ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Τα ωμά ψέματα του Γεωργιάδη για το 16ωρο !

 


Τι πραγματικά αναφέρει η ευρωπαϊκή οδηγία  - Συμφωνία του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι για εισαγωγή Αιγυπτίων εργατών στην Ελλάδα

ην επιστροφή στον Μεσαίωνα ονειρεύεται ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ανακοίνωσε περιχαρής το 16ωρο. Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ μετά την κατακραυγή, επιχείρησε να τα μαζέψει, αλλά τα έκανε ακόμα χειρότερα καθώς χάθηκε στα μαθηματικά.

O Άδωνις Γεωργιάδης είπε αυτολεξεί το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΪ:  «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Δηλαδή, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και αυτό είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του.». 

Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο «δύο 8ωρα, σε δύο διαφορετικούς εργοδότες, την ίδια μέρα; Δηλαδή θα μπορεί να δουλεύει 16 ώρες την μέρα;», απάντησε: «Εάν το επιθυμεί, ναι. Δική του απόφαση, είναι όχι δική μου. Το θέμα είναι αν θα το επιτρέπουμε. Από εδώ και μπρος θα τα επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, βλέποντας τον σάλο, έσπευσε να κάνει νέα δήλωση, αυτή τη φορά γραπτή, λέγοντας:

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Τώρα, πώς γίνεται να υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία και ταυτόχρονα «υπερεθνικό» ΠΔ και πώς γίνεται, να μπορεί κάποιος να εργάζεται δύο οκτάωρα την ημέρα και να έχει ανάπαυση 11 συνεχών ωρών για κάθε περίοδο 24 ωρών, θα πρέπει να το εξηγήσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας δεν έμεινε όμως εκεί αλλά μετά την σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, επανήλθε, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Είναι χαρακτηριστικό του πανικού του τα ορθογραφικά λάθη που έκανε: «Είναι θλιβερό να πιστεύουν στα αλήθεια ότι η ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία μίας Ευρωαπαϊκής (σ.σ. εννοούσε «ευρωπαϊκής» οδηγίας θα επέτρεπε κάτι τέτοιο…αλλά πραγματικά δεν έμαθαν τίποτε από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η θεσμοθέτηση της άδειας να εργάζεσαι σε πολλαπλούς εργοδότες νόμιμα γίνεται εντός του 8ωρου. Δεν δρα δηλ αθροιστικά. Όλα θα τα δουν άλλωστε στην Δημόσια Διαβούλευση».

Οι δύο διαφορετικοί εργοδότες θα είναι στην πράξη ένας εργοδότης

Λίγους μόνο από τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η πολύ κακή «ιδέα» του Άδωνι Γεωργιάδη για περεταίρω απελευθέρωση των ωραρίων εργασίας και νομιμοποίηση του 16ωρου αναδεικνύει ο Κώστας Τσουκαλάς.

Ο γνωστός εργατολόγος, εξηγεί πως με τα σχέδια του υπουργού Εργασίας για «οκτάωρη εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες, συνδεδεμένες επιχειρήσεις, όμιλοι που λειτουργούν μέσω πολλαπλών εταιρικών σχημάτων και εταιρείες κοινών συμφερόντων θα μπορούν να απασχολούν τους ίδιους εργαζομένους για 16 ώρες την ημέρα, χωρίς να υπάγονται στο όριο των νόμιμων υπερωριών και χωρίς να καταβάλλουν την νόμιμη προσαύξηση της υπερεργασίας και της υπερωρίας».

«Θα μπορούν δηλαδή να απασχολούν υπερωριακά τον εργαζόμενο νομότυπα και με πολύ χαμηλότερο κόστος», περιγράφει ο κ. Τσουκαλάς.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, «όσοι γνωρίζουν την αγορά, ξέρουν ότι πλέον μια ενιαία στην πράξη επιχείρηση μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικές νομικές μορφές και διαφορετικά ΑΦΜ».

 «Η ρύθμιση έχει έναν και μόνο στόχο, την περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας των μισθωτών, την μείωση του κόστους των εργοδοτών και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει ο εργατολόγος.

Η ανάρτηση του

Με την εισαγόμενη διάταξη για οκτάωρη εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες, συνδεδεμένες επιχειρήσεις, όμιλοι που λειτουργούν μέσω πολλαπλών εταιρικών σχημάτων και εταιρείες κοινών συμφερόντων, θα μπορούν να απασχολούν τους ίδιους εργαζομένους για 16 ώρες την ημέρα, χωρίς να υπάγονται στο όριο των νόμιμων υπερωριών και χωρίς να καταβάλλουν την νόμιμη προσαύξηση της υπερεργασίας και της υπερωρίας. Θα μπορούν δηλαδή να απασχολούν υπερωριακά τον εργαζόμενο νομότυπα και με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Όσοι γνωρίζουν την αγορά, ξέρουν ότι πλέον μια ενιαία στην πράξη επιχείρηση μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικές νομικές μορφές και διαφορετικά ΑΦΜ. Οι δύο διαφορετικοί εργοδότες θα είναι στην πράξη ένας εργοδότης που μέσω δύο νομικών προσώπων θα καταρτίζει δύο διαφορετικές συμβάσεις με τον ίδιο εργαζόμενο.

Η ρύθμιση έχει έναν και μόνο στόχο, την περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας των μισθωτών, την μείωση του κόστους των εργοδοτών και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αναμένουμε το σώμα της διάταξης για να εκφέρουμε πληρέστερη άποψη.

Τι πραγματικά λέει η ευρωπαϊκή οδηγία

Η κοινοτική οδηγία (2019/1152) περί «διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει τα εξής στο άρθρο 9 για την παράλληλη απασχόληση:

  • «Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι ο εργοδότης δεν πρόκειται να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη, ή να επιφυλάξει δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό.
  • Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν προϋποθέσεις για τη χρήση των περιορισμών περί ασυμβίβαστου από εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων».

Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «οι εργοδότες δεν θα πρέπει να απαγορεύουν σε έναν εργαζόμενο να αναλαμβάνει απασχόληση σε άλλους εργοδότες, εκτός του χρόνου εργασίας του ή να επιφυλάσσουν δυσμενή μεταχείριση σε εργαζόμενο για τον λόγο αυτό. Θα πρέπει να είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να προβλέπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη χρήση περιορισμών λόγω ασυμβίβαστου, οι οποίοι πρέπει να νοούνται ως περιορισμοί στην εργασία για άλλους εργοδότες για αντικειμενικούς λόγους, όπως η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μεταξύ άλλων με την επιβολή ορίων στον χρόνο εργασίας, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η ακεραιότητα του δημοσίου τομέα ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων».

Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν υποστηρίζει ότι μπορεί κάποιος να εργαστεί δύο οκτάωρα σε δύο εργοδότες και μάλιστα την ίδια ημέρα. Αναφέρει ότι δεν μπορεί να του απαγορευτεί η απασχόληση εκτός ωραρίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον υπουργό των fake news.

Στο μεταξύ επήλθε συμφωνία του Μητσοτάκη κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι για εισαγωγή Αιγυπτίων εργατών στην Ελλάδα. Ζήτημα που θα προκαλέσει επιπλέον πιέσεις στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας.

Πηγή: avgi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: