ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόποιο της 6/3/2018



Για τους Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τους τουρκικές αρχές

«Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Δείτε εδώ.


1. Από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δύο αξιωματικούς, είναι ότι πρέπει φυσικά να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. Κάνω την εκτίμηση πως δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό πολιτικό θρίλερ, που θα κρατήσει επ΄ αόριστον και προς αυτό το σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις πολιτικές δυνατότητες που έχουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας μια δύσκολη κατάσταση και να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό.  Ό,τι πρέπει να γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται καθημερινά και στο επίπεδο των υπουργείων και στο επίπεδο των επιτελείων και στο επίπεδο των διπλωματικών διαύλων.  Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν προκύπτει, σε καμία περίπτωση, κατασκοπία.

2. Από τη δήλωση της ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ Μογκερίνι: Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών και έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να αποφεύγονται αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Δείτε  εδώ.

3. Κατεπείγουσα Ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη στην Φ. Μογκερίνι

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ότι «από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες τουρκικές για την επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με την καθιερωμένη εδώ και χρονιά αμοιβαία πρακτική μεταξύ των δύο στρατιωτικών διοικήσεων», σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι τουρκικές αρχές επιδιώκουν έως σήμερα να αναγάγουν μια υπόθεση ρουτίνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε μείζον πολιτικό θέμα. Οι τουρκικές αρχές κωλυσιεργούν  και επιδιώκουν όξυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδα-Τουρκίας, αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρωτουρκικά». Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτά την Επίτροπο Μογκερίνι ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για να συμβάλει στη σύντομη  διευθέτηση του ζητήματος και πώς σκοπεύει να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να εφαρμόζεται ‘α λα καρτ’. Δείτε εδώ.

Για τη Δημόσια Διοίκηση (απάντηση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη ΝΔ)

Η ΝΔ, η οποία προφανώς ούτε μπορεί να κατανοήσει, ούτε να αποδεχτεί το γεγονός ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται, καθώς οι επιτελικές θέσεις της έχουν για πρώτη φορά προκηρυχθεί ανοιχτά και δημόσια, προέβη σήμερα σε ένα ακόμη ολίσθημα.
Προσέβαλε ταυτόχρονα σε μία και μόνο ανακοίνωσή της το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α), τον Συνήγορο του Πολίτη, την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) και εκπροσώπους θεσμικών και κοινωνικών εταίρων, δηλαδή όλους όσοι μετέχουν στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (Ε.Σ.Ε.Δ.). Ταυτόχρονα, βέβαια, προσέβαλε και τις χιλιάδες των υποψηφίων, επιτελικά στελέχη του δημοσίου και στελέχη ιδιωτικού τομέα, που έχουν υποβάλλει αίτηση για τις 69 θέσεις Διοικητικών, Ειδικών και Τομεακών Γραμματέων, που έχουν ήδη προκηρυχθεί. H αιτία είναι προφανής. Η ΝΔ νοσταλγεί και ονειρεύεται την παλινόρθωση του πελατειακού-κομματικού κράτους, που περίτεχνα έστηνε επί δεκαετίες, μακριά από κάθε είδους αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Δυστυχώς για την ΝΔ, η υψηλή συμμετοχή στην νέα διαδικασία επιλογής επιτελικών στελεχών είναι η καλύτερη απάντηση στην κριτική της. Η χώρα και η δημόσια διοίκηση αλλάζουν, η ΝΔ όχι.

Για την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (σημεία από τη δήλωση του Στ. Κοντονή)

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται για την εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνουν:
-          Την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»),
-          Καταργείται η άκρως αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 ΠΚ  (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος). 
-          Τροποποιείται ο ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.
-          Τροποποιείται ο ν. 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.
-          Τροποποιείται ο ν. 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
-          Προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαποί που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.
-          Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ορίζεται ως αρχή παρακολούθησης της Σύμβασης.

Για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων

Σκοπός του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι η διαμόρφωση ενός αυτοτελούς θεσμικού πλαισίου, για πρώτη φορά στην εθνική έννομη τάξη, με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, δεδομένου ότι, έως σήμερα, τα ζητήματα έμφυλων διακρίσεων ή άσκησης έμφυλης βίας επιλύονται με την εφαρμογή διατάξεων οικογενειακού ή εργατικού δικαίου ή δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και υπό το φως σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών ή με την εφαρμογή διατάξεων υπερνομοθετικής ισχύος, όπως το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας ή και διεθνείς συνθήκες τις οποίες η Ελλάδα έχει κυρώσει. Το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκει να δημιουργήσει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την άρση των έμφυλων διακρίσεων σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με την πρόβλεψη πολιτικών, μέτρων και δράσεων που θα υλοποιούνται εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών και των συλλογικών τους οργανώσεων. Δείτε εδώ.

Για τις προωθούμενες αλλαγές στα πεδία των προσωπικών συνεντεύξεων (από τη συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΣ)

Εντός του έτους θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο «δεξαμενή» 300 ερωτήσεων- απαντήσεων, από τις οποίες θα επιλέγονται τυχαία με ηλεκτρονικό τρόπο οι 30 από αυτές, οι οποίες θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας Επιπλέον, αναμένεται να θεσπιστεί διάταξη που θα προβλέπει την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας μετά από 12 έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό αφορά περίπου 250.000 πρόσωπα, τα οποία δεν καλύπτονται από το είδος της άδειας παραμονής που κατέχουν για να υποβάλλουν το αίτημα της ιθαγένειας.
Στόχος του υπουργείου,  είναι να μειωθεί ο χρόνος απόδοσης της ιθαγένειας, καθώς ενώ ο νόμος προβλέπει αυτό να γίνεται μέσα σε ένα έτος από την υποβολή της αίτησης, στην πράξη η αναμονή κατά μέσο όρο είναι από 2 έως 4 χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνει και τα 6 χρόνια. Επιπλέον, υπάρχει η πρόθεση, σε βάθος χρόνου, για πλήρη ψηφιοποίηση των φακέλων των υποψηφίων. Τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο για απόδοση της ελληνικής ιθαγένειες στους Ρομά που μέχρι σήμερα παραμένουν ανιθαγενείς. Με νομοθετική διάταξη θα αντιμετωπίζονται, επίσης, ειδικές περιπτώσεις, όπως παιδιά ΑμεΑ, πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα και νοητική υστέρηση, καθώς και υποψήφιοι άνω των 65 ετών, οι οποίοι θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ γεωγραφίας, ιστορίας ή πολιτικών θεσμών, ενώ θα αρκεί η γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Εγκαίνια ΤΟ.Μ.Υ. (ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας)
Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αν. Γενικός Γραμματέας του υπ. Υγείας, αρμόδιος για την ΠΦΥ,  Σταμάτης Βαρδαρός και η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, εγκαινίασαν την πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) στην Αττική, στα Καμίνια του Πειραιά (Θηβών & Βουρβούλη). Δείτε εδώ για περισσότερα. Επίσης, δείτε εδώ για τα εγκαίνια της ΤΟΜΥ Περιστερίου.

Νέα Εξωτερικά Γυναικολογικά Ιατρεία στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» (ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας)

Παραδόθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία τα Νέα Εξωτερικά Γυναικολογικά Ιατρεία συνολικού εμβαδού 200 m2, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο έργων ανακαίνισης-αναβάθμισης του Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Δείτε εδώ για περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: