ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Εν εξελίξει ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης



Ο Μητσοτάκης εν μέσω τουρκικών προκλήσεων, χρησιμοποιεί τα ελληνοτουρκικά για να λύσει τα εσωκομματικά του!

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει δυστυχώς να εκμεταλλευθεί τα ελληνοτουρκικά για να λύσει τα εσωκομματικά του.
Η επιλογή της εφημερίδας «Τα Νέα», ιδιοκτησίας γνωστού υποστηρικτή του κ. Μητσοτάκη, να αλλοιώσει τον τίτλο του άρθρου του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για τα ελληνοτουρκικά για να πλήξει έναν άλλον πρώην Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, επιβεβαιώνει το εν εξελίξει ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης με φόντο τη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Καλό θα είναι ο κ. Μητσοτάκης να λύσει τα εσωκομματικά του σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο πέραν των κρίσιμων εθνικών θεμάτων και να μην κάνει το πρόβλημα της ΝΔ πρόβλημα της χώρας.
Την ίδια ώρα, η διαρροή των κανόνων εμπλοκής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε όλες τις κυριακάτικες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, δείχνουν δυστυχώς πως η κυβέρνηση εξετάζει μέχρι και μείζονα εθνικά θέματα με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας.
Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν πολύ σοβαρό ζήτημα για να χρησιμοποιούνται για επικοινωνιακές πομφόλυγες και ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της προσφυγής στη Χάγη;
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση της ΜΟΝΗΣ διαφοράς που υφίσταται μεταξύ των χωρών μας βάσει του διεθνούς δικαίου – της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ - είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως προτείνουμε στην Τουρκία από το 2016 που έγινε ο τελευταίος γύρος.  
Εάν οι συζητήσεις αυτές εκκινήσουν και φανεί ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε συνομιλίες με την Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη βάσει συνυποσχετικού. 
Προσφυγή στη Χάγη εν μέσω έντασης, προκλήσεων και κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, όπως έχει εκφραστεί από στελέχη της ΝΔ (σύμβουλος Μητσοτάκη κ. Ντόκος, Γιάννης Λοβέρδος κλπ);
Ο όρος συνεκμετάλλευση έχει μπει εκ του πονηρού στη δημόσια συζήτηση και σε λάθος στιγμή, με αποτέλεσμα να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. 
Στόχος μας πρέπει να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, αφού πρώτα αντιμετωπιστεί και αποκλιμακωθεί αυτή η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι στην καλύτερη περίπτωση άκαιρη, στην χειρότερη επικίνδυνη. 

Πώς σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία;
1. Παρά τους πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε για ακόμη μία φορά σε καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική παραβατικότητα. Είναι καλοδεχούμενες και επιβεβλημένες, ωστόσο δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων αλλά στη φάση των αποτρεπτικών κυρώσεων, τις οποίες υποστήριξαν οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Κυρώσεων που θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καθώς η ρητή απειλή της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις στο πεδίο που ορίζει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη, πλήττει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων προς την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές ενημερώσεις. Ελπίζουμε τουλάχιστον, οι διαρροές πως ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα νέου πλαισίου κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, να προμηνύουν αλλαγή στάσης, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
2. Είναι θετικές οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με το προσφυγικό και ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις και συμψηφισμοί. Η διακήρυξη της εγκατάλειψης της γραμμής που είχε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι - έστω και αργά - ιδιαιτέρως σημαντική.
3. Αναμένουμε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον θα οδηγήσει σε μία επανεκκίνηση ενεργειών και πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση νέας συνάντησης 3+1 (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο) και κυρίως για ενεργή στήριξη από τις ΗΠΑ του αγωγού EastMed, ο οποίος περνά από την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.
4. Είναι θετικές οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με το προσφυγικό και ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις και συμψηφισμοί. Η διακήρυξη της εγκατάλειψης της γραμμής που είχε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι - έστω και αργά - ιδιαιτέρως σημαντική.
5. Αναμένουμε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον θα οδηγήσει σε μία επανεκκίνηση ενεργειών και πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση νέας συνάντησης 3+1 (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο) και κυρίως για ενεργή στήριξη από τις ΗΠΑ του αγωγού EastMed, ο οποίος περνά από την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: