ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Σχέδιο νόμου για τον Πολιτισμό

 

 

«Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό»

 

Η Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Πολτισμού Κ. Μάλαμα: Σήμερα δεν ανατέλλει μια καλύτερη μέρα για την κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα.

·        Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διαφωνεί με αυτό το νομοθέτημα.

·        Το νομοσχέδιο καταργεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, του φορέα που στήριζε μέχρι σήμερα την τέχνη της κινηματογραφίας και στη θέση του δημιουργεί μια Ανώνυμη Εταιρεία, τη «Δημιουργική Ελλάδα Α.Ε.». Στόχος αποκλειστικά η προσέλκυση επενδύσεων στον οπτικοακουστικό κλάδο. Είναι λάθος. Η κινηματογραφία, με άλλα λόγια, γίνεται επενδυτικό σχέδιο, ενώ τα πολιτιστικά κριτήρια απουσιάζουν κυριολεκτικά.

·        Ακόμη κι αυτή η οπτική είναι άκρως κρατικοδίαιτη. Ευνοούνται τα μεγάλα συμφέροντα της οπτικοακουστικής αγοράς, ευνοούνται οι πολυεθνικές εταιρείες που θα έρθουν για να τις πληρώσετε, για να τις δανείσουν οι ελληνικές τράπεζες και τελικά να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ στη χώρα. Τα δημιουργικά κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις απουσιάζουν εντελώς.

·        Απαγορεύεται η συμμετοχή συλλογικών φορέων του κινηματογράφου στη γενική συνέλευση της νέας εταιρείας. Να επιτρέψετε και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης των δημιουργών στη γενική συνέλευση της «Δημιουργικής Ελλάδας Α.Ε.». Σας το ζητάνε οι φορείς.

·        Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε το εργαλείο του cash rebate. Εσείς το καταστρέφετε. Το χρεώσατε με «άνοιγμα» 90 εκατομμύρια. Το «παγώνετε» για τουλάχιστον πέντε μήνες. Συνεπώς μέχρι τη νέα σεζόν δεν θα χρηματοδοτήσετε νέα πράγματα, νέες ταινίες. Και στη συνέχεια, θα μοιράζετε όλα αυτά τα εκατομμύρια με υπουργικές αποφάσεις.

·        Πλήρης η αδιαφάνεια στη διαδικασία επιλογής των επενδυτικών σχεδίων, απουσία κριτηρίων και σωρεία υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν τα πάντα μέσα στον νόμο ανά πάσα στιγμή.

·        Πρέπει να αποτυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια το θέμα των πόρων του νέου φορέα. Δεν μας δώσατε αυτά τα στοιχεία, ενώ σας τα ζητήσαμε στην επιτροπή. Το 1,5% για τον ελληνικό κινηματογράφο θα αποδίδεται; Γιατί δεν εισάγετε ρητά το άρθρο αυτό μέσα στον νόμο; Το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης εισπραξιμότητα θα έχει και πόσο θα έχει; Γιατί δεν ξεκαθαρίζεται αυτό μέσα στον νόμο; Ποιοι τελικά θα είναι οι πόροι και πού θα κατευθύνονται; Όλα αυτά θα έπρεπε με απόλυτη σαφήνεια να αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο.

 

ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

·        Αλλάζετε την ταμπέλα σε έναν φορέα που κουβαλάει μεγάλα βάρη και φοβόμαστε ότι χρησιμοποιείται το βιβλίο ως πρόσχημα για να σκεπάσει το Υπουργείο Πολιτισμού την αποτυχημένη διαχείριση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

·        Οι φορείς σας λένε ότι ο φορέας αυτός δεν έχει τις διαχειριστικές δυνατότητες να αναβαθμίσει την εθνική πολιτική για το βιβλίο. Πολύ πολύ μικρή μειοψηφία οι εκπρόσωποι του βιβλίου. Σας λένε ότι η μεταρρύθμισή σας είναι σε λάθος κατεύθυνση. Εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε έναν σχεδιασμό που γίνεται ερήμην των ανθρώπων του βιβλίου.

 

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΚΡΟΠΟΛ

·        Φορτώνετε και άλλους διορισμούς επάνω σε έναν φορέα που δεν λειτουργεί και κυρίως κάνετε ότι δεν βλέπετε την αποτυχία σας όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά το ΑΚΡΟΠΟΛ. Από κόμβο σύγχρονου πολιτισμού που λέγατε ότι θα το κάνετε, το έχετε μετατρέψει σε ένα κτήριο - «φάντασμα».

·        Πρέπει να αποσύρετε όλο το κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά το Ακροπόλ και να προσέλθετε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σε δημόσιο απολογισμό του τι έχει πάει στραβά με το ΑΚΡΟΠΟΛ, γιατί δεν μπορέσατε επί τέσσερα χρόνια να το λειτουργήσετε και γιατί ρημάζει. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σας δώσουμε λευκή επιταγή στο θέμα του ΑΚΡΟΠΟΛ ούτε στο ελάχιστο.

 

Τέλος:

·        Δεν υπάρχει ούτε μία μέριμνα για την εργασιακή ασφάλεια των ανθρώπων που δουλεύουν πίσω από τη σκηνή.

·        Αυτό για εμάς δεν είναι αποδεκτό και δεσμευόμαστε απέναντί τους ότι στο άμεσο επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε μια δέσμη προτάσεων που να τους αφορά. Ο σύγχρονος πολιτισμός δεν μπορεί να είναι μια εργασιακή ζούγκλα για τους πολλούς και βροχή εκατομμυρίων για τους λίγους. Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτήν την κανονικότητά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: