Υπογραμμίζουν ότι αποτελεί πλέον προτεραιότητα να σπάσουν τα στεγανά ανάμεσα στην οριζόντια και την κάθετη αστυνόμευση, όπως λέγεται χαρακτηριστικά
Με σαρωτικές αλλαγές τόσο στη δομή λειτουργίας όσο και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΑΣ (ανώτεροι αξιωματούχοι της Κατεχάκη μιλούν ακόμα και για επανίδρυσή της), αλλά και με σημαντικές παρεμβάσεις στο πρωτόκολλο ασφαλείας για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, επιχειρούν να απαντήσουν σε πρώτο χρόνο Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά την πολιτική και κοινωνική κατακραυγή εξαιτίας των όσων προηγήθηκαν της νέας στυγερής γυναικοκτονίας της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.
Υπογραμμίζουν ότι αποτελεί πλέον προτεραιότητα να σπάσουν τα στεγανά ανάμεσα στην οριζόντια και την κάθετη αστυνόμευση, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, αλλά και να επιτευχθεί καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα διάφορα κέντρα εντός της ΕΛΑΣ.
Παραβλέπουν ότι η τοποθέτηση στο φυλάκιο ενός φρουρού ενώ είναι υπό απόταξη, αποτελεί συνειδητή πράξη, με την ανοχή ή προστασία ανώτερων προσώπων της φυσικής ηγεσία της ΕΛΑΣ, υπό την πίεση εξωθεσμικών κέντρων.
Άρα το πρώτο που χρειάζεται είναι η τοποθέτηση αξιωματικών σε ανώτατα πόστα πρέπει να αποτελεί έργο διακομματικής επιτροπής της Βουλής και όχι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, που απονέμει αυτές τις θέσεις ανάλογα με την πολιτική άποψη του δικού της ή όχι παιδιού!
Εντούτοις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της δεξιόστροφης εφημερίδας Realnews, του Νίκου Χατζηνικολάου, παλιού συνδαιτημόνα και ομοτράπεζο της ΝΔ, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει αλλάξει πέντε Υπουργούς Προστασία ως αχαΐρευτους, αλλά επανέφερε στο Υπουργείο τον Χρυσοχοΐδη, που είχε αποπέμψει, επισπεύδει την κατάθεση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας -ίσως και μέσα στο καλοκαίρι- με στόχο τη ριζική αναδιάρθρωση των βασικών δομών της ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός των επιμέρους υπηρεσιών, ιδίως στο μητροπολιτικό μοντέλο λειτουργίας στην Αττική, όπου και καταγράφεται περίπου το 70% των έκνομων περιστατικών.
Στην Κατεχάκη ανώτεροι αξιωματούχοι παρομοιάζουν τις αλλαγές με επανίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως επείγει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο μοτίβο λειτουργίας.
Με άλλα λόγια πια, ακόμη και από σιωπηλό πάντα Σώμα της ΕΛΑΣ επισημαίνεται η αποτυχία του επιτελικού κράτους, για το όποιο κάποιοι υπερσφουγκοκολάριοι είχαν βαφτίσει τον Κούλη νέο Μωυσή στην ασφαλή χώρα των... λωτοφάγων, με τους ανεκπαίδευτους αστυνομικούς!
Μάλιστα στελέχη υπογραμμίζουν ότι αποτελούν πλέον προτεραιότητα κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να σπάσουν τα στεγανά ανάμεσα στην οριζόντια και την κάθετη αστυνόμευση, αλλά και να επιτευχθεί καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα διάφορα κέντρα εντός της ΕΛΑΣ. Τα ίδια πρόσωπα υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα να έλθουν πιο κοντά στους επιχειρησιακούς βραχίονες της ΕΛ.ΑΣ.
Κυβερνητικός αξιωματούχος εξηγεί πως το νέο μοντέλο λειτουργίας θα φέρει εκ των πραγμάτων τον αστυνομικό πιο κοντά στον πολίτη. Αρμόδιες πηγές τονίζουν με νόημα πως η ΕΛΑΣ είναι μία από τις πολυπληθέστερες κρατικές δομές, (σημείωση: Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τις πολυπληθέστερες στελεχών αστυνομίες) η συχνά όμως εσφαλμένη κατανομή του προσωπικού δημιουργεί ανισορροπίες και οδηγεί σε υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, κάτι που εντέλει καθρεφτίζεται και στην απόδοση της ΕΛΑΣ., όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου