ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Για τους εκτελεσμένους του Γηροκομείου Πάτρας



«Σας ευχαριστούμε που κάνατε το δρόμο να παρευρεθείτε στη σημερινή εκδήλωση της Περφέρειας Αχαϊας – του συλλόγου  "Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη" και του συλλόγου Παναγιάς Γηροκομίτισας.
 Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής για τους 125 αγωνιστές που εκτελέστηκαν εδώ.
Στο χώρο αυτό, το επίσημο κράτος της δεξιάς δολοφονούσε την αγάπη για Ελλάδα – Ελευθερία. Το κράτος αυτό δικαίωνε τους συνεργάτες των Γερμανών και άλλων  "δημοκρατικών" συμμάχων.

Αυτοί που εκτελέστηκαν το Φλεβάρη του 1949 ήταν οι :
Πάνος Αργυρόπουλος, Τάκης Ηλιόπουλος, Σπύρος Ματζούκας με τη σύζυγό του Αντωνία, Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Μανώλης, Ανδρέας Μασούρας και ο 22χρονος Γιώργος Γεωργόπουλος.
Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν πολλές εκτελέσεις αγωνιστών ακόμη.
Στα επόμενα χρόνια, οι συνεργάτες αυτοί των Γερμανών και ξενόδουλοι κύκλοι, θα έφερναν την Επτάχρονη Στρατιωτική Δικτατορία και το Αιματοκύλισμα της Κύπρου, προσφέροντας το μισό νησί στους Τούρκους.
Οι εχθροί των Λαών, επεξεργάζονται σχέδια υπέρ του οικονομικού κατεστημένου, πολλά χρόνια πριν τα εφαρμόσουν.
Εκατομμύρια αγωνιστές, θυσιάστηκαν για να μη πετύχουν τα σχέδια αυτά στην Ελλάδα και σε όλο τον Πλανήτη.
Αγαπητοί , νομίζουμε ότι καλύτερος φόρος Τιμής θα ήταν να εφαρμόσουμε το πνεύμα του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, τιμώντας τις θυσίες τους.
Αναφέραμε την ΕΠΟΝ και να θυμηθούμε, ότι η ίδρυσή της έγινε 23 Φλεβάρη του 1943, τέτοιες ημέρες.
Πιο πολύ όμως, να θυμηθούμε αυτά που λένε στο Ιδρυτικό τους.
Αυτά που τα περισσότερα έχουν ξεχαστεί από πολλούς.
Έλεγα λοιπόν: «Μπροστά, στους νέους της χώρας μας ανοίγονται καινούργιοι μεγάλοι αγώνες, που μόνο ΕΝΩΜΕΝΟΙ ο ένας κοντά στον άλλο, θα μπορέσουμε να φέρουμε στο νικηφόρο τέλος τους... απαιτείται Πλατιά Ενότητα »….
Αυτά τότε τα έλεγαν, τα εννοούσαν και τα εφάρμοσαν με τα γνωστά θεαματικά αποτελέσματα στη καθημερινή ζωή του βασανισμένου Ελληνικού Λαού. (Στη διατροφή – στην υγεία – στην εκπαίδευση στη τετράστια  νικηφόρα  διαδήλωση κατά της επιστράτευσης του άξονα 5 Μάρτη 1943).
Ο εχθρός είχε κάτσει στο σβέρκο μας, γιατί για ενότητα λέμε αλλά δεν την επιδιώκουμε. Και όχι μόνο δεν την επιδιώκουμε, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε να την τορπιλίσουμε.
Όχι όλοι φυσικά. Οι άλλοι οι κακοί.
Απέναντί μας έχουμε αδίστακτους, χωρίς συναισθήματα, πατριδοκάπηλους, που έχουν θεοποιήσει το χρήμα και την ηλιθιότητα.
Θέλουν να ζούν στη χλιδή, παίρνοντας ακόμα και τα σπίτια των άλλων.
Προκαλούν με τον τρόπο ζωής τους, αδιαφορώντας αν κόβονται συντάξεις – μισθοί -  αν ξενιτεύονται οι νέοι – αν υπάρχει τεράστια ανεργία – αν γίνεται γενοκτονία.
Επιδιώκουν το ξεπούλημα της Ελλάδας, σε ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές. "Οι Ελληναράδες" με τις περιουσίες σε παραδεισένια νησιά.
Αν, λέμε, αν σηκωνόντουσαν οι χιλιάδες νεκροί της Ελευθερίας, τι πιστεύετε να έκαναν;
Λίγο μεταφυσικό αυτό, αλλά….. ας το σκεφτούμε, οφείλουμε μεγαλύτερο σεβασμό στις θυσίες τους.
Ο σύλλογός μας "Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη", με τις μικρές δυνάμεις του, θα προσπαθήσει να τιμά τη μνήμη τους και να θεωρεί, ότι ανήκουν σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους αγωνιζόμενους Λαούς.
Ο σύλλογός μας, θεωρεί τη γνώση όπλο – την υγεία και την αξιοπρέπεια, δικαίωμα – την πραγματική Δημοκρατία, υποχρέωση.
Απαιτούμε να δοθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις, όπως και ο Αρχαίος πλούτος, που έχουν αρπάξει Άγγλοι – Γάλοι – Γερμανοί και άλλοι.
Μόνο τα Αρχαία που κλέψανε οι Γερμανοί κατακτητές υπολογίζονται σε 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, εκτός από τα Αρχαία που καταστρέψανε.
Για τις αποζημιώσεις, σκοπεύουμε να προσπαθήσουμε για μια μεγάλη συζήτηση στην Πάτρα και θέλουμε τη βοήθειά σας.
Φίλες και φίλοι
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, το όπλο μας είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα στην καθημερινή πράξη, όπως έλεγε ο Εθνικός ποιητής Διονύσης Σολωμός.
Όσο η διχόνοια κρατά τα σκήπτρα, δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουμε πολιτισμένο τόπο, μέσα στον οποίο θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας και θα πραγματοποιηθούν τα όνειρά τους. Το εμπεδώσαμε λοιπόν, ότι η διχόνοια ήτανε και είναι, σχέδιο των εκμεταλλευτών – των εχθρών του Λαού.
Τελειώνοντας, θα θυμηθούμε τον Πέτρο Κομματά, τον ιδρυτή του συλλόγου μας. Χωρίς αυτόν θα είχαν ξεχαστεί πολλά. Κι όμως κάποιοι τον λοιδόρησαν. – Τρομάρα τους.
Κάποιοι απαξιούν ακόμα και τις μαρμάρινες πλάκες, που τοποθετήθηκαν σε διάφορα ιστορικά σημεία, από τον εκάστοτε Δήμο της Πάτρας και Πέτρινα Χρόνια.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω αυτούς που βοήθησαν να γίνει το μνημείο αυτό.
Πέτρος Κομματάς, Κώστας Κοκοβίκας, Γιώργος Μόσχος, Ανδρέας Καράβολας, Νίκος Τζανάκος, Νομαρχία Αχαΐας, πατέρας Συμεών Χατζής, Μητρόπολη Πάτρας, γλύπτης Λεοντής. Αν ξέχασα κάποιους, ζητώ συγνώμη.
Να συμπληρώσω ότι για την υλοποίηση  της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου,  που έχει βραβευθεί, έχει γίνει μόνο το γλυπτό του γλύπτη Στάθη Λεοντή και τα σκαλοπάτια.
Για άλλη μια χρονιά, ζητάμε από το Δήμο να φωτιστεί το μνημείο, να γραφτούν τα ονόματα των εκτελεσθέντων και να διαμορφωθεί ο περιβάλλοντας χώρος.
Και πάλι Σας Ευχαριστούμε»
_____________
ΣΗΜ.:
Τα παραπάνω αποτελούν τον λόγο του Θαν. Κολλιτσίδα, Προέδρου του Σ.Φ.Ε. «Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη» τον οποίο εκφώνησε προς τους παρευρεθέντες, που τίμησαν την μνήμη των 125 εκτελεσθέντων, την Κυριακή 4-3-2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: