ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκπόπιο της 5/3/2018



Για τους Έλληνες αξιωματικούς που συνελήφθησαν από τους τουρκικές αρχές (δήλωση του Ν. Κοτζιά)

Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα.


Για την Τουρκία (από τις κοινές δηλώσεις Ν. Κοτζιά-Ν. Χριστοδουλίδη)

Η Τουρκία αυτήν την εποχή χαρακτηρίζεται από μια αυξανόμενη νευρικότητα, από μία αίσθηση που έχει ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού, ότι μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Ο σεβασμός όμως του Διεθνούς Δικαίου είναι απαίτηση και της Χάρτας του ΟΗΕ, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεκτημένου της.  Καλό θα ήταν η Τουρκία να σέβεται όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά να σέβεται και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία έδειξε και δείχνει μια προκλητικότητα απέναντι στην Κύπρο,  αλλά και σε μικρότερα νησιά της ελληνικής επικράτειας. Είναι ολοφάνερο ότι αυτά τα ζητήματα θα τεθούν από κοινού στα διεθνή και περιφερειακά fora.  Μαζί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, πρέπει να τίθενται και τα κριτήρια της διεθνούς παρουσίας του υποψήφιου κράτους-μέλους ή του κράτους-μέλους που θέλει ειδικές τελωνειακές διασυνδέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο κράτος να ακολουθεί επιθετική εξωτερική πολιτική, να μην σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να θέλει να αγνοεί και να παρακάμπτει το Δίκαιο της Θαλάσσης. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τη στάση της ΝΔ στο ΕΚ (από τον Δ. Παπαδημούλη)
Τους τελευταίους μήνες και υπό την πίεση της αποκάλυψης διεθνών σκανδάλων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, όπως τα Panama και Paradise Papers, η Κομισιόν και ακόμα περισσότερο το Ευρωκοινοβούλιο έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες ενίσχυσης θεσμών του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Εθνικών Δικαίων, καθώς και διαδικασιών που θα επιτρέπουν την καταγγελία σκανδάλων και την προστασία των καταγγελτών (whistleblowers) και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24 Οκτωβρίου 2017 ψήφισε με ψήφους 399 υπέρ, 101 κατά και 166 αποχές την έκθεση με τίτλο «Θεμιτά μέτρα για την προστασία των καταγγελτών, που ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον όταν αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς». Το ζήτημα αποκτά μία ιδιαίτερη επικαιρότητα στην Ελλάδα, καθώς με αφορμή την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δέχεται οξύτατες και στοχευμένες επιθέσεις, που υπηρετούν ολοφάνερες σκοπιμότητες εκ μέρους προσώπων και κομμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών της ΝΔ αρνήθηκε να υπερψηφίσει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επέλεξε την αποχή, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών φαίνεται ότι επιχείρησε να αποδυναμώσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια του Ευρωκοινοβουλίου να ενισχυθεί η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που αποκαλύπτουν, αναλαμβάνοντας κινδύνους και ρίσκα, σκάνδαλα που ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον. Φαίνεται καθαρά ότι η ΝΔ στη σύγκρουση δημόσιου συμφέροντος και ιδιωτικών συμφερόντων, επιλέγει το δεύτερο. Την ώρα που το σκάνδαλο Novartis έχει φτάσει στη Βουλή και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δέχονται επιθέσεις και απειλές από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, η ΝΔ μιλάει με τις πράξεις της και τις ψήφους της.

Για τις φυλακές  (απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον Κυρ. Μητσοτάκη)

Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι υπάρχουν φυλακές στον Κορυδαλλό με προβλήματα, μόλις το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε το σχέδιό του για την αναδιοργάνωσή τους. Είναι αλήθεια: Δεκαετίες αδράνειας της παράταξής του γέννησαν παθογένειες, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Η φάρσα των φυλακών Γ΄ τύπου που αναμασάει σαν καραμέλα, μπορεί να ήταν η βάση για πελατειακές εξυπηρετήσεις και εργολαβίες, δεν απέδωσε όμως τίποτα στην αντεγκληματική πολιτική ούτε φυσικά στις επικρατούσες συνθήκες λειτουργίας των φυλακών Κορυδαλλού. Καλούμε τη Ν.Δ. να επιδείξει επιτέλους την ελάχιστη σοβαρότητα στο θέμα της ασφάλειας, χωρίς δημαγωγία και εκμετάλλευση της αγωνίας των πολιτών. Η προσπάθειά της για τη δημιουργία «ηθικού πανικού» δεν βοηθά τη χώρα αλλά υπονομεύει το μέλλον της και καταδεικνύει το δικό της πανικό ο οποίος καθημερινά διογκώνεται.

Για τις ρατσιστικές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κατά των Ρομά (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Οι πολιτικές και οι δράσεις κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των Ρομά που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, σε αντιδιαστολή με τις ρατσιστικές αντιλήψεις του βουλευτή της ΝΔ κ. Δαβάκη, αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά ξεκάθαρα τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Με την Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, για πρώτη φορά υλοποιούνται παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ζωής των Ρομά και των οικογενειών τους:

·        Ανάπτυξη οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης οικισμών που διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης.
·        Επιδότηση ενοικίου και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης.
·        Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής στους οικισμούς Ρομά.
·        Δράσεις ενίσχυσης της εργασίας.
·        Δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν "αόρατες" κοινωνικές ομάδες. Κάθε απόπειρα κατηγοριοποίησης και στοχοποίησης συμπολιτών μας δεν είναι απλώς απαράδεκτη για τη δημοκρατία είναι και άκρως επικίνδυνη. Ρατσιστικές αντιλήψεις, όπως αυτές που εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, καταπολεμώνται και ακυρώνονται στην πράξη με πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Σχετικά με στοχοποίηση υπαλλήλου του ΕΦΚΑ από τη ΝΔ (δήλωση του Τ. Πετρόπουλου)

Η ΝΔ αφού υιοθέτησε την πρακτική της στοχοποίησης υπαλλήλων με κριτήριο το… όνομα και τη συγγένεια που φέρουν, διαπράττει νέο ατόπημα. Η ΝΔ “ανακάλυψε” και χαρακτηρίζει ως “επιλήψιμη” την παράλληλη άσκηση καθηκόντων των στελεχών του Δημοσίου που κατέχουν υπηρεσιακή θέση ευθύνης. Ο τρόπος της παράλληλης άσκησης καθηκόντων στελεχών του Δημοσίου, προβλέφθηκε σε Π.Δ. του 2005 προκειμένου να είναι εφικτή η αξιοποίησή τους σε επιτελικές θέσεις. Πρόκειται για μια πρακτική που επανειλημμένα έχει ακολουθηθεί χωρίς να γίνεται “θόρυβος”. Κι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, κατά καιρούς, είχαν από το 2005 και μετά παράλληλη απασχόληση σε πολιτικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένου και του γραφείου του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ΝΔ “ανακάλυψε” και χαρακτηρίζει ως “επιλήψιμη” την καταβολή υπερωριακής αμοιβής που δικαιούνται, με βάση τη νομοθεσία, οι υπάλληλοι για εργασία εκτός ωραρίου! Η συγκεκριμένη υπάλληλος του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να ασκεί πλήρως και πραγματικά τα καθήκοντά της ως προϊσταμένη σε τμήμα ελέγχου των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης για την εισφοροδιαφυγή. Άλλωστε, αυτή είναι η αληθής έννοια της νομικής πρόβλεψης για την παράλληλη άσκηση καθηκόντων. Η ΝΔ καταφεύγει στη μικροπολιτική και στον λαϊκισμό για να κρύψει την ένδεια ουσιαστικού αντιπολιτευτικού λόγου.

Για τον πρύτανη του ΔΠΘ

1. Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
Το Υπουργείο Παιδείας ενημερώθηκε για την απόφαση του  Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στην αίτηση ακυρώσεως που είχε καταθέσει ο καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης. Ακολουθώντας την απόφαση του ΣτΕ, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου θα προχωρήσει σε εκ νέου έκδοση απόφασης, προκειμένου να τεθεί σε αποχή από τα διοικητικά του καθήκοντα ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Αθ. Καραμπίνης.

2. Απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στη ΝΔ
Δυστυχώς η κ. Κεραμέως θα πρέπει να ξαναδιαβάσει την απόφαση του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα και να είναι πιο προσεκτική όταν εκφράζει την υποστήριξή της στον πρώην Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο κ.Καραμπίνης έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, κάτι που είναι εξαιρετικά σοβαρό και η παραπομπή του είναι αποτέλεσμα του πορίσματος καταπέλτη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης όπου αναφέρονται αξιόποινες πράξεις που καταρρακώνουν το ακαδημαϊκό ήθος  του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το Υπουργείο, λοιπόν, διαφυλάσσει την νομιμότητα και σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, τις οποίες και εφαρμόζει.  Η κ. Κεραμέως θα πρέπει να ξαναδιαβάσει προσεκτικά την απόφαση του ΣτΕ, και με τις αδιαμφισβήτητες νομικές της γνώσεις θα κατανοήσει  το σύνολο των ενεργειών που είναι υποχρεωμένο να κάνει το Υπουργείο. Και κάτι ακόμη: κάποιοι, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να προστατέψουν το κύρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Για τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών (από τη συνέντευξη του Κ. Γαβρόγλου)  
Οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών είναι η βασική μας προτεραιότητα, για πάρα πολλούς λόγους. Γιατί ένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να στηριχτεί σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αναπληρωτών. Οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους αλλά αν δεν είσαι μόνιμος εκπαιδευτικός δεν μπορείς να λειτουργήσεις με τον τρόπο που είναι εκπαιδευτικά σωστό να λειτουργήσεις. Η εκπαίδευση είναι ο μόνος τομέας στον οποίο δεν έχουν γίνει διορισμοί. Εμείς, λοιπόν, αυτό που θέτουμε στους θεσμούς και το ξαναθέτουμε και το θέσαμε και την περασμένη εβδομάδα είναι να υπάρξει μια σαφέστατη δέσμευση για διορισμούς για τρία χρόνια.

Σχετικά με  τους διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Κρήτης-Ιονίου (ανακοίνωση του ΥΠΕΝ)

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, σήμερα, οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης, καθώς και Ιόνιο. Στην πρώτη περίπτωση προσφορά υπέβαλε κοινοπραξία των Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και στη δεύτερη κοινοπραξία των Repsol-ΕΛΠΕ. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Tο ενδιαφέρον σημαντικών ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Το επόμενο διάστημα θα γίνει αξιολόγηση των προσφορών από την Ελληνική Διαχωριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, στη βάση της οποίας θα προχωρήσει η ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενισχύσεις ΥΠΕΣ σε ΟΤΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 320.000 ευρώ, στους Δήμους Περάματος, Νομού Αττικής (ευρώ 200.000) και Πύλης, Νομού Τρικάλων (ευρώ 120.000), αποκλειστικά για την κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής, με σκοπό την επιδιόρθωση ζημιών και βλαβών που προκλήθηκαν στις υποδομές από την κακοκαιρία και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: