ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Συμφωνήσαμε με τον Μητσοτάκη λέει ο Ερντογάν!



Να λύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου. Τι είδους συμφωνία έγινε, που δεν την γνωρίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτε καν η αξιωματική αντιπολίτευση;

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  Έλλειμμα εθνικής στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Συμφωνήσαμε με τον Κυριάκο μητσοτάκη να λύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτώμενος σχετικά με την συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Φαίνεται πως βρισκόμαστε σε μάια ακόμη φάση της ΙΧ εξωτερικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Θεός να βάλει το χέρι του στα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται με αναφορά στο Αιγαίο! 

Ειδικότερα ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έξοδό του από τη προσευχή της Παρασκευής, είπε για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πότε θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας ότι «Θα πραγματοποιήσουμε το  Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο στις αρχές του επόμενου έτους».

Και πρόσθεσε επίσης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Επικοινωνιών του προέδρου της Τουρκίας ότι «επί του παρόντος, ο κ. Τσαγατάι, που είναι ο πρέσβης μου, συνεχίζει τις συναντήσεις του με την ομόλογό του. Ως αποτέλεσμα των συναντήσεών τους πιθανότατα θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στις αρχές του επόμενου έτους. Κυρίως στην συνεδρίαση του Συμβουλίου θα τεθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο. Ο κ. πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα και θα λύσουμε τα προβλήματα». 

Παράλληλα ο Ερντογάν ερωτώμενος για τα τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών είπε ότι «δώσαμε βάρος τόσο σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο όσο και τις ορισμένες γνωστές δυσκολίες στο Αιγαίο. Και ο πρωθυπουργός μάς δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα».

Σημειώνεται πάντως ότι εάν κρίνουμε από την γραφή Ερντογάν η λύση που μαγειρεύεται εδώ και καιρό στο Αιγαίο, δεν φαίνεται να ε΄λιναι αυτή που εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Μάλον νγια συνδιαχείριση της θάλασσάς μας φαίνεται να μοιάζει. 


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  Έλλειμμα εθνικής στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει είτε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις δηλώσεις Ερντογάν, είτε να πει στον ελληνικό λαό εάν ανέτρεψε την πάγια εθνική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία και μόνο ελληνοτουρκική διαφορά, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει το δημοσίευμα

του Reuters περί επικείμενης συνάντησης με αντικείμενο την έναρξη συζητήσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Ειδικότερα, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν περί «κάποιων γνωστών ζητημάτων στο Αιγαίο» τα οποία ισχυρίζεται ότι ο κος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση τους στην Νέα Υόρκη δεσμεύθηκε ότι «θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι», συνιστούν μια ακόμη επιβεβαίωση για το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία χαρακτηρίζει την ΙΧ εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Για άλλη μια φορά, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται εν κρυπτώ και συλλαμβάνεται ‘’με την γίδα στην πλάτη’’ όσον αφορά την αδιαφάνεια με την οποία ασκεί εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει επιτέλους τα κακοστημένα επικοινωνιακά της σόου και να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά, θέτοντας με σαφήνεια τις απαραίτητες κόκκινες γραμμές έναντι της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης και επιθετικής παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».​

Δεν υπάρχουν σχόλια: