Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως επιμένει, περί του αντιθέτου, αν και ο ίδιος δεν δείχνει να το πιστεύει, κάνοντας το μαύρο- άσπρο, αφού οι δημοσκοπική του κατάρρευση ως ανάγκη του το επιβάλλει!
Απάντηση-κόλαφο στα ανεδαφικά που εκτόξευσε ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή ότι οι ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ σε απλό θάλαμο δεν κινδυνεύουν περισσότερο από αυτούς που είναι διασωληνωμένοι μέσα στις ΜΕΘ, έδωσε χθες ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος.
«Δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνον είναι υποβαθμισμένη, είναι επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ. Καμία απολύτως!» ξεκαθάρισε ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στο Kontra News και τον Γιώργο Μελιγγώνη.
Έρευνα / Στο 99% η θνητότητα εκτός ΜΕΘ
Δεν υπάρχουν
έρευνες, δεν υπάρχουν δεδομένα, για τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ ότι έχουν μεγαλύτερη θνητότητα
συγκριτικά με εκείνους τους ασθενείς
που είναι σε ΜΕΘ, έλεγε χθες ο αρχηγός της ΝΔ για να μας κάνει να πιστέψουμε, αν και απ' ότι φαίνεται ΄ούτε ο ίδιος δεν το πιστεύει
Όμως, υπάρχει και έρευνα που επιβεβαιώνει ότι στις κλίνες - απλής νοσηλείας η αυξημένη θνητότητα είναι «αναπόφευκτη».
Αυτό προκύπτει από έρευνα που μάλιστα έχει διεξαχθεί στη χώρα μας από Έλληνες επιστήμονες το διάστημα Απριλίου 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018 και αφορά σε 151 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν.
Όπως σημειώνουν στην έρευνα που δημοσιεύεται το 2020 στην Ελλάδα, με τίτλο: «πρόβλεψη επιβίωσης με διασωλήνωση σε απλές νοσοκομειακές κλίνες», όταν δεν υπάρχουν ΜΕΘ η θνησιμότητα ασθενών που λαμβάνουν μηχανική υποστήριξη σε απλές κλίνες «είναι σχεδόν αναπόφευκτη».
Όπως καταγράφουν στους 151 διασωληνωμένους ασθενείς οι 74 (49%) ασθενείς μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ εντός 0 ημερών. Σε σύγκριση με τους ασθενείς που παρέμειναν σε απλούς θαλάμους, οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν στη ΜΕΘ είχαν χαμηλότερη θνητότητα σε διάστημα 90 ημερών (65% έναντι 97% και 70% έναντι 99%, αντίστοιχα).
Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ, η θνητότητα για ασθενείς που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους είναι σχεδόν στο 99%.
Στην ανάγκη λοιπόν για το αν χρειάζονται περισσότερες ΜΕΘ και γιατί είναι σημαντική η μεταφορά των ασθενών σε αυτές απαντούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πέντε γιατροί που υπογράφουν την έρευνα, Δημήτρης Μπασούλης, Σταύρος Λιάτης, Μαρίνα Σκουλούδη, Γεώργιος Δακος και Πέτρος Σφηκάκης.
148 ασθενείς πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) την κατάσταση στο ΕΣΥ, τόσο ως προς τη φροντίδα των ασθενών με Covid19 όσο και ως προς τη νοσηλεία και αντιμετώπιση ασθενών με άλλα νοσήματα.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ΕΙΝΑΠ με τον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα 148 ασθενείς βρίσκονται πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που εδώ και καιρό έχει οδηγήσει στην έκρηξη της θνητότητας, καθώς δεν λαμβάνουν την αρμόζουσα φροντίδα.
Παράλληλα, έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην ακύρωση χειρουργείων και κρίσιμων θεραπειών για σοβαρές ασθένειες εξαιτίας της μονοθεματικής λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τόνισαν εμφατικά την ανάγκη άμεσης στήριξης στο ΕΣΥ με:
- άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για νοσηλεία και Covid περιστατικών
- άμεση πρόσληψη με κατεπείγουσες διαδικασίες όλων των επιλαχόντων γιατρών σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ
- διατήρηση στο ΕΣΥ των 1.500 εξειδικευμένων νοσηλευτών σε ειδικά τμήματα, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.
- την επιστροφή στα καθήκοντά 530 μάχιμων γιατρών, που έχουν βγει σε αναστολή εργασίας, με αυξημένα υγειονομικά στάνταρ και αυξημένο τέστινγκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου