ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΡΑΠ και Αγωνιζόμενοι Πολίτες στην έκθεση Λάζαρη



Σχετικά με την αξιόλογη έκθεση του Ιστορικού Βασ. Λάζαρη, την οποία επισκέφθηκαν δύο δημοτικές παρατάξεις, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, όπου φιλοξενείται, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία εμμέσως καλούνται οι Πατρινοί πολίτες να την επισκεφθούν για να αντλήσουν πολύτιμα διδάγματα από μία ιστορική εποχή της πόλης, κατά την δεκαετία από τον Μεσοπόλεμο, την δικτατορία Μεταξά και μέχρι τον τετραετή αντιφασιστικό αγώνα:
«Αντιπροσωπεία των δημοτικών παρατάξεων ΡΑΠ –Πάτρα Ανθρώπινη πόλη και ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αποτελούμενη από τους Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, Ουρανία Μπίρμπα, Κώστα Μαλαμή και Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, επισκέφθηκε την έκθεση «Αχαΐα 1934-1944  Δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων» η οποία φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. 

Η έκθεση βασίζεται κυρίως σε ντοκουμέντα από το αρχείο του ιστορικού, συγγραφέα και φιλόλογου Βασίλη Λάζαρη  τα οποία συμπληρώνονται από προσφορές φορέων, ιδρυμάτων αλλά και ιδιωτικών συλλογών. Σπάνια χειρόγραφα, φωτογραφίες  και απόρρητα επίσημα έγγραφα από τα χρόνια του μεσοπολέμου, μέχρι και την απελευθέρωση από το γερμανο-ιταλικό ζυγό, τον Οκτώβριο του 1944, παρουσιάζουν ένα άγνωστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας της Πάτρας και της Αχαΐας μιας δύσκολης εποχής αγώνων και ελπίδων.
Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο αρχαιολόγος Ιωάννης Μόσχος ο οποίος κινήθηκε με σεμνότητα, επιλέγοντας κυρίως γήινα χρώματα,   ενώ την εικόνα συμπλήρωνε η συγκίνηση από την μαγνητοφωνημένη αφήγηση του ερευνητή.
Η έκθεση με σπαράγματα μιας ταραγμένης αλλά ελπιδοφόρας περιόδου,  του Β. Λάζαρη, είναι μέσο  μετάδοσης αξιών στη συλλογική μνήμη και ιδιαίτερα στη νέα γενιά που την έχει ανάγκη».
Διαρθρώνεται σε έξι μεγάλες ενότητες

Η Διάρκεια έκθεσης θα διαρκέσει έως 13/3/2018, καθημερινά 08:00-15:00 (εκτός Δευτέρας). Είσοδος ελεύθερη.

Η δεκαετία 1934-1944 υπήρξε για την Ελλάδα μία ταραγμένη περίοδος, που σημαδεύτηκε από πολυάριθμα ιστορικά γεγονότα, πολυσήμαντα για τη νεώτερη ελληνική ιστορία και με συνέπειες στη μεταπολεμική εξέλιξη της χώρας. Η Στ΄ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων, αξιοποιώντας πολύτιμες συνεργασίες για τη συγκέντρωση του εκθεσιακού υλικού, παρουσιάζει ένα άγνωστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας μιας δύσκολης εποχής.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι μεγάλες ενότητες: η δικτατορία του Μεταξά, ο ελληνο-ϊταλικός πόλεμος, η γερμανική επίθεση, η Κατοχή, η αντίσταση και η απελευθέρωση.

Ζητούμενος στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη των ιστορικών χαρακτηριστικών της περιόδου και παράλληλα η προβολή του αρχειακού υλικού και των πληροφοριών που προσφέρουν. Συνοδευτικά κείμενα του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη, επιμέρους πληροφορίες για το εκτιθέμενο υλικό και ψηφιακά εποπτικά μέσα συμπληρώνουν την εικόνα και ερμηνεύουν κατατοπιστικά τόσο τα εκθέματα όσο και τα ιστορικά γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: