ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ονοματοδοσίας Δήμου Πατρέων, αλλά...

Ο πατριώτης Εμμανουήλ Γιαννούλης είναι ο πρώτος εκτελεσμένος Πατρινός, από τους κατακτητές Ιταλούς φασίστες. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το ιταλικό στρατοδικείο, με την κατηγορία ότι φόνευσε Ιταλό στρατιώτη, που έκανε πλιάτσικο στο κτήμα του. Η εκτέλεσή του έγινε στις 2 Νοεμβρίου 1941, στον συνήθη χώρο εκτελέσεων, στο Φρούριο Πατρών. Ο υποταγμένος στους κατακτητές Τύπος της εποχής, την μεθεπόμενη ημέρα τον εκτέλεσε για δεύτερη φορά, με την στηλίτευση της πράξης του από την πρώτη σελίδα, αποκαλώντας τον «άξεστο χωρικό, εναντίον των ιταλικών στρατευμάτων που επέδειξαν και επιδεικνύουν συμπεριφοράν άψογον, ευγένεια και ανωτέρου πολιτισμού πνεύμα...»!

 


...Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω και ο Εμμ. Γιαννούλης, ο πρώτος εκτελεσμένος της Πάτρας το 1941 δεν τυγχάνει εγκρίσεως!


Έπειτα από 9 χρόνια αδράνειας επιτέλους συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ονοματοδοσίας του Δήμου Πατρέων, πριν δύο μήνες. Κι ενώ τα μέλη της περίμεναν να αρχίζουν δουλειά, έστω και αργά, τους εδόθη ενημέρωση ότι θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των ονομάτων που θα δοθούν σε οδούς και μέχρι τότε αναμείνατε στο... ακουστικό σας.

Πέρασε και αυτός ο καιρός, ενώ σήμερα έκλεισαν οι υποψηφιότητες των παρατάξεων  και βαδίζουμε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Ευνόητο είναι ότι πια δεν αναμένονται νεότερα, καθ' ότι εισήλθαμε σε προεκλογική περίοδο.

Δηλαδή έχουμε συνολικά εννέα χρόνια δημοτικής Αρχής Πελετίδη και δεν κατορθώθηκε να συγκληθεί επί της ουσίας η Επιτροπή Ονοματοδοσίας.

Μην σας φανεί ανεξήγητο αυτό το φαινόμενο. Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Ο κατάλογος των ονομάτων που ζητούν δημότες να τεθούν σε οδούς της πόλης περιέχει πρόσωπα μη αρεστά στο ιερατείο της Μαιζώνος και κυρίως μη εγκεκριμένα, αφού δεν υπήρξαν μέλη του κόμματος που διευθύνει τον Δήμο Πατρέων.

Έτσι, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, θα περιμένουμε την επόμενη δημοτική αρχή, που ελπίζουμε να μην κουβαλά τα ίδια μυαλά.

Κρίμα γιατί μπροστά της αυτή η Επιτροπή είχε να δώσει λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τα ονόματα διαλεκτών προσωπικοτήτων που πέρασαν από την πόλη μας, αλλά που δεν ήσαν στις πολιτικές προτιμήσεις της δημοτικής Αρχής, όπως ο πρώτος εκτελεσμένος της Πάτρας, Μανώλης Γιαννούλης, από το ιταλικό στρατοδικείο, οι Μαν. Γλέζος, Λάκης Σάντας, Δημ. Κυριακόπουλος, Γιώργος Σαμούρης, Μικρώνης κλ.

Και μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν, από το Σώμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Μιχάλης Αναστασίου (Αντιδήμαρχος), Ήρα Κουρή (Πρόεδρος ΚΕΔΗΠ «Καρναβάλι Πάτρας»), Γιώργος Μαγιάκης (Βοηθός Δημάρχου για το Συντονισμό του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων), Αθανάσιος Αθανασόπουλος, Βασίλης Σιαδήμας. Και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων.

Αλλά, αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω! Και ο πρώτος εκτελεσμένοςτης Πάτρας δεν τυγχάνει αναγνωρίσεως!

 

Εμμ. Γιαννούλης: Ο πρώτος εκτελεσμένος της Πάτρας ζητά αναγνώριση

Αλιεύω από την  4η έκδοση του βιβλίου Γ. Μόσχου, έκδοσης Gotsis, Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση, τα παρακάτω:

«Ο πατριώτης αγρότης Εμμ. Γιαννούλης υπήρξε θύμα του ιταλικού φασισμού, αφού η εκτέλεσή του στις 2 Νοεμβρίου 1941, επόμενη ημέρα της καταδίκης του, στο φρούριο Πατρών ήταν η πρώτη εκτέλεση Πατρινού στη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής. Είχε σκοτώσει Ιταλό στρατιώτη που έκανε πλιάτσικο στο αγρόκτημά του στα Ζαρουχλέικα.

Είχε προηγηθεί η εκτέλεση του Κυροκκέα Νικόλ. του Δημητρίου και της Ουρανίας από  την Καλαμάτα, ετών 18, το χάραμα της 25-7-41, από Ιταλικό απόσπασμα στο χώρο του Φρουρίου Πατρών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τοπικός τύπος της εποχής στηλίτευσε όχι την εκτέλεση του πατριώτης, που αποτέλεσε πρώτη πράξη αντίστασης στην Πάτρα, αλλά τον εκτελεσμένο Γιαννούλη!

Στην επιστολή του προς τον Δήμο Πατρέων, ο εγγονός του Γιαννούλη, Αθαν. Κουμούτσος, στις 4-10-2020, ζητά την αναγνώριση του αγωνιστή, να δοθεί το όνομά του σε δρόμο των Ζαρουχλεΐκων και να στηθεί προτομή του,  αναφέρει δε τα παρακάτω:

«4 Οκτωβρίου 1944 - Η απελευθέρωση της Πάτρας

Η Πόλη όμως δεν έχει αποκαταστήσει & τιμήσει τους Ήρωες της, ένας από αυτούς και ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, που εκτελέστηκε δια τουφεκισμού  της 2 Νοεμβρίου του 1941 από τους Ιταλούς Κατακτητές.

Ο Δήμος  Πατρέων οφείλει να αποκαταστήσει την προσφορά και την μνήμη.

Περιμένουμε ως απόγονοι του  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ την αναγνώριση στην μνήμη όλων των πεσόντων Πατρινών  εκτελεσθέντων, ως ο πρώτος που εκτελέστηκε.

Καλούμε τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη να φέρει  στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, διότι υπάρχει απόφαση του Νότιου Διαμερίσματος σε μετονομασίας της οδού Αυλίδος σε ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ.

Η Ιστορία αυτής της πόλης έχει γραφτεί με αίμα και παραμένει θαμμένη στο χώμα, γιατί κάποιοι και σήμερα αρνούνται να αναγνωρίσουν τις θυσίες των απλών ανθρώπων, κατοίκων αυτής της πόλης, για λευτεριά και ανεξαρτησία από τους κατακτητές.

ΝΤΡΟΠΗ  αν  και αυτή η Δημοτική αρχή, που θέλει να λέγεται προοδευτική και αριστερή αρνείται να προχωρήσει στην ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ των πατριωτών Ελλήνων πολιτών αυτής της πόλης.

Καλούμε ΕΔΩ & ΤΩΡΑ να αποδοθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής  ονομασία σε κεντρικό δρόμο του Νοτίου Διαμερίσματος το όνομα του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ και να φτιαχτεί προτομή σε πλατεία των Ζαρουχλεΐκων  (η πλατεία Παναγιώτη Κοσιώνη) διασταύρωση Ευβοίας με Ανθείας).

Ας ανατρέξουν οι σύντροφοι του Δήμου Πατρέων στην Ιστορία του Βασίλη Λάζαρη – Ιστορικού, που αναγράφονται τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην κατοχική Πάτρα.

 Περιμένουμε την ανταπόκριση  του Δημάρχου και όλης της δημοτικής ηγεσίας (αντιπολίτευσης) και όχι μόνο, αλλά όλου του πολιτικού δυναμικού της Αχαΐας».

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις δημοτικές παρατάξεις μόνον η ''Ωρα Πατρών'' του Γιώργου Ρώρου συμπαραστάθηκε.

Σημειώνεται δε ότι η Επιτροπή Ονοματοθεσίας του Δήμου Πατρέων, εν αντιθέσει με τους άλλους Δήμους,  ακόμη δεν έχει συγκληθεί καθώς θα πρέπει να εξετάσει επίσης και τα αιτήματα για ονοματοθεσία σε δρόμους της Πάτρας των αγωνιστών Μαν. Γλέζου, Λάκη Σάντα. Γ. Σαμούρη και Μικρώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: