, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος διοργανώνει εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας, για να τιμήσει τους εκτελεσθέντες, από τους ναζί αγωνιστές, στο μπλόκο των Προσφυγικών, με την παρουσία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο από το Παιδικό Τμήμα και το Τμήμα Πόντου του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωπος του Παμμικρασιατικού, αντιστασιακοί και συγγενείς των εκτελεσμένων και η εκδήλωση θα κλείσει με κατάθεση στεφανιών.

Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί πορεία και δρόμος θυσίας, από την Πλατεία Ελευθερίας, στο κτήμα Μουρτζούχου, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση τιμής και μνήμης του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: