ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Τιμήθηκε η μνήμη των 125 εκτελεσμένων του Γηροκομειού

Στιγμιότυπο από την τέλεση του τρισάγιου στη μνήμη των 125 εκταλεσμένων από τον πατέρα Συμεών Χατζή. Ο εν λόγω ιερωμένος έχει βρεθεί κύριος συμπαραστάτης από την πρώτη στιγμή που ετέθη το θέμα της ανέγερσης μνημείου στο Γηροκομειό από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας των τριών που συνεστήθη στις 28-2-1995. Έτσι στις 22.5.1996, με την 311 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων επί δημαρχίας Α. Καράβολα -με αφορμή αυτήν την εκτέλεση και μετά από πρόταση ομάδας ευαισθητοποιημένων Πατρινών- αποφασίζει την ανέγερση Μνημείου Εκτελεσθέντων στη "Σκοποβολή". Στο μεταξύ με την 5/2008 απόφασή του το Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών εξουσιοδοτεί τον σεβ. μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο οποίος παραχωρεί «άνευ ανταλλάγματος προς τον αποκλειστικόν σκοπόν της ανέγερσης μνημείου» την έκταση των 990 τ.μ. που ζήτησε ο Δήμος Πατρέων και στην οποία ανελλιπώς ετελείτο θρησκευτικό και πολιτικό μνημόσυνο από το 1996.


Προηγήθηκε μνημόσυνο υπέρ των «Οκτώ» της γιάφκας Μαντζούτσου από τον πατέρα Συμεών Χατζή, ηγούμενο της Ι.Μονής

Ο πρόεδρος των Πέτρινων Χρόνων, Θαν. Κολλιτσίδας.
Με τρισάγιο που τελέστηκε από τον πατέρα Συμεών Χατζή και με σεμνή θρησκευτική εκδήλωση στον τόπο θυσίας, στην θέση Σκοποβολή του Γηροκομειού Πατρών, τιμήθηκε η μνήμη των 125 εκτελεσμένων κατά την διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης από το επίσημο ελληνικό κράτος κατά τα έτη από το 1946 έως το 1949.

Η εκδήλωση, όπως και πέρυσι συνδιοργανώθηκε εφέτος από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, συμμετέχοντος του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλου, τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγία Γηροκομίτισσα» και τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1945-1974 «Πέτρινα Χρόνια - Ιστορική Μνήμη».

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Γρ. Αλεξόπουλου εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στη θυσία αυτών που εκτελέστηκαν για τις πολιτικές τους απόψεις και στην ανάγκη για την πιο πλατιά ενότητα, ενώ χαρακτήρισε προσφορά στη Δημοκρατία τους αγώνες των εκτελεσμένων.

Ακολούθησε η κα Μαρία Δεληγιάννη, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομειού «Παναγία Γηροκομίτισσα», η οποία στο σύντομο χαιρετισμός της μεταξύ άλλων υπενθύμισε τους ενωτικούς στίχους του εθνικού μας ποιητή.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος των Πέτρινων Χρόνων Θαν. Κολλιτσίδας στη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ιστορικό ανέγερσης του Μνημείου και στον συμβολισμό των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης που εκτελέστηκαν στον τόπο αυτό, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση του Δήμου Πατρέων να φωτίσει με ηλεκτρικό ρεύμα τον πλατεία προ του μνημείου, ενώ δεν παρέλειψε αναφορά σε όσους στο όνομα του πατριωτισμού  των, συμβάλλουν στην οικονομική δυσπραγία της, με τις επιχειρήσεις τους που μεταφέρουν στους φορολογικούς παραδείσους. Στα «παραδεισένια νησιά» όπως τα χαρακτήρισε. Και κάλεσε εμμέσως να αναρωτηθούν οι παραβρισκόμενοι τι άραγε θα έλεγαν οι εκτελεσμένοι  αν έβλεπαν σήμερα αυτά που συμβαίνουν!

Δεν παρέλειψε δε και αναφορά στους εκτελεσμένους της ομαδικής εκτέλεσης των οκτώ, της 28 Φεβρουαρίου 1949 με υπενθύμιση των  παρακάτω οκτώ ονομάτων:

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλος.
Ήτοι των: Τάκης Ηλιόπουλος, Πάνος Αργυρόπουλος, Σπυρίδων Ματζούκας, η σύζυγός του Αντωνία, η Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, ο Κωνσταντίνος Μανώλης, ο Ανδρέας Μασούρας κι ο 22χρονος Γιώργος Γεωργόπουλος, που μετείχαν στην υπόθεση του παραγγελιοδόχου Γιάννη Μαντζούτσου, επί της γιάφκας της οδού Πατρέως, ο οποίος πέθανε από τα βασανιστήρια της Ασφάλειας την πρώτη ημέρα της δίκης, ενώ για διανυκτέρευση είχε μεταφερθεί στο Μεταγωγών Πάτρας.

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και με το μουσικό άκουσμα του Ύμνου του ΕΑΜ και του Εθνικού  Ύμνου.

Την εκδήλωση υπέρ των εκτελεσμένων με την παρουσία τους οι παρακάτω:

Από τις δημοτικές παρατάξεις Πατρέων, από την «ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» οι Ουρανία Μπίρμπα και Γ. Τσιμπούκης, από τους «Αγωνιζόμενους Πολίτες» ο Ανδρ. Παναγιωτόπουλος, από την «Όλοι Μαζί για την Πάτρα» η Βίβιαν Σαμούρη, από την «Πάτρα η Δική μας Πόλη» ο Νίκος Τζανάκος, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Ανδρ. Καράβολας, από την δημαρχία του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ανέγερση του Μνημείου.

Από τις περιφερειακές παρατάξεις παρών έδωσε ο Βασ. Χατζηλάμπρου εκ μέρους της «Αντίστασης Πολιτών».
Και η βοηθός Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας  Αναστασία Τογιοπούλου.

Από τους βουλευτές του νομού Αχαΐας παραβρέθηκαν οι Ανδρ. Ριζούλης, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Σπαρτινός του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ΕΛΑΣ εκπροσώπησε ο αστ. διευθυντής κ. Γεώργ. Τσατσαρης.

Από τον Ε&ΕΣ Πατρών παρέστη ο πρόεδρος Γιώργος Ρώρος και ο επίτιμος Πρόεδρος Νικ. Στριφτούλιας.

Η πρόεδρος Συλλόγου Γηροκομειού Μαρία Δεληγιάννη.
Από το ΕΚ Πατρών παραβρέθηκε η πρόεδρος Σταυρούλα Παναγοπούλου-Νικολάου.

Από τον ΕΟΠΥΥ παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος Τάκης Γεωργακόπουλος.

Και από το ΠΕΑΚ ο Πρόεδρος Νικ. Κανελλάκης και ο έφορος Απ. Σταθόπουλος και η Μαρία Πολύζου αν. μέλος Δ.Σ.

Ακόμη δεν παρέλειψαν να παρευρεθούν ο αντιδικτατορικός αντιστασιακός και γλύπτης που κατασκεύασε το μνημείο Ευστ. Λεοντής, όπως και ο Δημοσθένης Σαμούρης, αδελφός του δολοφονημένου στην εξέγερση του Πολυτεχνείου Γιώργου Σαμούρη.

Τέλος παραβρέθηκε και ο συντονιστής της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Σιδηρόπουλος. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Ντίνα Πεταλά, από το ΔΣ των «Πέτρινων Χρόνων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γηροκομειού τέλεσε μνημόσυνο αρχικά υπέρ των «Οκτώ» στην Ι. Μονή Γηροκομείου και με προτροπή του πατέρα Συμεών Χατζή  συμπεριελήφθησαν και όλοι όσοι εκτελέστηκαν στην Σκοποβολή γιατί «άνθρωποι ήσαν και αυτοί»!

















Δεν υπάρχουν σχόλια: